Pálinkaversenyt szerveznek a fináncok

Kezdjük azzal, hogy az állami bevételek növelése okán a pénzügyőrök folyamatosan keresik és kutatják a zugfőzdéket. Tavaly hat ilyet derítettek fel, s foglaltak le náluk összesen több mint negyven liter olyan pálinkát, amely után nem fizették be az adót - írja a Vas Népe.

Az ellenőrzéseknél maradva: a vendéglátóegységekben tavaly 10 liternél is több adózatlan házipálinkát találtak, annak ellenére is, hogy a törvényszegők minimum 150 ezer forint bírságra számíthatnak. (Azt is érdemes megjegyezni, hogy amennyiben a vámhatóság magánszemélynél talál adózatlan házipálinkát, úgy minimum 30 ezer forint a jövedéki bírság.)

Ezek után pedig a versenyről, amelynek nem titkolt célja, hogy a legálisan készített pálinkákra, azok minőségére terelje a közfigyelmet. A Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatal által meghirdetett megmérettetésen a 2008. évi LXXIII. számú törvényben pálinkának minősülő készítményekkel lehet nevezni gyümölcs, törköly és ágyas kategóriákban. (A nevezési lap a Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatalban vehető át, de kérésre elektronikus úton is igényelhető.)

A kiírás szerint az indulóknak június 16-áig fajtánként egy liter versenypálinkát kell eljuttatniuk a Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatal címére (9700 Szombathely, Széll K. u. 24.). Egy versenyző tetszőleges számú itókával indulhat, s ami szintén fontos: a pálinkák eredetét igazolni kell! A nyilvános érzékszervi zsűrizésre június 18-án kerítenek sort, az ünnepélyes eredményhirdetést pedig (ahol az abszolút győztes mellett a kategóriák első helyzettjeit és dobogósait is díjazzák) június 26-án, Vönöckön, a kemenesháti tájegység közösségi napján Buti Károly gyümölcsösében tartják. (Vas Megye Legjobb Pálinkáját mint megőrzendő kincset a Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatal parancsnoki vitrinjében helyezik majd biztonságba.)

Végül arról, hogy a megmérettetésen közönségdíjat is osztanak: a bírálóbizottság itt három tagból áll, a zsűri elnöki tisztét Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója látja el.

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.