Számos érmet hoztak el a magyar borok a nemzetközi mustráról

Eredményesen szerepeltek a magyar, elsősorban a tokaji borászatok a világ egyik legrangosabb borversenye, a Decanter World Wine Awards (DWWA) idei kiírásában, melyről 1 Best in Show, 5 platina- és 12 aranyérmet hoztak el.

A nemzetközi borversenyre idén 56 országból érkeztek nevezések. A DWWA zsűrijében dolgozó 116 borszakértő (köztük 37 Master of Wine és 9 Master Sommelier) 16 518 tételt kóstolt Londonban egy teljes hónapon át. A borokat a megszokott, 100 pontos skálán értékelték; a legjobb magyar borok ezúttal 97 pontot értek el - közölte az MTI-vel kedden a sárospataki Harsányi Pincészet.

A magyar borok a tavalyi 3 platina- és 7 aranyérmet magasan felülmúlták, idén ugyanis 1 Best in Show, 5 platina és 12 arany minősítést hoztak el a magyarországi borászatok. A legmagasabb pontszámot elért hat bor (öt aszú és egy édes szamorodni) a Tokaj-Hegyaljai borvidékről érkezett.

A fehérborok között a tokaji Juliet Victor 2017-es édes szamorodnija Best in Show minősítést szerzett. Platinadíjat is öt tokaji borászat nyert: a Barta pince 2016-os 6 puttonyos Öreg Király Dűlő aszújával, a Dobogó Pincészet 2013-as 6 puttonyos aszújával, a Harsányi Pincészet 2016-os 6 puttonyos aszújával, a Kern Bor és Pezsgőház 2014-es 5 puttonyos aszújával, a Sauska Pincészet pedig 2017-es 5 puttonyos aszújával.

A legjobb magyar vörösek idén Villányból érkeztek a DWWA-ra: Maul Zsolt 2018-as Creator kékfrankosával, valamint 2017-es Dávid cuvée-jével nyert arany minősítést.

Aranyérmet nyert még a tokaji Carpinus 2016-os 6 puttonyos aszúja, a tokaji Chateau Dereszla 2016-os 5 puttonyos aszúja, valamint 2010-es 6 puttonyos aszúja, a tokaji Disznókő 2017-es "1413" szamorodnija, a Grand Tokaj Zrt. 2013-as 6 puttonyos aszúja, a tokaji Gróf Degenfeld 2016-os 5 puttonyos aszúja, a Harsányi Pincészet 2017-es Kútpatka száraz furmintja, a tokaji Holdvölgy 2016-os Culture 6 puttonyos aszúja, a Juliet Victor 2016-os Bomboly száraz furmintja, továbbá a badacsonyi Varga Pincészet 2010-es Olaszrizling Jégbora.

Forrás: MTI


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.