Sárvári mesterszakács a legjobbak között

Borda Attila sárvári mesterszakács a szakma egyik legnagyobb hazai elismerésében részesült: a Benke László nagymester alapította Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend ünnepélyes gála keretein belül választotta a tagjai közé. Az ország legjobb gasztronómiai szakembereit tömörítő társasága kétévente avat új lovagokat rendkívül szigorú kritériumrendszer alapján, melyhez több ajánlás is szükséges.

Az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend ünnepélyes ceremónia keretében avatta lovaggá Borda Attila sárvári mesterszakácsot szombaton. Az avatási ceremóniát Kecskeméten tartották, ahol tizennyolc újdonsült lovagot avattak, összesen tíz szekcióban. Borda Attila, az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel séfje ezentúl az ország legjobb gasztronómiai szakembereit tömörítő társaságának „szakács lovagi tagozatát” erősíti.

A lovagrendbe kerüléshez meghatározott szakmai előmenetel, mesterfokozat, valamint számos hazai és külföldi elismerés szükséges. Borda Attilának nem ismeretlenek a hasonló kitüntetések, hiszen egyre több díjat és elismerést tudhat magáénak. A megyei szakácsképzés hivatalos kamarai vizsgáztatója és vizsgaelnöke, számos országos szakácsverseny zsűritagja, és mindezek mellett több rangos szakmai társaság tagja is. Mégis különösen közel áll a szívéhez ez az újabb elismerés, hiszen a modern irányzatok mellett egyik fő specialitása a magyar konyha.

„Különösen nagy öröm, hogy engem is lovaggá avattak, hiszen ez nemcsak egy rangos elismerés, hanem lehetőség is arra, hogy ápolhassam a gasztronómiai hagyományainkat. A mindennapi munkám során a Spirit Hotelben is nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a legfrissebb ízek mellett a hagyományos magyar fogások is helyet kapjanak a vendégek asztalán” – mondta el a díjátadó után Borda Attila.

 A lovagrend célja, hogy a hagyományok ápolásával megőrizze az értékes magyar étkezési kultúrát, továbbadja és példát mutasson a jövő nemzedékének. A rend évente elismerésekkel jutalmazza a legjobb szakembereket, támogatja és elősegíti a gasztronómiában alkalmazott, tudományos, technikai és technológiai módszerek továbbfejlesztését, tanfolyamokkal erősíti a gasztronómiai oktatást, valamint karitatív programok szervezésével támogatja a rászoruló gyermekeket.

Forrás: Vendég & Hotel


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.