Rekviem a balmazújvárosi éttermekért

Voltak idők amikor Balmazújváros központjában számos étterem és vendéglátóhely működött. Márka presszó, Vadász étterem, Hortobágyi étterem, Randevú presszó és Hajdú étterem - írja Csige Sándor, a HaOn civil tudósítója annak kapcsán, hogy a városban bezárt az utolsó, eddig még kitartó étterem is.

Ez az öt hely maximális kiszolgálást nyújtott mindenkinek éveken keresztül. Voltak köztük szerényebb de voltak patinásabban működők is.

Minden szórakozni vágyó réteg megtalálhatta a számításait ezeken a helyeken korhatártól függetlenül. Sőt a boldogító igent kimondó fiatalok a házasságkötő teremből egyenesen ezen helyek egyikére sétált, hogy ott folytassák az örömteli percek utáni mulatságot a meghívott vendégekkel.Hétköznapokon, ebédidőben és estével szinte biztosan megtelt minden étterem és presszó, jobbnál jobb és finom falatokat illetve italokat fogyasztó vendéggel.Szóval működtek ezek a helyek, de ahogy telt az idő a rendszer váltás után, úgy szűntek meg létezni is a forgalom hiány illetve az elszegényesedés miatt!

Az egyik legnagyobb és legutolsó túlélő a Hajdú étterem azért még állta a sarat, hisz még egy pár éve lakodalmak, közgyűlések, illetve hétvégi discok tarkítottak életét. Bár a kereslet itt is megcsappant rendesen, azért még egyedüli hely lévén rengeteg fiatal járt ide a hétvégi bulikra.Sajnos a mai Magyarországra jellemző alternatívák, szegénység, gazdasági válság és a kilátástalanság ezen hely küszöbét is átlépték, feledtetve ezzel szinte minden szép régi emléket .A Hajdú étterem 1977-es nyitásakor piros (!) szőnyeg várta az odaérkező vendégeket, a hely intelligenciája és kulturáltsága miatt. Szóval egy kemény tíz órai munkát lenyomó kőműves ha itt megakart volna inni egy sört, azt nem tehette meg, mivel gumicsizmával nem léphetett a piros szőnyegre!

Telt az idő, a piros szőnyeg eltűnt, s ha nem is gumicsizmában, de ha valaki egy laza pólóban vagy farmernadrágban érkezett az étterembe, nyugodtan ehetett és ihatott. A hely így is legjobbak közé tartozott, és maradt is még a legutolsó napjaira is.A Hajdú étterem több évtizedes múltja befejeződött! A hely ahol több ezer ember megfordult és szórakozott már csak egy emlék marad mindenkiben. Helyére üzletek és boltok költöznek. A falak maradnak, de a kiszolgálás teljesen más lesz. Ahogy a többi hely helyére is más szolgáltatás költözött/ kínai bolt, fitness centrum stb /, úgy a Hajdú étteremben is sok-sok üzlet várja majd az odaérkezőket.Tehát az utolsó mohikánnak számító Hajdú éttermet, hasonlóan a többihez, már az unokáink sem fogják látni! Csak fotókról és filmkockákról nézhetik meg, hogy milyen is volt ez a hely valahol, valamikor!

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.