Pálinka után libamáj a Budai Várban

Főzőiskolával, gasztronómiai és zenei programokkal várja vendégeit ez első Libamáj Napok - Királyi lakoma a Budai Várban május 20. és 22. között.

Bár hivatalosan még nem hungarikum, a magyar gasztronómia híres, fontos része és az ünnepi asztalok csemegéje a libamáj. Az elmúlt években azonban a gazdasági válság és a különleges előállítás, a hízlalás illetve tömés elleni kritikák hatására csökkent a hízott libamáj termelése Magyarországon. A Magyar Lúdszövetség célja ezért a májusi programmal is a libamáj népszerűségének visszaállítása, a "téves ismeretek helyesbítése", illetve az eljárással szembeni "előítéletek" ledöntése - írja a Stop.hu.

A Budai Várban a Savoyai Jenő teraszon a fesztivál ideje alatt reggel tíz és este tíz óra között várják a látogatókat. Mindhárom nap együtt lehet főzni az esemény házigazdájával, Buday Péter mesterszakáccsal, délelőttönként pedig Kozi, a TV Paprika műsorvezetője tart főzőiskolát a gyerekeknek. Esténként könnyűzenei koncertek szolgáltatják a zenét a finom falatok mellé.

Magyarországon 2010-ben mintegy 2,5 millió liba hízlalásával 1500 tonna libamájat állítottak elő - ebből 1242 tonnányi került exportra Franciaországba, Spanyolországba, Belgiumba és a környező országokba.

Az első budavári libamájfesztivál kapcsán a termelők hangsúlyozzák: a libának sem a hízlalás, sem a tömés nem okoz sem fizikai fájdalmat, sem betegséget. Mint több madárfajnál, a libánál is az energiaraktározás természetes, fajra jellemző módja a májban való felhalmozódás - ez az emlősökkel ellentétben nem kóros elváltozás. És mivel ezeknek az állatoknak nincs lágy szájpadlása, ezért a tömés során sem alakul ki kellemetlen érzés - érvel a libatömő szakma.

Magyarországon a szakértők szerint is régi hagyományai vannak a libatartásnak és hízlalásnak, amelyet a legkorszerűbb módon, a legszigorúbb európai uniós állatvédelmi és termelési előírások betartásával, kíméletes technológiával végeznek - olvasható a szervezők közleményében. (forrás: MTI / Stop)


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.