Pálinkaversenyt szerveznek a fináncok

Kezdjük azzal, hogy az állami bevételek növelése okán a pénzügyőrök folyamatosan keresik és kutatják a zugfőzdéket. Tavaly hat ilyet derítettek fel, s foglaltak le náluk összesen több mint negyven liter olyan pálinkát, amely után nem fizették be az adót - írja a Vas Népe.

Az ellenőrzéseknél maradva: a vendéglátóegységekben tavaly 10 liternél is több adózatlan házipálinkát találtak, annak ellenére is, hogy a törvényszegők minimum 150 ezer forint bírságra számíthatnak. (Azt is érdemes megjegyezni, hogy amennyiben a vámhatóság magánszemélynél talál adózatlan házipálinkát, úgy minimum 30 ezer forint a jövedéki bírság.)

Ezek után pedig a versenyről, amelynek nem titkolt célja, hogy a legálisan készített pálinkákra, azok minőségére terelje a közfigyelmet. A Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatal által meghirdetett megmérettetésen a 2008. évi LXXIII. számú törvényben pálinkának minősülő készítményekkel lehet nevezni gyümölcs, törköly és ágyas kategóriákban. (A nevezési lap a Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatalban vehető át, de kérésre elektronikus úton is igényelhető.)

A kiírás szerint az indulóknak június 16-áig fajtánként egy liter versenypálinkát kell eljuttatniuk a Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatal címére (9700 Szombathely, Széll K. u. 24.). Egy versenyző tetszőleges számú itókával indulhat, s ami szintén fontos: a pálinkák eredetét igazolni kell! A nyilvános érzékszervi zsűrizésre június 18-án kerítenek sort, az ünnepélyes eredményhirdetést pedig (ahol az abszolút győztes mellett a kategóriák első helyzettjeit és dobogósait is díjazzák) június 26-án, Vönöckön, a kemenesháti tájegység közösségi napján Buti Károly gyümölcsösében tartják. (Vas Megye Legjobb Pálinkáját mint megőrzendő kincset a Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatal parancsnoki vitrinjében helyezik majd biztonságba.)

Végül arról, hogy a megmérettetésen közönségdíjat is osztanak: a bírálóbizottság itt három tagból áll, a zsűri elnöki tisztét Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója látja el.

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.