Reggeli, szomszédokkal a hídon

Határon átívelő reggelivel ünnepelték a Mária Valéria híd újjáépítését a két város, Párkány és Esztergom közreműködésével.

Huszonkét évvel ezelőtt építették újjá a Mária Valéria hidat, amely ismét megnyitotta az utat a két város, Párkány és Esztergom között. Ennek apropójából első alkalommal reggelit szerveztek a magyar és a szlovák határon, a Duna felett, a Mária Valéria hídon szeptember 30-án, szombaton.

Mattia Mura , olasz rendező kezdeményezéseként megvalósult korábban egy dokumentumfilm, melynek alapja egy beszélgetés helyzetének megteremtése volt: két, egymást nem ismerő ember, egy párkányi és egy esztergomi lakos félúton találkoztak a Mária Valéria hídon és egy közös reggeli elfogyasztása adta a lehetőséget a köztük lévő kapcsolat felfedezésére.

A hídünnep alkalmából hagyományteremtő céllal újra életre keltette ezt a két település turisztikai szervezete, és első alkalommal pályázat útján jelentkezhettek különböző érdeklődési köröknek megfelelően – oktatás, egészségügy, vallás, kultúra, zene, sport, turizmus, gasztronómia, gazdaság – a Duna két partjáról fiatalabbak és idősebbek egyaránt.

A kiválasztás után 44 – 22 esztergomi és 22 párkányi – egymást nem ismerő lakos ült asztalhoz reggelizni és beszélgetni a hídon. Az egyórás program során új ismeretségek, barátságok és kapcsolatok születtek. A résztvevők megosztották egymással határon túli élményeiket, múltjukat és jelenüket, meséltek a családjukról és a mindennapjaikról. Előkerültek többek között régi fotók a nagyszülőkről, az egyik résztvevő pedig a vele reggeliző társának egy 22 éves újságot is átnyújtott, melynek a címlapján a hídátadásról volt szó.

A két turisztikai szervezet a „Reggeli a hídon” című identitást erősítő programmal kívánja összehozni a Duna két partjának lakosait. A két város, Esztergom és Párkány közötti híd megünneplése túlmutat annak fizikai felépítésén. Az egységet szimbolizálja, elismeri a történelmet, ösztönzi a gazdasági növekedést és elősegíti a békés interakciót. A Hídünnep elengedhetetlen a pozitív kapcsolatok előmozdításához és a szomszédos nemzetek közötti közös identitástudat ápolásához.

Forrás: visitesztergom / Turizmus Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.