Sörpiaci előrejelzés: csökkenő kereslet várható

„Boldogan kifizetik az 5,5 fontot egy pint sörért – csakhogy három helyett csak kettőt isznak.” Az Egyesült Királyságban már látszik a csökkenő fogyasztás, elemzők szerint ez idén is kitart majd. A Store Insider cikke a Financial Times elemző írása alapján,.

A megélhetési költségek növekedése nem kíméli a brit pubok vendégeit sem. A cikk megállapítása szerint kevesebb sört vásárolnak és/vagy olcsóbb termékeket választanak a fogyasztók 2023-ban. 

Minden jel arra mutat, hogy a brit és az európai fogyasztók is kevesebb sört isznak majd ebben az évben. A költségek növekedése eddig főleg az elektronikai cikkek és a ruházati termékek piacán vetette vissza a fogyasztást, de a vásárlók kezdik visszafogni a vendéglátóhelyi költéseiket is, jelent meg a Store Insider cikkében.

 

A British Beer and Pub Association adatai szerint az Egyesült Királyságban a bárokban, kocsmákban, éttermekben és üzletekben a tavalyi év harmadik negyedévében 7,1 millió hordó sört vásároltak, a tavalyi év harmadik negyedévében, ez éves szinten 2,6 százalékos csökkenést jelent.

Ezt erősíti meg Oliver Robinson, a stockporti Robinsons sörfőzde ügyvezető igazgatója is. „Azt látjuk, hogy ritkábban jönnek a vendégek, és ugyan boldogan kifizetik az 5,5 fontot egy pint sörért – csakhogy három helyett csak kettőt isznak meg. 

Spiros Malandrakis, az Euromonitor alkoholos italokkal foglalkozó kutatási részlegének vezetője arról beszélt, hogy míg a megélhetési költségek növekedése a fogyasztás visszafogására ösztönöz, a Covid-19 miatti csaknem három évnyi bezártság arra sarkallta az embereket, hogy visszatérjeneka közösségi terekbe, de sokan azért bizonytalanok.

Szezonális fellendülés, elhúzódó fogyasztáscsökkenés

A karácsonyi időszak és a nemrég véget ért futball-világbajnokság ugyanakkor szezonális fellendülést hozott. A legnagyobb, tőzsdén jegyzett pubokat üzemeltető vállalat, a Mitchells & Butlers például december 3-át megelőző tíz hét adatai alapján 9,2 -szeres növekedésről számolt be 2019 azonos heteihez képest.

A Bernstein elemzője már 2024-re figyel. „Mindenki arra számít, hogy a rendelkezésre álló jövedelmek valódi szűkülése jövőre fog bekövetkezni”, mondta Trevor Stirling. Hozzátette, a sörfőzőknek az inputköltségek nagyarányú emelkedésével is számolniuk kell, hiszen csak a sörárpa ára kétharmadával nőtt az elmúlt évben, és az áremelkedésnek még nincs vége.

 

Forrás: Financial Times / Store Insider


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.