Paprikás csirke is szerepel az Oscar-gála after partiján

A vasárnapi díjátadót követő Oscar-gála after partiján először főz magyar séf magyar fogásokat a hollywoodi sztároknak.

Az idei díjátadót követő ünnepségen Szántó István, Wolfgang Puck budapesti Spago éttermének vezető séfje is prezentálhat néhány ikonikus magyar fogást a hollywoodi hírességeknek. A csirkepaprikás, a vadas, a somlói galuska és az Eszterházy-torta is a kínálat része lesz március 27-én, vasárnap Los Angelesben, a díjátadó utáni partin.

 

Wolfgang Puck híres Beverly Hills-i Spago és CUT éttermeiről, Isztambultól Londonig megtalálható nemzetközi vendéglátóhelyeiről, és arról a tényről, hogy 1995 óta ő a felelős annak a menüsornak a megalkotásáért, amit a filmipar leghíresebb díjátadóját követő bálon szolgálnak fel a hírességeknek és a VIP vendégeknek. 

Minden évben 100-nál is több séf dolgozik a kezei alá, hogy ezen a bizonyos rendezvényen minden tökéletes legyen. Az idei év szenzációja, hogy a már megszokott Wolfgang Puck signature fogások mellett most először tradicionális magyar ételek is felszolgálásra kerülnek a díjátadót követő partin.

4 legendás magyar étel a gálát követő fogadáson

„Olyan ételekben gondolkodtam azonnal, amelyek a magyar konyha emblematikus fogásai. Végül a csirkepaprikás, a vadas, az Eszterházy-torta és a somlói galuska lettek a befutók. Tudtam, hogy nagyon sok biztonsági és logisztikai szempontot kell figyelembe venni, és legyen alapanyag az ételekhez a helyszínen is. Könnyen fogyasztható, kis adagokban, esztétikus tálalással kell elkészíteni ezeket a fogásokat, ráadásul elképesztő mennyiségben. A vadasból 800 adaggal, a többi ételből 350 – 350 adaggal készülünk. Bár cateringről van szó, de az ünnepélyesség, az elegancia a a díjátadó miatt lényeges”, mondja Szántó István séf.

Hogyan készülnek a magyar fogások?

A két séf, Wolfgang és István fúziós megoldásokban gondolkodtak. Az alapanyagokat a híres helyi Santa Monicai termelői piacról szerezték be, István pedig természetesen itthonról vitte magával az igazi magyar fűszerpaprikát.

  • Vadas: Wagyu marhából készül és ricottával töltött dumplinggal valamint mustármagos szósszal kínálják majd. Az ételbe így belekerülhetett Wolfgang szülőhazájának, Ausztriának egy tradicionális fogása is.
  • Csirkepaprikás "Hortobágyi" módra – A hagyományos módon elkészített csirkepaprikást tésztába tekerik. Tálalást tekintve a végeredmény tavaszi tekercshez hasonlít majd. Paprikaszósz kerül még rá.
  • Somlói galuska – Dió alakú, aranyszínű bonbonként prezentálják. 
  • Eszterházy-torta – Hagyományos recept alapján készül és a legtradicionálisabb módon mutatják be.

 

„Minden évben arra törekszünk, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy az ételkínálatban valami újat, frisset és szórakoztatót mutassunk” – mondta Wolfgang Puck. – „A filmvilág legnagyobb díjátadóját követő parti a legfontosabb társasági esemény a nyugati parton, amelyen az étel, a divat, a kultúra, a film és a zene találkozik egymással. Büszke vagyok rá, hogy az első Európában nyílt Spago éttermem vezető séfje is itt van velem, hiszen általa egy különleges világ, a magyar kultúra is meg tud jelenni majd. Amikor megkóstoltam István vadas-verzióját, egészen egyszerűen szerelembe estem vele. És biztos vagyok benne, hogy a sztárok is így lesznek ezzel.”

A menüsorban természetesen továbbra is helyet kapott a Wolfgang Puck Catering néhány olyan korábbi közönségkedvence, mint a fűszeres tonhaltölcsérek vagy a füstölt lazacos pizza. „Elkészítjük a tésztát, az ikonikus szobor alakjára vágjuk, majd egy kis kaporkrémet teszünk rá. A lazachoz is van egy formánk, nagyon vékonyra szeljük és úgy tesszük a tetejére” – mesél a legendás fogásról Wolfgang Puck.

Az ételek mellé kiegészítéseként pedig különféle italokat is felvonultatnak a partin. A gála tiszteletére Fleur de MIRAVAL – az egyetlen olyan pezsgőház, amely kizárólag rosé pezsgőt készít – pezsgőt és két limitált kiadású Francis Ford Coppola bort tölt majd a poharakba. Az elismert mixológus, Charles Joly pedig ismét Tequila Don Julio koktélválogatást készít majd.

Az ünnepi fogadás számokban

  • 117 séf
  • 12 kg nishiki rizs
  • 1080 db tojás
  • 10 egész sárgafarkú makréla
  • 136 kg füstölt lazac
  • 182 kg jidori csirke
  • 7 kg kaviár
  • 3 kg szarvasgomba
  • 100 db homár
  • 3 láda Harry’s eper
  • 5 láda helyi málna
  • 28 kg yukon gold burgonya
  • 30 kg miyazaki wagyu marha
  • 10 kg helyi zöldborsó
  • 19 kg jackfruit
  • 5 kg lila ninja retek
  • 12 kg bébi szivárvány répa
  • 12 kg bébi planet répa
  • 10 kg bébi fehérrépa
  • 19 kg bébi ánizs édeskömény
  • 12 kg prémium frisée
  • 211 kg bébi zöld római saláta
  • 19 kg fekete toszkán káposzta
  • 300 db bébi Lolla Rossa saláta 
  • 12 kg cukorborsó
  • 30 kg Heirloom Mix cékla
  • 23 kg helyi szivárvány mángold
  • 4 láda organikus rukkola
  • 46 kg darált marhahús
  • 14 kg Prime New York
  • 55 kg Ahi tonhal
  • 12 kg Valbrasco feta
  • 26 kg Jumbo Lump
  • 23 kg mozzarella
  • 14 kg fontina
  • 14 kg parmezán
  • 1600 db házikészítésű mini briós zsemle
  • 19 kg kacsamell
  • 95 l Alta Dena teljes tej
  • 2600 db szezámos miso tölcsér

 

Forrás: Spago / Turizmus Online


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.