Súlyos munkaügyi jogsértések a gyorséttermekben

A gyorséttermek és a bevásárlóközpontok vendéglőiben csökkent a feketefoglalkoztatás aránya, azonban történtek más, súlyos munkaügyi jogsértések - idézi az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) szeptemberben elvégzett országos ellenőrzésének eredményét az mfor.hu.

Az OMMF csütörtökön közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a gyorséttermekben, a bevásárlóközpontokban lévő vendéglátó egységek foglalkoztatási gyakorlatát eddig célzott ellenőrzés még nem vizsgálta. A főfelügyelőség tájékoztatása szerint ezúttal az országos akcióellenőrzés 313 foglalkoztató 1557 munkavállalóját érintette.

A munkaügyi hatóság az ellenőrzött munkáltatók 53 százalékánál állapított meg szabálytalanságot, amely a vizsgálat alá vont munkavállalók 39 százalékának okozott valamilyen hátrányt. A felügyelők összesen 44 munkáltatót köteleztek a feltárt szabálytalanságok megszüntetésére, 134 munkáltatóval szemben egyelőre elegendőnek bizonyult a figyelemfelhívás.

A bírságokról szólva a közlemény azt rögzítette, hogy volt példa ugyan 100 ezres nagyságrendűre, de az anyagi szankció alkalmazása a hatályos jogszabályoknak megfelelően csupán elvétve volt indokolt, tekintettel arra, hogy az ellenőrzött étkezőhelyek legnagyobb részét kis- és középvállalkozások működtetik.

Az ellenőrzések tanúsága szerint a foglalkoztatók legnagyobb része munkaszerződéssel, bejelentési kötelezettségének eleget téve foglalkoztatja munkavállalóit. A munkaügyi felügyelők kisebb arányban, de találkoztak munkaerő-kölcsönzés, iskolaszövetkezetek általi foglalkoztatás, illetve egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozó munkavállalókkal is - közölte az OMMF.

A munkaszerződéssel történő foglalkoztatással jobbára együtt járt a bejelentési kötelezettség teljesítése, ám még így is, az ellenőrzéssel érintett munkavállalók 12 százalékát feketén foglalkoztatták. A főfelügyelőség azt közölte, hogy a munkáltatói mulasztások között volt például a napi és heti munkaidőre, a pihenőidőre, a szabadságra vonatkozó szabályok megszegése, a kötelező legkisebb munkabér, garantált bér csökkentése vagy késedelmes folyósítása, a rendkívüli munkavégzés ki nem fizetése, a pótlékok kifizetésének elmaradása.

A munkaidő-beosztás, munkaidő-nyilvántartás hiánya, illetve szabálytalan vezetése szintén a gyakrabban tapasztalt szabálytalanságok között volt, ami vagy az egyéb szabálytalanságok leplezésének szándékára, vagy a jogszerű megoldások ismeretének hiányára utal – olvasható az OMMF közleményében. (MTI)


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.