Sörsztrájk Belgiumban

Az ország és a világ egyik legnagyobb söripari konszernje tíz százalékos dolgozói létszám leépítést tervez, a munkások tiltakoznak,  a boltokból eltűnt a sör...

A munkások tiltakozásul rekeszhalmokat építettek, és akadályozták a sörgyárak forgalmát, így viszont ürességtől konganak a boltok polcai. A helyzet most megoldódni látszik, de a sörgyár vezetői attól félnek, a tiltakozási hullám a világ más részeire is átterjed.

A BBC szerint az Anheuser-Busch InBev (AB InBev) leuveni és liége-i gyárának munkásai és a cég között zajló tárgyalások két hétig nem hoztak eredményt, de a múlt hét végén, a harmadik fordulón ideiglenesen megállapodásra jutottak az InBev és a szakszervezetek képviselői. Eszerint a cég elhalasztja a leépítést, és létesít 40 munkahelyet az értékesítési részlegen - írja az AP.

A sörgyárak blokádja január 7-én kezdődött, a munkások szép lassan, LEGO-kockának használva a sörösrekeszeket, falat építettek a gyárak bejáratainál. Így Karen Coeck InBev-szóvivő szerint a cég képtelen volt bejuttatni a gyárba a nyersanyagot, az üres üvegeket és a rekeszeket. Emellett Coeck szerint tele vannak a söröshordók és tárolók is, lassacskán már nem tudják hol tárolni az elkészült sört.

A Delhaize és Carrefour áruházláncok közölték: drámaian elapadt az InBev által gyártott sörök raktári mennyisége. A Carrefour szóvivője azt mondta: szerdától lesz a polcokon is érezhető a probléma, így a rivális Heineken termékéből, a Maesből például többet rendeltek - közölte a Reuters. A Delhaize készletei szerdán fogytak ki, Chris Sallaerts igazgatóhelyettes közölte: "Központi raktárunk nem tud többet kiszállítani" az InBev söreiből. A bárok és kocsmák is ugyanilyen rosszul jártak a sörsztrájkkal, az ő készleteik is megcsappantak. (Forrás: Origo)

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.