A Várkapitányság hagyományos adventi programjainak az idei évben egy új helyszín, a Csikós-udvar ad otthont, itt állítják fel a Budavári Palotanegyed karácsonyfáját, itt helyezik el a Betlehemet, valamint a most megnyílt szabadtéri kiállításnak is ezt a helyszínt választották.
A Mesél az asztal című tárlat anyaga Borbás Marcsinak köszönhető, aki felkutatta és el is készítette azokat a hagyományos ünnepi ételeket, amelyek egykor az adventtől vízkeresztig tartó időszakban déd- és nagyszüleink asztalára kerültek.
A kiállítás különlegessége, hogy nemcsak a Kárpát-medencei magyarság ünnepi ételeit ismerhetjük meg, de betekintést kapunk az egyes ételekhez kapcsolódó tradíciókba, hiedelmekbe és rituális szokásokba is, azokba az érdekes történetekbe, amelyekről egy-egy terített asztal mesél mindannyiunknak. A kiállítás fotóanyagát Krisztics Barbara készítette.
Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője köszöntőjében úgy fogalmazott: semmi nem fejezi úgy ki egy nép lelki életét, mint az, hogy hogyan ünnepel. Elmondta, hogy a kiállítás elsősorban az ételekről, bizonyos szempontból pedig a formákról, a régi konyhai eszközökről mesél. Ha tudjuk az ünnepek rendjét vagy azt, hogy mikor milyen étel hova való, akkor egészen másként éljük meg az ünnepet.
A szervezők közleménye szerint a Mesél az asztal című kiállítás a jeles napok szokásrendjét követő népi gasztronómiai hagyományokra épül. Bemutatja azt is, hogy a téli ünnepkörhöz milyen rituálék tartoztak az András-napi házasságjóslástól a mákhoz köthető szerelmi jóslásokig. A fotókon visszaköszönnek az olyan hagyományos karácsonyi fogások, mint a kocsonya, a töltött káposzta, a halászlé, a mézes puszedli, a rántott ponty, a rétes, a zserbó, valamint az eredetileg Szilézia vidékéről származó bejgli, de olyan különlegességekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők, mint a bujtarépa leves, a molnárkalács vagy a mákos ferentő.
A karácsonyi tárlat kísérő programjaként december 9-én és 12-én Borbás Marcsi személyes tárlatvezetést tart, kóstolóval egybekötve.
Forrás: MTI