Pálinkaversenyt szerveznek a fináncok

Kezdjük azzal, hogy az állami bevételek növelése okán a pénzügyőrök folyamatosan keresik és kutatják a zugfőzdéket. Tavaly hat ilyet derítettek fel, s foglaltak le náluk összesen több mint negyven liter olyan pálinkát, amely után nem fizették be az adót - írja a Vas Népe.

Az ellenőrzéseknél maradva: a vendéglátóegységekben tavaly 10 liternél is több adózatlan házipálinkát találtak, annak ellenére is, hogy a törvényszegők minimum 150 ezer forint bírságra számíthatnak. (Azt is érdemes megjegyezni, hogy amennyiben a vámhatóság magánszemélynél talál adózatlan házipálinkát, úgy minimum 30 ezer forint a jövedéki bírság.)

Ezek után pedig a versenyről, amelynek nem titkolt célja, hogy a legálisan készített pálinkákra, azok minőségére terelje a közfigyelmet. A Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatal által meghirdetett megmérettetésen a 2008. évi LXXIII. számú törvényben pálinkának minősülő készítményekkel lehet nevezni gyümölcs, törköly és ágyas kategóriákban. (A nevezési lap a Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatalban vehető át, de kérésre elektronikus úton is igényelhető.)

A kiírás szerint az indulóknak június 16-áig fajtánként egy liter versenypálinkát kell eljuttatniuk a Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatal címére (9700 Szombathely, Széll K. u. 24.). Egy versenyző tetszőleges számú itókával indulhat, s ami szintén fontos: a pálinkák eredetét igazolni kell! A nyilvános érzékszervi zsűrizésre június 18-án kerítenek sort, az ünnepélyes eredményhirdetést pedig (ahol az abszolút győztes mellett a kategóriák első helyzettjeit és dobogósait is díjazzák) június 26-án, Vönöckön, a kemenesháti tájegység közösségi napján Buti Károly gyümölcsösében tartják. (Vas Megye Legjobb Pálinkáját mint megőrzendő kincset a Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatal parancsnoki vitrinjében helyezik majd biztonságba.)

Végül arról, hogy a megmérettetésen közönségdíjat is osztanak: a bírálóbizottság itt három tagból áll, a zsűri elnöki tisztét Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója látja el.

Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.