Az idei díjátadót követő ünnepségen Szántó István, Wolfgang Puck budapesti Spago éttermének vezető séfje is prezentálhat néhány ikonikus magyar fogást a hollywoodi hírességeknek. A csirkepaprikás, a vadas, a somlói galuska és az Eszterházy-torta is a kínálat része lesz március 27-én, vasárnap Los Angelesben, a díjátadó utáni partin.
Wolfgang Puck híres Beverly Hills-i Spago és CUT éttermeiről, Isztambultól Londonig megtalálható nemzetközi vendéglátóhelyeiről, és arról a tényről, hogy 1995 óta ő a felelős annak a menüsornak a megalkotásáért, amit a filmipar leghíresebb díjátadóját követő bálon szolgálnak fel a hírességeknek és a VIP vendégeknek.
Minden évben 100-nál is több séf dolgozik a kezei alá, hogy ezen a bizonyos rendezvényen minden tökéletes legyen. Az idei év szenzációja, hogy a már megszokott Wolfgang Puck signature fogások mellett most először tradicionális magyar ételek is felszolgálásra kerülnek a díjátadót követő partin.
4 legendás magyar étel a gálát követő fogadáson
„Olyan ételekben gondolkodtam azonnal, amelyek a magyar konyha emblematikus fogásai. Végül a csirkepaprikás, a vadas, az Eszterházy-torta és a somlói galuska lettek a befutók. Tudtam, hogy nagyon sok biztonsági és logisztikai szempontot kell figyelembe venni, és legyen alapanyag az ételekhez a helyszínen is. Könnyen fogyasztható, kis adagokban, esztétikus tálalással kell elkészíteni ezeket a fogásokat, ráadásul elképesztő mennyiségben. A vadasból 800 adaggal, a többi ételből 350 – 350 adaggal készülünk. Bár cateringről van szó, de az ünnepélyesség, az elegancia a a díjátadó miatt lényeges”, mondja Szántó István séf.
Hogyan készülnek a magyar fogások?
A két séf, Wolfgang és István fúziós megoldásokban gondolkodtak. Az alapanyagokat a híres helyi Santa Monicai termelői piacról szerezték be, István pedig természetesen itthonról vitte magával az igazi magyar fűszerpaprikát.
- Vadas: Wagyu marhából készül és ricottával töltött dumplinggal valamint mustármagos szósszal kínálják majd. Az ételbe így belekerülhetett Wolfgang szülőhazájának, Ausztriának egy tradicionális fogása is.
- Csirkepaprikás "Hortobágyi" módra – A hagyományos módon elkészített csirkepaprikást tésztába tekerik. Tálalást tekintve a végeredmény tavaszi tekercshez hasonlít majd. Paprikaszósz kerül még rá.
- Somlói galuska – Dió alakú, aranyszínű bonbonként prezentálják.
- Eszterházy-torta – Hagyományos recept alapján készül és a legtradicionálisabb módon mutatják be.
„Minden évben arra törekszünk, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy az ételkínálatban valami újat, frisset és szórakoztatót mutassunk” – mondta Wolfgang Puck. – „A filmvilág legnagyobb díjátadóját követő parti a legfontosabb társasági esemény a nyugati parton, amelyen az étel, a divat, a kultúra, a film és a zene találkozik egymással. Büszke vagyok rá, hogy az első Európában nyílt Spago éttermem vezető séfje is itt van velem, hiszen általa egy különleges világ, a magyar kultúra is meg tud jelenni majd. Amikor megkóstoltam István vadas-verzióját, egészen egyszerűen szerelembe estem vele. És biztos vagyok benne, hogy a sztárok is így lesznek ezzel.”
A menüsorban természetesen továbbra is helyet kapott a Wolfgang Puck Catering néhány olyan korábbi közönségkedvence, mint a fűszeres tonhaltölcsérek vagy a füstölt lazacos pizza. „Elkészítjük a tésztát, az ikonikus szobor alakjára vágjuk, majd egy kis kaporkrémet teszünk rá. A lazachoz is van egy formánk, nagyon vékonyra szeljük és úgy tesszük a tetejére” – mesél a legendás fogásról Wolfgang Puck.
Az ételek mellé kiegészítéseként pedig különféle italokat is felvonultatnak a partin. A gála tiszteletére Fleur de MIRAVAL – az egyetlen olyan pezsgőház, amely kizárólag rosé pezsgőt készít – pezsgőt és két limitált kiadású Francis Ford Coppola bort tölt majd a poharakba. Az elismert mixológus, Charles Joly pedig ismét Tequila Don Julio koktélválogatást készít majd.
Az ünnepi fogadás számokban
- 117 séf
- 12 kg nishiki rizs
- 1080 db tojás
- 10 egész sárgafarkú makréla
- 136 kg füstölt lazac
- 182 kg jidori csirke
- 7 kg kaviár
- 3 kg szarvasgomba
- 100 db homár
- 3 láda Harry’s eper
- 5 láda helyi málna
- 28 kg yukon gold burgonya
- 30 kg miyazaki wagyu marha
- 10 kg helyi zöldborsó
- 19 kg jackfruit
- 5 kg lila ninja retek
- 12 kg bébi szivárvány répa
- 12 kg bébi planet répa
- 10 kg bébi fehérrépa
- 19 kg bébi ánizs édeskömény
- 12 kg prémium frisée
- 211 kg bébi zöld római saláta
- 19 kg fekete toszkán káposzta
- 300 db bébi Lolla Rossa saláta
- 12 kg cukorborsó
- 30 kg Heirloom Mix cékla
- 23 kg helyi szivárvány mángold
- 4 láda organikus rukkola
- 46 kg darált marhahús
- 14 kg Prime New York
- 55 kg Ahi tonhal
- 12 kg Valbrasco feta
- 26 kg Jumbo Lump
- 23 kg mozzarella
- 14 kg fontina
- 14 kg parmezán
- 1600 db házikészítésű mini briós zsemle
- 19 kg kacsamell
- 95 l Alta Dena teljes tej
- 2600 db szezámos miso tölcsér
Forrás: Spago / Turizmus Online