Pest megyének vannak saját ízei?

Egy most jelent kiadvány szerint igen. A földrajzilag és hagyományaiban is sokszínű Pest megye gasztronómiai különlegességeiről, kézműves termékeiről és innovációiról pillanatfelvételt készítő kötet jelent meg Pest megye ízei címmel.

Mint Ambrus András felelős szerkesztő elmondta, bár sokak számára meglepő lehet, de vannak kifejezetten Pest megyei településekre, tájakra jellemző ételek, ételkészítési módok, termékek.

A mostani kiadvány az ételreceptek mellett alapanyagokat és olyan gasztronómiai vállalkozásokat, ötleteket is bemutat, amelyek Pest megye számára elismerést hoztak. Emellett érdekes történetek, információk is szerepelnek benne.

A könyv összesen 19 ételt, italt, receptet, gasztronómiai terméket mutat be, és Pest megye csaknem valamennyi tájegységéről válogat. A megye alföldi részeit Cegléd és Ceglédbercel képviseli, a Tápió mentét Tápiószecső, az agglomerációt Fót, Kistarcsa és Vecsés. A Csepel-szigetről több étel, ital is bekerült, így lórévi szerb és szigetújfalui német recept, szigetcsépi bor és szigetszentmiklósi bonbon is található a kiadványban. 
A Galga mentéről Acsáról és Hévízgyörkről található ételleírás, míg a Dunakanyarból Nagymaros, a Zsámbéki-medencéből Tök, a Szentendrei-szigetről Tahitótfalu szerepel a kötetben, amelyben helyet kaptak Pest megye hegyi tájai is: az egykor málnatermesztéséről híres Börzsöny és a Visegrádi-hegység. 
Az olvasók megismerhetnek olyan ételeket, amelyeket generációk örökítenek át egymásnak, ilyen például a hévízgyörki gürdös, vagy olyan desszertet - ez a somlói galuska -, amely egy fóti cukrászmester fantáziájának és kreativitásának köszönhetően vált világhírűvé, de merész újításokkal is találkozhatnak például a bonbon vagy a csiliszósz készítése kapcsán. 
A mostani válogatásban újdonságként különleges vadétel is található, emlékeztetve az olvasókat arra, hogy az elzártabb erdőtömbökben még ma is megtalálható mind az öt hazai nagyvadfaj, tette hozzá Ambrus András.

Forrás: MTI


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.