Sörpiaci előrejelzés: csökkenő kereslet várható

„Boldogan kifizetik az 5,5 fontot egy pint sörért – csakhogy három helyett csak kettőt isznak.” Az Egyesült Királyságban már látszik a csökkenő fogyasztás, elemzők szerint ez idén is kitart majd. A Store Insider cikke a Financial Times elemző írása alapján,.

A megélhetési költségek növekedése nem kíméli a brit pubok vendégeit sem. A cikk megállapítása szerint kevesebb sört vásárolnak és/vagy olcsóbb termékeket választanak a fogyasztók 2023-ban. 

Minden jel arra mutat, hogy a brit és az európai fogyasztók is kevesebb sört isznak majd ebben az évben. A költségek növekedése eddig főleg az elektronikai cikkek és a ruházati termékek piacán vetette vissza a fogyasztást, de a vásárlók kezdik visszafogni a vendéglátóhelyi költéseiket is, jelent meg a Store Insider cikkében.

 

A British Beer and Pub Association adatai szerint az Egyesült Királyságban a bárokban, kocsmákban, éttermekben és üzletekben a tavalyi év harmadik negyedévében 7,1 millió hordó sört vásároltak, a tavalyi év harmadik negyedévében, ez éves szinten 2,6 százalékos csökkenést jelent.

Ezt erősíti meg Oliver Robinson, a stockporti Robinsons sörfőzde ügyvezető igazgatója is. „Azt látjuk, hogy ritkábban jönnek a vendégek, és ugyan boldogan kifizetik az 5,5 fontot egy pint sörért – csakhogy három helyett csak kettőt isznak meg. 

Spiros Malandrakis, az Euromonitor alkoholos italokkal foglalkozó kutatási részlegének vezetője arról beszélt, hogy míg a megélhetési költségek növekedése a fogyasztás visszafogására ösztönöz, a Covid-19 miatti csaknem három évnyi bezártság arra sarkallta az embereket, hogy visszatérjeneka közösségi terekbe, de sokan azért bizonytalanok.

Szezonális fellendülés, elhúzódó fogyasztáscsökkenés

A karácsonyi időszak és a nemrég véget ért futball-világbajnokság ugyanakkor szezonális fellendülést hozott. A legnagyobb, tőzsdén jegyzett pubokat üzemeltető vállalat, a Mitchells & Butlers például december 3-át megelőző tíz hét adatai alapján 9,2 -szeres növekedésről számolt be 2019 azonos heteihez képest.

A Bernstein elemzője már 2024-re figyel. „Mindenki arra számít, hogy a rendelkezésre álló jövedelmek valódi szűkülése jövőre fog bekövetkezni”, mondta Trevor Stirling. Hozzátette, a sörfőzőknek az inputköltségek nagyarányú emelkedésével is számolniuk kell, hiszen csak a sörárpa ára kétharmadával nőtt az elmúlt évben, és az áremelkedésnek még nincs vége.

 

Forrás: Financial Times / Store Insider


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.