Sütni jó, süteményt enni pedig nem bűn

Megjelent Bereznay Tamás Süteményeskönyvének kibővített kiadása. A Boook Kiadó gondozásában kiadott Süteményeskönyv az olvasóké mellett a szakma legmagasabb elismerését is kivívta, hiszen az első, 2010-ben megjelent kiadás elnyerte a Gourmand World Cookbook Award „Best Chef Book in Hungary 2010” díját.

A Süteményeskönyvbe Bereznay Tamás a közkedvelt édességeket válogatta össze, hiszen „ a divatok jöhetnek-mehetnek, de a mákos rétes száz év múlva is mákos rétes lesz” ; valamint a fő hozzávalók szerint csoportosította a recepteket. A könyvben több mint száz recept található, a legegyszerűbb bögrés mákostól kezdve a kissé bonyolultabb ekler fánkig.

 A könyv bemutatóján az ismert szakács segítségével készíthették el a jelenlévők a túrógombócot, amely tökéletes és mesteri kivitelezéséhez Bereznay Tamás számos titkot elárult. Így azt, hogy nem kell a túrógombóchoz sót, vagy cukrot adni; vagy, hogy a gombócok megformázásánál praktikus fagylaltos kanalat használni. Különlegessé pedig úgy tehetjük a gombócot, hogy a zsemlemorzsába darált diót keverünk. Bereznay Tamás szerint a legfontosabb mégis a bátorság, és jó kedv, mert ” sütni jó, süteményt enni pedig nem bűn.”

Bereznay Tamás túrógombócának receptje:

1 kg túró

2 ek búzadara

2 ek liszt

4 ek olaj

1 tojás

2 ek zsemlemorzsa

a forgatáshoz: 10 dkg zsemlemorzsa ,4 dkg vaj

A túróhoz hozzákeverjük a búzadarát, majd a lisztet, az olajat, a tojást és végül a zsemlemorzsát (nagyon fontos, hogy a sorrendet tartsuk be!). Hűtőben fél órát pihentetjük, majd vizes kézzel egyforma gombócokat formázunk belőle. Forrásban lévő vízbe dobjuk őket, és miután feljöttek a víz tetejére, még egy percig főzzük a gombócokat. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, a zsemlemorzsát ropogós aranybarnára pirítjuk benne. Ebben forgatjuk meg még forrón a kifőtt gombócokat. Tálaláskor ne felejtsünk el porcukorral és reszelt citromhéjjal elkevert tejfölt adni hozzá.

Bereznay Tamásról

Elmondása szerint kölyök kora óta imád főzni, ez az élete. 2001 és 2010 között a Kárpátia étterem konyhafőnöke. Nemcsak Sólyom László köztársasági elnök, de szinte valamennyi ország legfőbb vezetője megkóstolta Tamás gasztronómiai remekeit. Többek között a brit trónörökös, Károly herceg, I. János Károly spanyol király, Károly Gusztáv svéd király, George Bush és Vladimir Putyin is szerepelt a híres étterem vendéglistáján. Mindig fontosnak tartotta, hogy tudását megossza másokkal. Ezért tette le a voksát a METRO mellett, és lett a Gasztroakadémia tanácsadója és szakmai vezetője. Remekül harmonizál benne 25 év gyakorlati tapasztalata és az oktatói „véna”, így képzésein az izgalmas újdonságok mellett a napi munkához elengedhetetlenül fontos praktikus tanácsokra is számíthatnak a résztvevők.

Forrás: Vendég & Hotel


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.