Pálinka után libamáj a Budai Várban

Főzőiskolával, gasztronómiai és zenei programokkal várja vendégeit ez első Libamáj Napok - Királyi lakoma a Budai Várban május 20. és 22. között.

Bár hivatalosan még nem hungarikum, a magyar gasztronómia híres, fontos része és az ünnepi asztalok csemegéje a libamáj. Az elmúlt években azonban a gazdasági válság és a különleges előállítás, a hízlalás illetve tömés elleni kritikák hatására csökkent a hízott libamáj termelése Magyarországon. A Magyar Lúdszövetség célja ezért a májusi programmal is a libamáj népszerűségének visszaállítása, a "téves ismeretek helyesbítése", illetve az eljárással szembeni "előítéletek" ledöntése - írja a Stop.hu.

A Budai Várban a Savoyai Jenő teraszon a fesztivál ideje alatt reggel tíz és este tíz óra között várják a látogatókat. Mindhárom nap együtt lehet főzni az esemény házigazdájával, Buday Péter mesterszakáccsal, délelőttönként pedig Kozi, a TV Paprika műsorvezetője tart főzőiskolát a gyerekeknek. Esténként könnyűzenei koncertek szolgáltatják a zenét a finom falatok mellé.

Magyarországon 2010-ben mintegy 2,5 millió liba hízlalásával 1500 tonna libamájat állítottak elő - ebből 1242 tonnányi került exportra Franciaországba, Spanyolországba, Belgiumba és a környező országokba.

Az első budavári libamájfesztivál kapcsán a termelők hangsúlyozzák: a libának sem a hízlalás, sem a tömés nem okoz sem fizikai fájdalmat, sem betegséget. Mint több madárfajnál, a libánál is az energiaraktározás természetes, fajra jellemző módja a májban való felhalmozódás - ez az emlősökkel ellentétben nem kóros elváltozás. És mivel ezeknek az állatoknak nincs lágy szájpadlása, ezért a tömés során sem alakul ki kellemetlen érzés - érvel a libatömő szakma.

Magyarországon a szakértők szerint is régi hagyományai vannak a libatartásnak és hízlalásnak, amelyet a legkorszerűbb módon, a legszigorúbb európai uniós állatvédelmi és termelési előírások betartásával, kíméletes technológiával végeznek - olvasható a szervezők közleményében. (forrás: MTI / Stop)


Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.