Reggeli, szomszédokkal a hídon

Határon átívelő reggelivel ünnepelték a Mária Valéria híd újjáépítését a két város, Párkány és Esztergom közreműködésével.

Huszonkét évvel ezelőtt építették újjá a Mária Valéria hidat, amely ismét megnyitotta az utat a két város, Párkány és Esztergom között. Ennek apropójából első alkalommal reggelit szerveztek a magyar és a szlovák határon, a Duna felett, a Mária Valéria hídon szeptember 30-án, szombaton.

Mattia Mura , olasz rendező kezdeményezéseként megvalósult korábban egy dokumentumfilm, melynek alapja egy beszélgetés helyzetének megteremtése volt: két, egymást nem ismerő ember, egy párkányi és egy esztergomi lakos félúton találkoztak a Mária Valéria hídon és egy közös reggeli elfogyasztása adta a lehetőséget a köztük lévő kapcsolat felfedezésére.

A hídünnep alkalmából hagyományteremtő céllal újra életre keltette ezt a két település turisztikai szervezete, és első alkalommal pályázat útján jelentkezhettek különböző érdeklődési köröknek megfelelően – oktatás, egészségügy, vallás, kultúra, zene, sport, turizmus, gasztronómia, gazdaság – a Duna két partjáról fiatalabbak és idősebbek egyaránt.

A kiválasztás után 44 – 22 esztergomi és 22 párkányi – egymást nem ismerő lakos ült asztalhoz reggelizni és beszélgetni a hídon. Az egyórás program során új ismeretségek, barátságok és kapcsolatok születtek. A résztvevők megosztották egymással határon túli élményeiket, múltjukat és jelenüket, meséltek a családjukról és a mindennapjaikról. Előkerültek többek között régi fotók a nagyszülőkről, az egyik résztvevő pedig a vele reggeliző társának egy 22 éves újságot is átnyújtott, melynek a címlapján a hídátadásról volt szó.

A két turisztikai szervezet a „Reggeli a hídon” című identitást erősítő programmal kívánja összehozni a Duna két partjának lakosait. A két város, Esztergom és Párkány közötti híd megünneplése túlmutat annak fizikai felépítésén. Az egységet szimbolizálja, elismeri a történelmet, ösztönzi a gazdasági növekedést és elősegíti a békés interakciót. A Hídünnep elengedhetetlen a pozitív kapcsolatok előmozdításához és a szomszédos nemzetek közötti közös identitástudat ápolásához.

Forrás: visitesztergom / Turizmus Online


21 év, 21 kilométer és egy nemes cél

21 év, 21 kilométer és egy nemes cél 

Jótékonysági félmaratonnal ünnepelt a Semsei Gastronomy.
Szőlőültetvények  a klímabarát mezőgazdaságért

Szőlőültetvények a klímabarát mezőgazdaságért 

A kísérletben egy Balaton melletti borvidéken jelöltek ki két területet, ahol az ültetvényekben gyeppel fedett és rendszeresen tárcsázott sorközök váltják egymást.
 Reflektorfényben a hazai borkultúra

Reflektorfényben a hazai borkultúra  

Az őszi borkatalógusban több mint 100 új bort mutatnak be a vásárlóknak, például a megújult nemzetközi borválasztékuk egy részét, amelyet a fogyasztói igényekhez igazítottak.
Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján

Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján 

Az idei Good Food Festival ismét gasztronómiai paradicsommá varázsolja az Adria legikonikusabb városát.
Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje

Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje 

A süteményt először az október 11-én kezdődő Édes Napok Budapest fesztiválon kóstolhatják meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt.
Munch: ételpazarlási körkép

Munch: ételpazarlási körkép 

A Munch újabb mérföldkőhöz érkezett: már hárommillió meglepetés csomagot mentettek meg a pazarlástól.
Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét

Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét 

A kürtőskalács receptje német nyelvterületről került az erdélyi fejedelemségek udvarába, de egyes országokban más és más formában maradt fenn ez kelt tésztából készült fára tekert sütemény.
Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át

Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át 

Október 11-13. között a déli-part fővárosában rendezik a XI. Siófoki Halfesztivált.
Alakul a Bordói November Nagykóstoló  pincészeteinek névsora

Alakul a Bordói November Nagykóstoló pincészeteinek névsora 

Mutatjuk, mely borászatok azok, amelyek biztos jelen lesznek.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.