Rekviem a balmazújvárosi éttermekért

Voltak idők amikor Balmazújváros központjában számos étterem és vendéglátóhely működött. Márka presszó, Vadász étterem, Hortobágyi étterem, Randevú presszó és Hajdú étterem - írja Csige Sándor, a HaOn civil tudósítója annak kapcsán, hogy a városban bezárt az utolsó, eddig még kitartó étterem is.

Ez az öt hely maximális kiszolgálást nyújtott mindenkinek éveken keresztül. Voltak köztük szerényebb de voltak patinásabban működők is.

Minden szórakozni vágyó réteg megtalálhatta a számításait ezeken a helyeken korhatártól függetlenül. Sőt a boldogító igent kimondó fiatalok a házasságkötő teremből egyenesen ezen helyek egyikére sétált, hogy ott folytassák az örömteli percek utáni mulatságot a meghívott vendégekkel.Hétköznapokon, ebédidőben és estével szinte biztosan megtelt minden étterem és presszó, jobbnál jobb és finom falatokat illetve italokat fogyasztó vendéggel.Szóval működtek ezek a helyek, de ahogy telt az idő a rendszer váltás után, úgy szűntek meg létezni is a forgalom hiány illetve az elszegényesedés miatt!

Az egyik legnagyobb és legutolsó túlélő a Hajdú étterem azért még állta a sarat, hisz még egy pár éve lakodalmak, közgyűlések, illetve hétvégi discok tarkítottak életét. Bár a kereslet itt is megcsappant rendesen, azért még egyedüli hely lévén rengeteg fiatal járt ide a hétvégi bulikra.Sajnos a mai Magyarországra jellemző alternatívák, szegénység, gazdasági válság és a kilátástalanság ezen hely küszöbét is átlépték, feledtetve ezzel szinte minden szép régi emléket .A Hajdú étterem 1977-es nyitásakor piros (!) szőnyeg várta az odaérkező vendégeket, a hely intelligenciája és kulturáltsága miatt. Szóval egy kemény tíz órai munkát lenyomó kőműves ha itt megakart volna inni egy sört, azt nem tehette meg, mivel gumicsizmával nem léphetett a piros szőnyegre!

Telt az idő, a piros szőnyeg eltűnt, s ha nem is gumicsizmában, de ha valaki egy laza pólóban vagy farmernadrágban érkezett az étterembe, nyugodtan ehetett és ihatott. A hely így is legjobbak közé tartozott, és maradt is még a legutolsó napjaira is.A Hajdú étterem több évtizedes múltja befejeződött! A hely ahol több ezer ember megfordult és szórakozott már csak egy emlék marad mindenkiben. Helyére üzletek és boltok költöznek. A falak maradnak, de a kiszolgálás teljesen más lesz. Ahogy a többi hely helyére is más szolgáltatás költözött/ kínai bolt, fitness centrum stb /, úgy a Hajdú étteremben is sok-sok üzlet várja majd az odaérkezőket.Tehát az utolsó mohikánnak számító Hajdú éttermet, hasonlóan a többihez, már az unokáink sem fogják látni! Csak fotókról és filmkockákról nézhetik meg, hogy milyen is volt ez a hely valahol, valamikor!

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.