Paprikás csirke is szerepel az Oscar-gála after partiján

A vasárnapi díjátadót követő Oscar-gála after partiján először főz magyar séf magyar fogásokat a hollywoodi sztároknak.

Az idei díjátadót követő ünnepségen Szántó István, Wolfgang Puck budapesti Spago éttermének vezető séfje is prezentálhat néhány ikonikus magyar fogást a hollywoodi hírességeknek. A csirkepaprikás, a vadas, a somlói galuska és az Eszterházy-torta is a kínálat része lesz március 27-én, vasárnap Los Angelesben, a díjátadó utáni partin.

 

Wolfgang Puck híres Beverly Hills-i Spago és CUT éttermeiről, Isztambultól Londonig megtalálható nemzetközi vendéglátóhelyeiről, és arról a tényről, hogy 1995 óta ő a felelős annak a menüsornak a megalkotásáért, amit a filmipar leghíresebb díjátadóját követő bálon szolgálnak fel a hírességeknek és a VIP vendégeknek. 

Minden évben 100-nál is több séf dolgozik a kezei alá, hogy ezen a bizonyos rendezvényen minden tökéletes legyen. Az idei év szenzációja, hogy a már megszokott Wolfgang Puck signature fogások mellett most először tradicionális magyar ételek is felszolgálásra kerülnek a díjátadót követő partin.

4 legendás magyar étel a gálát követő fogadáson

„Olyan ételekben gondolkodtam azonnal, amelyek a magyar konyha emblematikus fogásai. Végül a csirkepaprikás, a vadas, az Eszterházy-torta és a somlói galuska lettek a befutók. Tudtam, hogy nagyon sok biztonsági és logisztikai szempontot kell figyelembe venni, és legyen alapanyag az ételekhez a helyszínen is. Könnyen fogyasztható, kis adagokban, esztétikus tálalással kell elkészíteni ezeket a fogásokat, ráadásul elképesztő mennyiségben. A vadasból 800 adaggal, a többi ételből 350 – 350 adaggal készülünk. Bár cateringről van szó, de az ünnepélyesség, az elegancia a a díjátadó miatt lényeges”, mondja Szántó István séf.

Hogyan készülnek a magyar fogások?

A két séf, Wolfgang és István fúziós megoldásokban gondolkodtak. Az alapanyagokat a híres helyi Santa Monicai termelői piacról szerezték be, István pedig természetesen itthonról vitte magával az igazi magyar fűszerpaprikát.

  • Vadas: Wagyu marhából készül és ricottával töltött dumplinggal valamint mustármagos szósszal kínálják majd. Az ételbe így belekerülhetett Wolfgang szülőhazájának, Ausztriának egy tradicionális fogása is.
  • Csirkepaprikás "Hortobágyi" módra – A hagyományos módon elkészített csirkepaprikást tésztába tekerik. Tálalást tekintve a végeredmény tavaszi tekercshez hasonlít majd. Paprikaszósz kerül még rá.
  • Somlói galuska – Dió alakú, aranyszínű bonbonként prezentálják. 
  • Eszterházy-torta – Hagyományos recept alapján készül és a legtradicionálisabb módon mutatják be.

 

„Minden évben arra törekszünk, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy az ételkínálatban valami újat, frisset és szórakoztatót mutassunk” – mondta Wolfgang Puck. – „A filmvilág legnagyobb díjátadóját követő parti a legfontosabb társasági esemény a nyugati parton, amelyen az étel, a divat, a kultúra, a film és a zene találkozik egymással. Büszke vagyok rá, hogy az első Európában nyílt Spago éttermem vezető séfje is itt van velem, hiszen általa egy különleges világ, a magyar kultúra is meg tud jelenni majd. Amikor megkóstoltam István vadas-verzióját, egészen egyszerűen szerelembe estem vele. És biztos vagyok benne, hogy a sztárok is így lesznek ezzel.”

A menüsorban természetesen továbbra is helyet kapott a Wolfgang Puck Catering néhány olyan korábbi közönségkedvence, mint a fűszeres tonhaltölcsérek vagy a füstölt lazacos pizza. „Elkészítjük a tésztát, az ikonikus szobor alakjára vágjuk, majd egy kis kaporkrémet teszünk rá. A lazachoz is van egy formánk, nagyon vékonyra szeljük és úgy tesszük a tetejére” – mesél a legendás fogásról Wolfgang Puck.

Az ételek mellé kiegészítéseként pedig különféle italokat is felvonultatnak a partin. A gála tiszteletére Fleur de MIRAVAL – az egyetlen olyan pezsgőház, amely kizárólag rosé pezsgőt készít – pezsgőt és két limitált kiadású Francis Ford Coppola bort tölt majd a poharakba. Az elismert mixológus, Charles Joly pedig ismét Tequila Don Julio koktélválogatást készít majd.

Az ünnepi fogadás számokban

  • 117 séf
  • 12 kg nishiki rizs
  • 1080 db tojás
  • 10 egész sárgafarkú makréla
  • 136 kg füstölt lazac
  • 182 kg jidori csirke
  • 7 kg kaviár
  • 3 kg szarvasgomba
  • 100 db homár
  • 3 láda Harry’s eper
  • 5 láda helyi málna
  • 28 kg yukon gold burgonya
  • 30 kg miyazaki wagyu marha
  • 10 kg helyi zöldborsó
  • 19 kg jackfruit
  • 5 kg lila ninja retek
  • 12 kg bébi szivárvány répa
  • 12 kg bébi planet répa
  • 10 kg bébi fehérrépa
  • 19 kg bébi ánizs édeskömény
  • 12 kg prémium frisée
  • 211 kg bébi zöld római saláta
  • 19 kg fekete toszkán káposzta
  • 300 db bébi Lolla Rossa saláta 
  • 12 kg cukorborsó
  • 30 kg Heirloom Mix cékla
  • 23 kg helyi szivárvány mángold
  • 4 láda organikus rukkola
  • 46 kg darált marhahús
  • 14 kg Prime New York
  • 55 kg Ahi tonhal
  • 12 kg Valbrasco feta
  • 26 kg Jumbo Lump
  • 23 kg mozzarella
  • 14 kg fontina
  • 14 kg parmezán
  • 1600 db házikészítésű mini briós zsemle
  • 19 kg kacsamell
  • 95 l Alta Dena teljes tej
  • 2600 db szezámos miso tölcsér

 

Forrás: Spago / Turizmus Online


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.