Reggeli, szomszédokkal a hídon

Határon átívelő reggelivel ünnepelték a Mária Valéria híd újjáépítését a két város, Párkány és Esztergom közreműködésével.

Huszonkét évvel ezelőtt építették újjá a Mária Valéria hidat, amely ismét megnyitotta az utat a két város, Párkány és Esztergom között. Ennek apropójából első alkalommal reggelit szerveztek a magyar és a szlovák határon, a Duna felett, a Mária Valéria hídon szeptember 30-án, szombaton.

Mattia Mura , olasz rendező kezdeményezéseként megvalósult korábban egy dokumentumfilm, melynek alapja egy beszélgetés helyzetének megteremtése volt: két, egymást nem ismerő ember, egy párkányi és egy esztergomi lakos félúton találkoztak a Mária Valéria hídon és egy közös reggeli elfogyasztása adta a lehetőséget a köztük lévő kapcsolat felfedezésére.

A hídünnep alkalmából hagyományteremtő céllal újra életre keltette ezt a két település turisztikai szervezete, és első alkalommal pályázat útján jelentkezhettek különböző érdeklődési köröknek megfelelően – oktatás, egészségügy, vallás, kultúra, zene, sport, turizmus, gasztronómia, gazdaság – a Duna két partjáról fiatalabbak és idősebbek egyaránt.

A kiválasztás után 44 – 22 esztergomi és 22 párkányi – egymást nem ismerő lakos ült asztalhoz reggelizni és beszélgetni a hídon. Az egyórás program során új ismeretségek, barátságok és kapcsolatok születtek. A résztvevők megosztották egymással határon túli élményeiket, múltjukat és jelenüket, meséltek a családjukról és a mindennapjaikról. Előkerültek többek között régi fotók a nagyszülőkről, az egyik résztvevő pedig a vele reggeliző társának egy 22 éves újságot is átnyújtott, melynek a címlapján a hídátadásról volt szó.

A két turisztikai szervezet a „Reggeli a hídon” című identitást erősítő programmal kívánja összehozni a Duna két partjának lakosait. A két város, Esztergom és Párkány közötti híd megünneplése túlmutat annak fizikai felépítésén. Az egységet szimbolizálja, elismeri a történelmet, ösztönzi a gazdasági növekedést és elősegíti a békés interakciót. A Hídünnep elengedhetetlen a pozitív kapcsolatok előmozdításához és a szomszédos nemzetek közötti közös identitástudat ápolásához.

Forrás: visitesztergom / Turizmus Online


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.