Politikai csata a pálinka körül

Az MSZP alelnöke szerint a kormány európai uniós szabályt sért az otthoni pálinkafőzés jövedékiadó-mentességének biztosításával és egyes élőzenei szolgáltatások kedvezményes áfakulcs alá sorolásával, ezért akár eljárás is indulhat Magyarországgal szemben, ami alól - annak lejártával - már a soros elnökség sem jelent védelmet - írja az MTI.

Kovács László, az Európai Unió korábbi adóügyi biztosa hétfőn sajtótájékoztatón emlékeztetett arra: a távközlési különadó miatt az eljárás első lépése - az információkérés - már meg is történt, mivel azt az uniós szabályok szerint csak az ágazaton belüli fejlesztésekre szabad fordítani, és nem lehet visszamenőlegesen kivetni.

Szólt arról, hogy noha ezen a területen nincs közösségi szabály, az unió tagországaiban megszokottal ellentétes döntés volt a bioetanol jövedéki adójának emelése is, amiről a közelmúltban döntött a parlament. Hozzátette: szembe ment az uniós gyakorlattal a kormány, amikor a költségvetési hiány csökkentése érdekében nem vagyoni típusú, illetve környezetvédelmi adókat emelt meg, illetve vezetett be.

A pálinkafőzéssel kapcsolatban kiemelte: Magyarország kedvezményt kapott a jövedéki adó mértékét illetően, az azonban ismeretlen az unióban, hogy jövedékiadó-köteles termékek után ne kelljen ilyen adót fizetni. "Ebből akár eljárás is lehet, annak végeredménye pedig elég egyértelmű" - mondta. Hasonlóképpen, a tagállamok kedvezményes áfakulcs alá sorolhatják például az élelmiszereket - mint azt az MSZP az alapvető élelmiszerek esetében javasolta is -, az élőzenei szolgáltatásokat, ahogyan az Magyarországon történt, azonban nem, ez tételes szabálysértés - ismertette. (MTI)

 


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.