Sörpiaci előrejelzés: csökkenő kereslet várható

„Boldogan kifizetik az 5,5 fontot egy pint sörért – csakhogy három helyett csak kettőt isznak.” Az Egyesült Királyságban már látszik a csökkenő fogyasztás, elemzők szerint ez idén is kitart majd. A Store Insider cikke a Financial Times elemző írása alapján,.

A megélhetési költségek növekedése nem kíméli a brit pubok vendégeit sem. A cikk megállapítása szerint kevesebb sört vásárolnak és/vagy olcsóbb termékeket választanak a fogyasztók 2023-ban. 

Minden jel arra mutat, hogy a brit és az európai fogyasztók is kevesebb sört isznak majd ebben az évben. A költségek növekedése eddig főleg az elektronikai cikkek és a ruházati termékek piacán vetette vissza a fogyasztást, de a vásárlók kezdik visszafogni a vendéglátóhelyi költéseiket is, jelent meg a Store Insider cikkében.

 

A British Beer and Pub Association adatai szerint az Egyesült Királyságban a bárokban, kocsmákban, éttermekben és üzletekben a tavalyi év harmadik negyedévében 7,1 millió hordó sört vásároltak, a tavalyi év harmadik negyedévében, ez éves szinten 2,6 százalékos csökkenést jelent.

Ezt erősíti meg Oliver Robinson, a stockporti Robinsons sörfőzde ügyvezető igazgatója is. „Azt látjuk, hogy ritkábban jönnek a vendégek, és ugyan boldogan kifizetik az 5,5 fontot egy pint sörért – csakhogy három helyett csak kettőt isznak meg. 

Spiros Malandrakis, az Euromonitor alkoholos italokkal foglalkozó kutatási részlegének vezetője arról beszélt, hogy míg a megélhetési költségek növekedése a fogyasztás visszafogására ösztönöz, a Covid-19 miatti csaknem három évnyi bezártság arra sarkallta az embereket, hogy visszatérjeneka közösségi terekbe, de sokan azért bizonytalanok.

Szezonális fellendülés, elhúzódó fogyasztáscsökkenés

A karácsonyi időszak és a nemrég véget ért futball-világbajnokság ugyanakkor szezonális fellendülést hozott. A legnagyobb, tőzsdén jegyzett pubokat üzemeltető vállalat, a Mitchells & Butlers például december 3-át megelőző tíz hét adatai alapján 9,2 -szeres növekedésről számolt be 2019 azonos heteihez képest.

A Bernstein elemzője már 2024-re figyel. „Mindenki arra számít, hogy a rendelkezésre álló jövedelmek valódi szűkülése jövőre fog bekövetkezni”, mondta Trevor Stirling. Hozzátette, a sörfőzőknek az inputköltségek nagyarányú emelkedésével is számolniuk kell, hiszen csak a sörárpa ára kétharmadával nőtt az elmúlt évben, és az áremelkedésnek még nincs vége.

 

Forrás: Financial Times / Store Insider


Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.