Rekviem a balmazújvárosi éttermekért

Voltak idők amikor Balmazújváros központjában számos étterem és vendéglátóhely működött. Márka presszó, Vadász étterem, Hortobágyi étterem, Randevú presszó és Hajdú étterem - írja Csige Sándor, a HaOn civil tudósítója annak kapcsán, hogy a városban bezárt az utolsó, eddig még kitartó étterem is.

Ez az öt hely maximális kiszolgálást nyújtott mindenkinek éveken keresztül. Voltak köztük szerényebb de voltak patinásabban működők is.

Minden szórakozni vágyó réteg megtalálhatta a számításait ezeken a helyeken korhatártól függetlenül. Sőt a boldogító igent kimondó fiatalok a házasságkötő teremből egyenesen ezen helyek egyikére sétált, hogy ott folytassák az örömteli percek utáni mulatságot a meghívott vendégekkel.Hétköznapokon, ebédidőben és estével szinte biztosan megtelt minden étterem és presszó, jobbnál jobb és finom falatokat illetve italokat fogyasztó vendéggel.Szóval működtek ezek a helyek, de ahogy telt az idő a rendszer váltás után, úgy szűntek meg létezni is a forgalom hiány illetve az elszegényesedés miatt!

Az egyik legnagyobb és legutolsó túlélő a Hajdú étterem azért még állta a sarat, hisz még egy pár éve lakodalmak, közgyűlések, illetve hétvégi discok tarkítottak életét. Bár a kereslet itt is megcsappant rendesen, azért még egyedüli hely lévén rengeteg fiatal járt ide a hétvégi bulikra.Sajnos a mai Magyarországra jellemző alternatívák, szegénység, gazdasági válság és a kilátástalanság ezen hely küszöbét is átlépték, feledtetve ezzel szinte minden szép régi emléket .A Hajdú étterem 1977-es nyitásakor piros (!) szőnyeg várta az odaérkező vendégeket, a hely intelligenciája és kulturáltsága miatt. Szóval egy kemény tíz órai munkát lenyomó kőműves ha itt megakart volna inni egy sört, azt nem tehette meg, mivel gumicsizmával nem léphetett a piros szőnyegre!

Telt az idő, a piros szőnyeg eltűnt, s ha nem is gumicsizmában, de ha valaki egy laza pólóban vagy farmernadrágban érkezett az étterembe, nyugodtan ehetett és ihatott. A hely így is legjobbak közé tartozott, és maradt is még a legutolsó napjaira is.A Hajdú étterem több évtizedes múltja befejeződött! A hely ahol több ezer ember megfordult és szórakozott már csak egy emlék marad mindenkiben. Helyére üzletek és boltok költöznek. A falak maradnak, de a kiszolgálás teljesen más lesz. Ahogy a többi hely helyére is más szolgáltatás költözött/ kínai bolt, fitness centrum stb /, úgy a Hajdú étteremben is sok-sok üzlet várja majd az odaérkezőket.Tehát az utolsó mohikánnak számító Hajdú éttermet, hasonlóan a többihez, már az unokáink sem fogják látni! Csak fotókról és filmkockákról nézhetik meg, hogy milyen is volt ez a hely valahol, valamikor!

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.