Szarvasborjú terrine és füstölt túrógombóc a Sirhán

Egyebek mellett ezek is szerepelnek majd a Sirhán a Visegrádi Négyek menüjén az MTÜ szervezésében.

Magyarország 2017-2018. évi elnöksége és a Visegrádi Egyezmény 1991. február 15-i aláírásának tiszteletére a Magyar Turisztikai Ügynökség megrendezi a Visegrádi Napok eseménysorozatot, amelynek célja a tagországok közti kapcsolatok erősítése, közös értékeink ismertetése, így a V4 országok gasztronómiai kultúrájának bemutatása is.

Ennek részeként az MTÜ felkérésére a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a vezető cseh, lengyel és szlovák séfekkel összeállította a „V4 menüt”, amelyet február 7-én mutat be a Sirha 2018 kiállításon. A helyszínen egy játék keretében ezt a tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazó, hagyományos és modern felfogásban elkészített ételeket felvonultató menüt kóstolhatják meg a nyertesek.

A V4 menü különleges ételei a következők lesznek: Magyarország speciális fűszerkeverékkel megbolondított gulyást, desszertnek pedig egy „újragondolt” somlói galuskát állított össze; Csehország főétele az omlós sertéssült sörös pecsenyelével, káposztavariációkkal és knédlivel; Lengyelország főétele a kacsahús csicsóka chipsszel, zellergyökér-pürével, füstölt túrógombócokkal, fondant burgonyával és lóbabbal; Szlovákia főétele pedig a szarvasborjú terrine lesz juhtúró ropogóssal, homoktövis gyöngyökkel és diópesztóval, salátával. A fogásokhoz Szik Mátyás örökös magyar bajnok sommelier ajánl magyar borokat.

Az eseményen bemutatott fogásokkal az MTÜ által meghirdetett V4 Menük Hetéhez csatlakozó éttermek kínálatában február 12. és 18. között a nagyközönség is találkozhat.

A V4 Standon egy külön „Gasztrohub” is várja az érdeklődőket, ahol a Magyar Turisztikai Ügynökség és a SVÉT bemutatja a nagyközönség és a szakma számára azokat a hazai termelőket, akiknek a termékei magas minőséget képviselnek. Ezzel is segítve, hogy termékeik eljussanak a hazai vendéglátóegységekhez. Ennek támogatására a SIRHA Budapest 2018 rendezvényen a SVÉTasztal termelői adatbázisra épülő, a bor és a gasztronómia kapcsolatát megjelenítő programokat is szerveznek.

Az MTÜ és a SVÉT a termelői piacok és termelők bemutatkozásának is teret biztosít: a kiállítás minden napján egy órás szakmai fórumok lesznek, Vajas Balázs (Pancs Gasztro Placc Piac), Debreczeny Balázs (azénpiacom.hu), valamint Blázsovics Balázs „piacosok” részvételével.

A kiállítás első napjának részletes programja:

11:00-12:00 óra között: Bor és étel párosítása a SVÉT-séfek által elkészített falatkák kóstoltatása, hazai termelőktől beszerzett, kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával. Hozzá megfelelő borok kínálása.

12:00-kor kerül sor a V4 Menü sajtóbemutatójára lengyel, cseh, szlovák és magyar séfekkel. Az esemény moderátora Jókuti András.

13:00-14:00 óra között termelői piacok és a Vidéki SVÉTasztal bemutatkozása:

- Február 7-én: 1 órás beszélgetés Vajas Balázs (Pancs Gasztroplacc piac), Debreczeny Balázs (azénpiacom), valamint Blázsovics Attila (Palkonyai Termelői Piac) közreműködésével, illetve az általuk ajánlott és meghívott, minőségi alapanyagokat előállító termelőkkel. A beszélgetést moderálja: Pauli Zoltán

- Február 8-án: 1 órás beszélgetés Vajas Balázs (Pancs Gasztroplacc piac), Debreczeny Balázs (azénpiacom), valamint Blázsovics Attila (Palkonyai Termelői Piac) közreműködésével, illetve az általuk ajánlott és meghívott, minőségi alapanyagokat előállító termelőkkel. A beszélgetést moderálja: Pauli Zoltán

- Február 9-én: Felelős Gasztrohős, Vighné Boóc Judit előadása a helyi termelők fontosságáról a fenntartható vendéglátásban, gasztronómiában

15:00-16:00 óra között: bor- étel párosítások, ízpárok - Tokaji édes borok, illetve desszertek párosítása - Tájjellegű édes borok és sajtok - Vörös borok, valamint csokoládék kapcsolata

Forrás: Vendég & Hotel


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.