Az idén 70 éves intézet főborásza, Hevér László szerint a több éve folyó kísérletek azt mutatták, hogy a Pécsett nemesített zenit fajta kiemelten alkalmas pezsgőkészítésre. A 2017-es alapbort adó szőlő az egyik legjobb fekvésű pécsi dűlőből, a Szentmiklós-hegyről származik. A hamarosan forgalomba kerülő új brut nature pezsgő száz százalékékig zenit szőlőből, méthode traditionelle eljárással készült. A palackok a kutatóintézet 1600 négyzetméteres, háromszáz éves pincéjében érlelődnek; ezzel a pécsi pezsgőkészítés százötven éves hagyománya folytatódik. A tradicionális eljárással készült zenit pezsgőt premier előtt, a Pécsi Tudományegyetem „50 étel a nagyvilágból” című szakácskönyvének bemutatójához kapcsolódóan kóstolhatták meg az újságírók Győrffy Zoltán, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete munkatársának kalauzolásával.
Forrás: Turizmus Online