Rekviem a balmazújvárosi éttermekért

Voltak idők amikor Balmazújváros központjában számos étterem és vendéglátóhely működött. Márka presszó, Vadász étterem, Hortobágyi étterem, Randevú presszó és Hajdú étterem - írja Csige Sándor, a HaOn civil tudósítója annak kapcsán, hogy a városban bezárt az utolsó, eddig még kitartó étterem is.

Ez az öt hely maximális kiszolgálást nyújtott mindenkinek éveken keresztül. Voltak köztük szerényebb de voltak patinásabban működők is.

Minden szórakozni vágyó réteg megtalálhatta a számításait ezeken a helyeken korhatártól függetlenül. Sőt a boldogító igent kimondó fiatalok a házasságkötő teremből egyenesen ezen helyek egyikére sétált, hogy ott folytassák az örömteli percek utáni mulatságot a meghívott vendégekkel.Hétköznapokon, ebédidőben és estével szinte biztosan megtelt minden étterem és presszó, jobbnál jobb és finom falatokat illetve italokat fogyasztó vendéggel.Szóval működtek ezek a helyek, de ahogy telt az idő a rendszer váltás után, úgy szűntek meg létezni is a forgalom hiány illetve az elszegényesedés miatt!

Az egyik legnagyobb és legutolsó túlélő a Hajdú étterem azért még állta a sarat, hisz még egy pár éve lakodalmak, közgyűlések, illetve hétvégi discok tarkítottak életét. Bár a kereslet itt is megcsappant rendesen, azért még egyedüli hely lévén rengeteg fiatal járt ide a hétvégi bulikra.Sajnos a mai Magyarországra jellemző alternatívák, szegénység, gazdasági válság és a kilátástalanság ezen hely küszöbét is átlépték, feledtetve ezzel szinte minden szép régi emléket .A Hajdú étterem 1977-es nyitásakor piros (!) szőnyeg várta az odaérkező vendégeket, a hely intelligenciája és kulturáltsága miatt. Szóval egy kemény tíz órai munkát lenyomó kőműves ha itt megakart volna inni egy sört, azt nem tehette meg, mivel gumicsizmával nem léphetett a piros szőnyegre!

Telt az idő, a piros szőnyeg eltűnt, s ha nem is gumicsizmában, de ha valaki egy laza pólóban vagy farmernadrágban érkezett az étterembe, nyugodtan ehetett és ihatott. A hely így is legjobbak közé tartozott, és maradt is még a legutolsó napjaira is.A Hajdú étterem több évtizedes múltja befejeződött! A hely ahol több ezer ember megfordult és szórakozott már csak egy emlék marad mindenkiben. Helyére üzletek és boltok költöznek. A falak maradnak, de a kiszolgálás teljesen más lesz. Ahogy a többi hely helyére is más szolgáltatás költözött/ kínai bolt, fitness centrum stb /, úgy a Hajdú étteremben is sok-sok üzlet várja majd az odaérkezőket.Tehát az utolsó mohikánnak számító Hajdú éttermet, hasonlóan a többihez, már az unokáink sem fogják látni! Csak fotókról és filmkockákról nézhetik meg, hogy milyen is volt ez a hely valahol, valamikor!

Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.