Számos érmet hoztak el a magyar borok a nemzetközi mustráról

Eredményesen szerepeltek a magyar, elsősorban a tokaji borászatok a világ egyik legrangosabb borversenye, a Decanter World Wine Awards (DWWA) idei kiírásában, melyről 1 Best in Show, 5 platina- és 12 aranyérmet hoztak el.

A nemzetközi borversenyre idén 56 országból érkeztek nevezések. A DWWA zsűrijében dolgozó 116 borszakértő (köztük 37 Master of Wine és 9 Master Sommelier) 16 518 tételt kóstolt Londonban egy teljes hónapon át. A borokat a megszokott, 100 pontos skálán értékelték; a legjobb magyar borok ezúttal 97 pontot értek el - közölte az MTI-vel kedden a sárospataki Harsányi Pincészet.

A magyar borok a tavalyi 3 platina- és 7 aranyérmet magasan felülmúlták, idén ugyanis 1 Best in Show, 5 platina és 12 arany minősítést hoztak el a magyarországi borászatok. A legmagasabb pontszámot elért hat bor (öt aszú és egy édes szamorodni) a Tokaj-Hegyaljai borvidékről érkezett.

A fehérborok között a tokaji Juliet Victor 2017-es édes szamorodnija Best in Show minősítést szerzett. Platinadíjat is öt tokaji borászat nyert: a Barta pince 2016-os 6 puttonyos Öreg Király Dűlő aszújával, a Dobogó Pincészet 2013-as 6 puttonyos aszújával, a Harsányi Pincészet 2016-os 6 puttonyos aszújával, a Kern Bor és Pezsgőház 2014-es 5 puttonyos aszújával, a Sauska Pincészet pedig 2017-es 5 puttonyos aszújával.

A legjobb magyar vörösek idén Villányból érkeztek a DWWA-ra: Maul Zsolt 2018-as Creator kékfrankosával, valamint 2017-es Dávid cuvée-jével nyert arany minősítést.

Aranyérmet nyert még a tokaji Carpinus 2016-os 6 puttonyos aszúja, a tokaji Chateau Dereszla 2016-os 5 puttonyos aszúja, valamint 2010-es 6 puttonyos aszúja, a tokaji Disznókő 2017-es "1413" szamorodnija, a Grand Tokaj Zrt. 2013-as 6 puttonyos aszúja, a tokaji Gróf Degenfeld 2016-os 5 puttonyos aszúja, a Harsányi Pincészet 2017-es Kútpatka száraz furmintja, a tokaji Holdvölgy 2016-os Culture 6 puttonyos aszúja, a Juliet Victor 2016-os Bomboly száraz furmintja, továbbá a badacsonyi Varga Pincészet 2010-es Olaszrizling Jégbora.

Forrás: MTI


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.