Sörsztrájk Belgiumban

Az ország és a világ egyik legnagyobb söripari konszernje tíz százalékos dolgozói létszám leépítést tervez, a munkások tiltakoznak,  a boltokból eltűnt a sör...

A munkások tiltakozásul rekeszhalmokat építettek, és akadályozták a sörgyárak forgalmát, így viszont ürességtől konganak a boltok polcai. A helyzet most megoldódni látszik, de a sörgyár vezetői attól félnek, a tiltakozási hullám a világ más részeire is átterjed.

A BBC szerint az Anheuser-Busch InBev (AB InBev) leuveni és liége-i gyárának munkásai és a cég között zajló tárgyalások két hétig nem hoztak eredményt, de a múlt hét végén, a harmadik fordulón ideiglenesen megállapodásra jutottak az InBev és a szakszervezetek képviselői. Eszerint a cég elhalasztja a leépítést, és létesít 40 munkahelyet az értékesítési részlegen - írja az AP.

A sörgyárak blokádja január 7-én kezdődött, a munkások szép lassan, LEGO-kockának használva a sörösrekeszeket, falat építettek a gyárak bejáratainál. Így Karen Coeck InBev-szóvivő szerint a cég képtelen volt bejuttatni a gyárba a nyersanyagot, az üres üvegeket és a rekeszeket. Emellett Coeck szerint tele vannak a söröshordók és tárolók is, lassacskán már nem tudják hol tárolni az elkészült sört.

A Delhaize és Carrefour áruházláncok közölték: drámaian elapadt az InBev által gyártott sörök raktári mennyisége. A Carrefour szóvivője azt mondta: szerdától lesz a polcokon is érezhető a probléma, így a rivális Heineken termékéből, a Maesből például többet rendeltek - közölte a Reuters. A Delhaize készletei szerdán fogytak ki, Chris Sallaerts igazgatóhelyettes közölte: "Központi raktárunk nem tud többet kiszállítani" az InBev söreiből. A bárok és kocsmák is ugyanilyen rosszul jártak a sörsztrájkkal, az ő készleteik is megcsappantak. (Forrás: Origo)

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.