Az Euroskills bajnokságot kétévente szervezik meg a WorldSkills Europe szervezet tagállamainak egyikében. Idén Magyarországot érte az a megtiszteltetés, hogy szeptember 26. és 28. között megrendezhesse a „szakmák olimpiájának”, vagyis a WorldSkills világverseny európai döntőjét. A versenyen természetesen képviseltette magát az itthon is egyre népszerűbb és folyamatosan fejlődő szakácsmesterség, amelyhez a gasztronómiai élet kiemelt partnere, a METRO Nagykereskedelem biztosította a legfontosabb alapanyagokat és a professzionális konyhai eszközöket.
Az Euroskills bajnokságon – ami a világ legnehezebb megmérettetései közé tartozik – a hasonló versenyektől eltérően nem csupán az elkészült fogásokat és a tálalást értékelik, hanem azokat a képességeket és technikai tudást is, amelyek elengedhetetlenek a professzionalizmushoz, így például a zöldségek szakszerű felvágását vagy a tálalás előkészítését.
Az eseményen 24 európai országból érkező fiatal szakács mérte össze tudását. A versenyfeladatok között consommé (erőleves), amuse bouche (vendégváró falatok), szarvasgerinc és pisztráng elkészítése szerepelt. A szakács szakma versenyén végül a svéd Viktor Thulin bizonyult a legjobbnak és talán nem véletlenül. A svédek a csúcsgasztronómia élvonalához tartoznak, a titkuk az, hogy egy sokkal organikusabb, természetközelibb irányba mentek el, mint mások. Természetes alapanyagokkal dolgoznak, és nagyon jól össze tudják hozni azt az ízvilágot, ami szinte mindenkinek bejön. A sikerük azonban nem csupán ennek köszönhető, hanem a profi hozzáállásuknak is, hiszen már a fiatal szakácsokat is a szakma legnagyobbjai, korábbi Bocuse d’Or döntősök és nyertesek képzik.
Forrás: Vendég & Hotel