A Süteményeskönyvbe Bereznay Tamás a közkedvelt édességeket válogatta össze, hiszen „ a divatok jöhetnek-mehetnek, de a mákos rétes száz év múlva is mákos rétes lesz” ; valamint a fő hozzávalók szerint csoportosította a recepteket. A könyvben több mint száz recept található, a legegyszerűbb bögrés mákostól kezdve a kissé bonyolultabb ekler fánkig.
A könyv bemutatóján az ismert szakács segítségével készíthették el a jelenlévők a túrógombócot, amely tökéletes és mesteri kivitelezéséhez Bereznay Tamás számos titkot elárult. Így azt, hogy nem kell a túrógombóchoz sót, vagy cukrot adni; vagy, hogy a gombócok megformázásánál praktikus fagylaltos kanalat használni. Különlegessé pedig úgy tehetjük a gombócot, hogy a zsemlemorzsába darált diót keverünk. Bereznay Tamás szerint a legfontosabb mégis a bátorság, és jó kedv, mert ” sütni jó, süteményt enni pedig nem bűn.”
Bereznay Tamás túrógombócának receptje:
1 kg túró
2 ek búzadara
2 ek liszt
4 ek olaj
1 tojás
2 ek zsemlemorzsa
a forgatáshoz: 10 dkg zsemlemorzsa ,4 dkg vaj
A túróhoz hozzákeverjük a búzadarát, majd a lisztet, az olajat, a tojást és végül a zsemlemorzsát (nagyon fontos, hogy a sorrendet tartsuk be!). Hűtőben fél órát pihentetjük, majd vizes kézzel egyforma gombócokat formázunk belőle. Forrásban lévő vízbe dobjuk őket, és miután feljöttek a víz tetejére, még egy percig főzzük a gombócokat. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, a zsemlemorzsát ropogós aranybarnára pirítjuk benne. Ebben forgatjuk meg még forrón a kifőtt gombócokat. Tálaláskor ne felejtsünk el porcukorral és reszelt citromhéjjal elkevert tejfölt adni hozzá.
Bereznay Tamásról
Elmondása szerint kölyök kora óta imád főzni, ez az élete. 2001 és 2010 között a Kárpátia étterem konyhafőnöke. Nemcsak Sólyom László köztársasági elnök, de szinte valamennyi ország legfőbb vezetője megkóstolta Tamás gasztronómiai remekeit. Többek között a brit trónörökös, Károly herceg, I. János Károly spanyol király, Károly Gusztáv svéd király, George Bush és Vladimir Putyin is szerepelt a híres étterem vendéglistáján. Mindig fontosnak tartotta, hogy tudását megossza másokkal. Ezért tette le a voksát a METRO mellett, és lett a Gasztroakadémia tanácsadója és szakmai vezetője. Remekül harmonizál benne 25 év gyakorlati tapasztalata és az oktatói „véna”, így képzésein az izgalmas újdonságok mellett a napi munkához elengedhetetlenül fontos praktikus tanácsokra is számíthatnak a résztvevők.
Forrás: Vendég & Hotel