Rekviem a balmazújvárosi éttermekért

Voltak idők amikor Balmazújváros központjában számos étterem és vendéglátóhely működött. Márka presszó, Vadász étterem, Hortobágyi étterem, Randevú presszó és Hajdú étterem - írja Csige Sándor, a HaOn civil tudósítója annak kapcsán, hogy a városban bezárt az utolsó, eddig még kitartó étterem is.

Ez az öt hely maximális kiszolgálást nyújtott mindenkinek éveken keresztül. Voltak köztük szerényebb de voltak patinásabban működők is.

Minden szórakozni vágyó réteg megtalálhatta a számításait ezeken a helyeken korhatártól függetlenül. Sőt a boldogító igent kimondó fiatalok a házasságkötő teremből egyenesen ezen helyek egyikére sétált, hogy ott folytassák az örömteli percek utáni mulatságot a meghívott vendégekkel.Hétköznapokon, ebédidőben és estével szinte biztosan megtelt minden étterem és presszó, jobbnál jobb és finom falatokat illetve italokat fogyasztó vendéggel.Szóval működtek ezek a helyek, de ahogy telt az idő a rendszer váltás után, úgy szűntek meg létezni is a forgalom hiány illetve az elszegényesedés miatt!

Az egyik legnagyobb és legutolsó túlélő a Hajdú étterem azért még állta a sarat, hisz még egy pár éve lakodalmak, közgyűlések, illetve hétvégi discok tarkítottak életét. Bár a kereslet itt is megcsappant rendesen, azért még egyedüli hely lévén rengeteg fiatal járt ide a hétvégi bulikra.Sajnos a mai Magyarországra jellemző alternatívák, szegénység, gazdasági válság és a kilátástalanság ezen hely küszöbét is átlépték, feledtetve ezzel szinte minden szép régi emléket .A Hajdú étterem 1977-es nyitásakor piros (!) szőnyeg várta az odaérkező vendégeket, a hely intelligenciája és kulturáltsága miatt. Szóval egy kemény tíz órai munkát lenyomó kőműves ha itt megakart volna inni egy sört, azt nem tehette meg, mivel gumicsizmával nem léphetett a piros szőnyegre!

Telt az idő, a piros szőnyeg eltűnt, s ha nem is gumicsizmában, de ha valaki egy laza pólóban vagy farmernadrágban érkezett az étterembe, nyugodtan ehetett és ihatott. A hely így is legjobbak közé tartozott, és maradt is még a legutolsó napjaira is.A Hajdú étterem több évtizedes múltja befejeződött! A hely ahol több ezer ember megfordult és szórakozott már csak egy emlék marad mindenkiben. Helyére üzletek és boltok költöznek. A falak maradnak, de a kiszolgálás teljesen más lesz. Ahogy a többi hely helyére is más szolgáltatás költözött/ kínai bolt, fitness centrum stb /, úgy a Hajdú étteremben is sok-sok üzlet várja majd az odaérkezőket.Tehát az utolsó mohikánnak számító Hajdú éttermet, hasonlóan a többihez, már az unokáink sem fogják látni! Csak fotókról és filmkockákról nézhetik meg, hogy milyen is volt ez a hely valahol, valamikor!

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.