Pálinkaversenyt szerveznek a fináncok

Kezdjük azzal, hogy az állami bevételek növelése okán a pénzügyőrök folyamatosan keresik és kutatják a zugfőzdéket. Tavaly hat ilyet derítettek fel, s foglaltak le náluk összesen több mint negyven liter olyan pálinkát, amely után nem fizették be az adót - írja a Vas Népe.

Az ellenőrzéseknél maradva: a vendéglátóegységekben tavaly 10 liternél is több adózatlan házipálinkát találtak, annak ellenére is, hogy a törvényszegők minimum 150 ezer forint bírságra számíthatnak. (Azt is érdemes megjegyezni, hogy amennyiben a vámhatóság magánszemélynél talál adózatlan házipálinkát, úgy minimum 30 ezer forint a jövedéki bírság.)

Ezek után pedig a versenyről, amelynek nem titkolt célja, hogy a legálisan készített pálinkákra, azok minőségére terelje a közfigyelmet. A Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatal által meghirdetett megmérettetésen a 2008. évi LXXIII. számú törvényben pálinkának minősülő készítményekkel lehet nevezni gyümölcs, törköly és ágyas kategóriákban. (A nevezési lap a Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatalban vehető át, de kérésre elektronikus úton is igényelhető.)

A kiírás szerint az indulóknak június 16-áig fajtánként egy liter versenypálinkát kell eljuttatniuk a Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatal címére (9700 Szombathely, Széll K. u. 24.). Egy versenyző tetszőleges számú itókával indulhat, s ami szintén fontos: a pálinkák eredetét igazolni kell! A nyilvános érzékszervi zsűrizésre június 18-án kerítenek sort, az ünnepélyes eredményhirdetést pedig (ahol az abszolút győztes mellett a kategóriák első helyzettjeit és dobogósait is díjazzák) június 26-án, Vönöckön, a kemenesháti tájegység közösségi napján Buti Károly gyümölcsösében tartják. (Vas Megye Legjobb Pálinkáját mint megőrzendő kincset a Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatal parancsnoki vitrinjében helyezik majd biztonságba.)

Végül arról, hogy a megmérettetésen közönségdíjat is osztanak: a bírálóbizottság itt három tagból áll, a zsűri elnöki tisztét Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója látja el.

A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.