Pannon Bormustra közönségnap

Idén a Pannon Bormustra új, minden érdeklődő számára nyitott rendezvénnyel jelentkezik. A XIII. Pannon Bormustrán immár 13. alkalommal mérettetnek meg a hazai borok május 9-11. között Pannonhalmán. Ebben az évben száztizenhárom hazai bortermelő, a tavalyinál tíz százalékkal több, azaz majd’300 borral nevezett a legjobb hazai borok legnagyobb presztízsű hazai borversenyén.

Az előző évhez hasonlóan idén is furmintból nevezték a legtöbbet, a vörösborok esetében a cabernet-k dominálnak, de nőtt a kékfrankosok aránya is. A borvidékeket illetően ismét Tokaj-Hegyaljáról nevezték a legtöbb bort, de az egri, szekszárdi és villányi borok mezőnye is erős.

A zártkörű versenynapokat követően,május 12-én Közönségnap kerül megrendezésre Budapesten, ahol az érdeklődők elsőkézből tudhatják meg, hogy kik az idei díjazottak, egy sétáló kóstoló keretében pedig megkóstolhatják az idei verseny csúcsborait, találkozhatnak a Bormustra zsűritagjaival és nemzetközi sztárjaival, sőt részt vehetnek az általuk vezetett mesterkurzusokon is.

A Közönségnapon lesz alkalmuk az érdeklődőknek személyesen is találkozni a a díjazott borászokkal és megkóstolhatják az idei Pannon Bormustra zsűrije által legjobbnak ítélt 50 bort. A Mesterkurzusok keretein belül nemzetközileg elismert szakemberek beszélnek a természethű és autentikus borok világáról, és a verseny tételeiből kiválasztott 3-3 bor kóstoltatásán keresztül mutatják be, hogy számukra mit is jelent ez a kategória pontosan. A kurzust mások mellett, Isabelle Legeron Master of Wine tartja, akit már nem kell bemutatni a hazai közönségnek, hiszen számos alkalommal járt hazánkban és a Travel Channel népszerű boros műsorából is ismert. Itt lesz Jamie Goode az egyik legnépszerűbb angol borblog, a wineanorak.com szerzője, akinek The Science of Wine című könyve ma már klasszikusnak számít, a tavaly kiadott Authentic Wine című könyve pedig hiánypótló a témában. Az Inspiráló borok című mestrekurzuson mesterkurzuson két sikeres borblogger - Alder Yarrow és Wojciech Bonkowski- beszél arról, hogy milyen borok inspirálják őket leginkább az írásra, és az általuk választott 3-3 bor bemutatásán keresztül konkrét példákat is kóstolhatnak a résztvevők.

A Borstílusok és piaci trendek Észak-Amerikában című kóstolón - Tara Q Thomas és John Szabo MS vezetésével- a résztvevők megismerkedhetnek az amerikai és a kanadai borpiac sajátosságaival, és két észak-amerikai szakember segítségével bepillanthatnak a világ legnagyobb borpiacának aktuális trendjeibe.

A két szakember hat olyan bort is bemutat a mesterkurzuson, amelyek megfelelnek a jelenlegi piaci elvárásoknak.



Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.