Számos érmet hoztak el a magyar borok a nemzetközi mustráról

Eredményesen szerepeltek a magyar, elsősorban a tokaji borászatok a világ egyik legrangosabb borversenye, a Decanter World Wine Awards (DWWA) idei kiírásában, melyről 1 Best in Show, 5 platina- és 12 aranyérmet hoztak el.

A nemzetközi borversenyre idén 56 országból érkeztek nevezések. A DWWA zsűrijében dolgozó 116 borszakértő (köztük 37 Master of Wine és 9 Master Sommelier) 16 518 tételt kóstolt Londonban egy teljes hónapon át. A borokat a megszokott, 100 pontos skálán értékelték; a legjobb magyar borok ezúttal 97 pontot értek el - közölte az MTI-vel kedden a sárospataki Harsányi Pincészet.

A magyar borok a tavalyi 3 platina- és 7 aranyérmet magasan felülmúlták, idén ugyanis 1 Best in Show, 5 platina és 12 arany minősítést hoztak el a magyarországi borászatok. A legmagasabb pontszámot elért hat bor (öt aszú és egy édes szamorodni) a Tokaj-Hegyaljai borvidékről érkezett.

A fehérborok között a tokaji Juliet Victor 2017-es édes szamorodnija Best in Show minősítést szerzett. Platinadíjat is öt tokaji borászat nyert: a Barta pince 2016-os 6 puttonyos Öreg Király Dűlő aszújával, a Dobogó Pincészet 2013-as 6 puttonyos aszújával, a Harsányi Pincészet 2016-os 6 puttonyos aszújával, a Kern Bor és Pezsgőház 2014-es 5 puttonyos aszújával, a Sauska Pincészet pedig 2017-es 5 puttonyos aszújával.

A legjobb magyar vörösek idén Villányból érkeztek a DWWA-ra: Maul Zsolt 2018-as Creator kékfrankosával, valamint 2017-es Dávid cuvée-jével nyert arany minősítést.

Aranyérmet nyert még a tokaji Carpinus 2016-os 6 puttonyos aszúja, a tokaji Chateau Dereszla 2016-os 5 puttonyos aszúja, valamint 2010-es 6 puttonyos aszúja, a tokaji Disznókő 2017-es "1413" szamorodnija, a Grand Tokaj Zrt. 2013-as 6 puttonyos aszúja, a tokaji Gróf Degenfeld 2016-os 5 puttonyos aszúja, a Harsányi Pincészet 2017-es Kútpatka száraz furmintja, a tokaji Holdvölgy 2016-os Culture 6 puttonyos aszúja, a Juliet Victor 2016-os Bomboly száraz furmintja, továbbá a badacsonyi Varga Pincészet 2010-es Olaszrizling Jégbora.

Forrás: MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.