Rekordmagas összeg jut jövőre közétkeztetésre

A 2022-es költségvetési törvény rekordmagas összeget, 87 milliárd forintos keretet tartalmaz a közétkeztetés finanszírozására - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden Budaörsön.

Rétvári Bence, aki az egyik védnöke a tizedik országos közétkeztetési szakácsversenynek, az őszre tervezett rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón azt mondta, az elmúlt tíz évben a kormány célul tűzte ki, hogy minél többeknek, minél egészségesebben biztosítsa a közétkeztetés lehetőségét. A jövő évi költségvetés rekordösszegével együtt 2010 óta csaknem háromszorosára növelte a kormány a közétkeztetés forrásait. Bővítették a jogosulti kört, és mivel olyan szabályok léptek életbe, amelyek egészségesebb ételek elkészítését írják elő, emelték az ehhez szükséges forrásokat - tette hozzá.

Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója elmondta, a járványidőszak fokozott kihívást jelentett a közétkeztetést végző vállalkozásoknak, ezért nem az ellenőrzésre és a szankcionálásra helyezték a hangsúlyt, hanem a segítő, informáló tájékoztatásra, a tanácsadásra. Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke közölte, a céljuk az inspirálás és a tudásösszemérés. "Nem a hamut akarjuk őrizni, hanem a parazsat továbbadni" - fogalmazott. A közzétett kiírás szerint a 2021-es országos közétkeztetési szakácsversenyt szeptember végén, október elején a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában rendezik meg, az esemény témája: "fenntartható jövő". A kéttagú csapatoktól egészségesebben és nagy adagszámban elkészíthető, kiváló ízű, háromfogásos menüt várnak; nevezni június 25-éig lehet.

Forrás: MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.