Reggeli, szomszédokkal a hídon

Határon átívelő reggelivel ünnepelték a Mária Valéria híd újjáépítését a két város, Párkány és Esztergom közreműködésével.

Huszonkét évvel ezelőtt építették újjá a Mária Valéria hidat, amely ismét megnyitotta az utat a két város, Párkány és Esztergom között. Ennek apropójából első alkalommal reggelit szerveztek a magyar és a szlovák határon, a Duna felett, a Mária Valéria hídon szeptember 30-án, szombaton.

Mattia Mura , olasz rendező kezdeményezéseként megvalósult korábban egy dokumentumfilm, melynek alapja egy beszélgetés helyzetének megteremtése volt: két, egymást nem ismerő ember, egy párkányi és egy esztergomi lakos félúton találkoztak a Mária Valéria hídon és egy közös reggeli elfogyasztása adta a lehetőséget a köztük lévő kapcsolat felfedezésére.

A hídünnep alkalmából hagyományteremtő céllal újra életre keltette ezt a két település turisztikai szervezete, és első alkalommal pályázat útján jelentkezhettek különböző érdeklődési köröknek megfelelően – oktatás, egészségügy, vallás, kultúra, zene, sport, turizmus, gasztronómia, gazdaság – a Duna két partjáról fiatalabbak és idősebbek egyaránt.

A kiválasztás után 44 – 22 esztergomi és 22 párkányi – egymást nem ismerő lakos ült asztalhoz reggelizni és beszélgetni a hídon. Az egyórás program során új ismeretségek, barátságok és kapcsolatok születtek. A résztvevők megosztották egymással határon túli élményeiket, múltjukat és jelenüket, meséltek a családjukról és a mindennapjaikról. Előkerültek többek között régi fotók a nagyszülőkről, az egyik résztvevő pedig a vele reggeliző társának egy 22 éves újságot is átnyújtott, melynek a címlapján a hídátadásról volt szó.

A két turisztikai szervezet a „Reggeli a hídon” című identitást erősítő programmal kívánja összehozni a Duna két partjának lakosait. A két város, Esztergom és Párkány közötti híd megünneplése túlmutat annak fizikai felépítésén. Az egységet szimbolizálja, elismeri a történelmet, ösztönzi a gazdasági növekedést és elősegíti a békés interakciót. A Hídünnep elengedhetetlen a pozitív kapcsolatok előmozdításához és a szomszédos nemzetek közötti közös identitástudat ápolásához.

Forrás: visitesztergom / Turizmus Online


Magyar borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Magyar borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.