Svéd győzelem az Euroskills szakácsversenyén

A hétvégén zárult a háromnapos Euroskills bajnokság, amelynek idén Budapest adott otthont. A különböző szakmák 25 év alatti művelőinek Európa-bajnoksága látványosan mutatta be az egyes mesterségek szépségeit a nagyközönségnek. A versenyen 39 szakma képviseltette magát 500 versenyzővel. A szakácsok versenyét a svéd Viktor Thulin nyerte.

Az Euroskills bajnokságot kétévente szervezik meg a WorldSkills Europe szervezet tagállamainak egyikében. Idén Magyarországot érte az a megtiszteltetés, hogy szeptember 26. és 28. között megrendezhesse a „szakmák olimpiájának”, vagyis a WorldSkills világverseny európai döntőjét. A versenyen természetesen képviseltette magát az itthon is egyre népszerűbb és folyamatosan fejlődő szakácsmesterség, amelyhez a gasztronómiai élet kiemelt partnere, a METRO Nagykereskedelem biztosította a legfontosabb alapanyagokat és a professzionális konyhai eszközöket.

Az Euroskills bajnokságon – ami a világ legnehezebb megmérettetései közé tartozik – a hasonló versenyektől eltérően nem csupán az elkészült fogásokat és a tálalást értékelik, hanem azokat a képességeket és technikai tudást is, amelyek elengedhetetlenek a professzionalizmushoz, így például a zöldségek szakszerű felvágását vagy a tálalás előkészítését.

Az eseményen 24 európai országból érkező fiatal szakács mérte össze tudását. A versenyfeladatok között consommé (erőleves), amuse bouche (vendégváró falatok), szarvasgerinc és pisztráng elkészítése szerepelt. A szakács szakma versenyén végül a svéd Viktor Thulin bizonyult a legjobbnak és talán nem véletlenül. A svédek a csúcsgasztronómia élvonalához tartoznak, a titkuk az, hogy egy sokkal organikusabb, természetközelibb irányba mentek el, mint mások. Természetes alapanyagokkal dolgoznak, és nagyon jól össze tudják hozni azt az ízvilágot, ami szinte mindenkinek bejön. A sikerük azonban nem csupán ennek köszönhető, hanem a profi hozzáállásuknak is, hiszen már a fiatal szakácsokat is a szakma legnagyobbjai, korábbi Bocuse d’Or döntősök és nyertesek képzik.

Forrás: Vendég & Hotel


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.