Pannon Bormustra közönségnap

Idén a Pannon Bormustra új, minden érdeklődő számára nyitott rendezvénnyel jelentkezik. A XIII. Pannon Bormustrán immár 13. alkalommal mérettetnek meg a hazai borok május 9-11. között Pannonhalmán. Ebben az évben száztizenhárom hazai bortermelő, a tavalyinál tíz százalékkal több, azaz majd’300 borral nevezett a legjobb hazai borok legnagyobb presztízsű hazai borversenyén.

Az előző évhez hasonlóan idén is furmintból nevezték a legtöbbet, a vörösborok esetében a cabernet-k dominálnak, de nőtt a kékfrankosok aránya is. A borvidékeket illetően ismét Tokaj-Hegyaljáról nevezték a legtöbb bort, de az egri, szekszárdi és villányi borok mezőnye is erős.

A zártkörű versenynapokat követően,május 12-én Közönségnap kerül megrendezésre Budapesten, ahol az érdeklődők elsőkézből tudhatják meg, hogy kik az idei díjazottak, egy sétáló kóstoló keretében pedig megkóstolhatják az idei verseny csúcsborait, találkozhatnak a Bormustra zsűritagjaival és nemzetközi sztárjaival, sőt részt vehetnek az általuk vezetett mesterkurzusokon is.

A Közönségnapon lesz alkalmuk az érdeklődőknek személyesen is találkozni a a díjazott borászokkal és megkóstolhatják az idei Pannon Bormustra zsűrije által legjobbnak ítélt 50 bort. A Mesterkurzusok keretein belül nemzetközileg elismert szakemberek beszélnek a természethű és autentikus borok világáról, és a verseny tételeiből kiválasztott 3-3 bor kóstoltatásán keresztül mutatják be, hogy számukra mit is jelent ez a kategória pontosan. A kurzust mások mellett, Isabelle Legeron Master of Wine tartja, akit már nem kell bemutatni a hazai közönségnek, hiszen számos alkalommal járt hazánkban és a Travel Channel népszerű boros műsorából is ismert. Itt lesz Jamie Goode az egyik legnépszerűbb angol borblog, a wineanorak.com szerzője, akinek The Science of Wine című könyve ma már klasszikusnak számít, a tavaly kiadott Authentic Wine című könyve pedig hiánypótló a témában. Az Inspiráló borok című mestrekurzuson mesterkurzuson két sikeres borblogger - Alder Yarrow és Wojciech Bonkowski- beszél arról, hogy milyen borok inspirálják őket leginkább az írásra, és az általuk választott 3-3 bor bemutatásán keresztül konkrét példákat is kóstolhatnak a résztvevők.

A Borstílusok és piaci trendek Észak-Amerikában című kóstolón - Tara Q Thomas és John Szabo MS vezetésével- a résztvevők megismerkedhetnek az amerikai és a kanadai borpiac sajátosságaival, és két észak-amerikai szakember segítségével bepillanthatnak a világ legnagyobb borpiacának aktuális trendjeibe.

A két szakember hat olyan bort is bemutat a mesterkurzuson, amelyek megfelelnek a jelenlegi piaci elvárásoknak.



Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.