Pancsolhatták a bort

Belső vizsgálatok szerint komoly hibák merültek fel a Tokaj Kereskedőház Zrt-nél, ezért a társaság felfüggesztette mintegy hárommilliárd forintnyi borkészletének értékesítését. Sajtóinformációk szerint hibás címkézésről, szabálytalan házasításokról, különböző évjáratok keveréséről van szó, melyek veszélyeztetik a Tokaji elnevezést.

Hárommilliárd forintnyi borkészletének értékesítését függesztette fel a Tokaj Kereskedőház Zrt., előzetes vizsgálatok ugyanis arra utalnak, hogy a korábbi vezetések idején alkalmazott "borkészítési" technikák vagy a nyilvántartások hibás kezelése miatt a készleten levő boroknál jelentős lehet azoknak a tételeknek az aránya, amelyek a társaság és a Tokaji elnevezés érdekében nem értékesíthetők - írta csütörtöki számában a Népszabadság és a Magyar Nemzet.

A belső vizsgálat, illetve a felfüggesztés tényét Illés Géza, a társaság jogi képviselője erősítette meg a napilapoknak.

A Népszabadság arról írt, hogy a hivatalos borpapírok, engedélyek, származási bizonyítványok és más dokumentumok látszólag rendben vannak. Ám a lap szerint bizonyossá vált: valójában "keverték-kavarták" a borokat, vegyítették a különböző évjáratú és minőségű termékeket, és nem megengedett módon házasították, vagyis pancsolták őket.

A Magyar Nemzet szerint mivel a vizsgálat még tart, nem lehet pontosan tudni, mennyi bort érinthet a hibás címkézés vagy szabálytalan házasítás. Ám mivel ezek fogyasztása élelmiszer-biztonsági kockázatot nem jelent, később a szabálytalan tételeket is forgalomba hozhatják alacsonyabb minőségi kategóriájú bortípusként vagy eredetmegjelölés nélküli borként. Az értékkülönbség miatt várhatóan így is súlyos veszteség fogja érni a céget - írta a lap.

Forrás: Élelmiszer Online


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.