Politikai csata a pálinka körül

Az MSZP alelnöke szerint a kormány európai uniós szabályt sért az otthoni pálinkafőzés jövedékiadó-mentességének biztosításával és egyes élőzenei szolgáltatások kedvezményes áfakulcs alá sorolásával, ezért akár eljárás is indulhat Magyarországgal szemben, ami alól - annak lejártával - már a soros elnökség sem jelent védelmet - írja az MTI.

Kovács László, az Európai Unió korábbi adóügyi biztosa hétfőn sajtótájékoztatón emlékeztetett arra: a távközlési különadó miatt az eljárás első lépése - az információkérés - már meg is történt, mivel azt az uniós szabályok szerint csak az ágazaton belüli fejlesztésekre szabad fordítani, és nem lehet visszamenőlegesen kivetni.

Szólt arról, hogy noha ezen a területen nincs közösségi szabály, az unió tagországaiban megszokottal ellentétes döntés volt a bioetanol jövedéki adójának emelése is, amiről a közelmúltban döntött a parlament. Hozzátette: szembe ment az uniós gyakorlattal a kormány, amikor a költségvetési hiány csökkentése érdekében nem vagyoni típusú, illetve környezetvédelmi adókat emelt meg, illetve vezetett be.

A pálinkafőzéssel kapcsolatban kiemelte: Magyarország kedvezményt kapott a jövedéki adó mértékét illetően, az azonban ismeretlen az unióban, hogy jövedékiadó-köteles termékek után ne kelljen ilyen adót fizetni. "Ebből akár eljárás is lehet, annak végeredménye pedig elég egyértelmű" - mondta. Hasonlóképpen, a tagállamok kedvezményes áfakulcs alá sorolhatják például az élelmiszereket - mint azt az MSZP az alapvető élelmiszerek esetében javasolta is -, az élőzenei szolgáltatásokat, ahogyan az Magyarországon történt, azonban nem, ez tételes szabálysértés - ismertette. (MTI)

 


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.