Szarvasborjú terrine és füstölt túrógombóc a Sirhán

Egyebek mellett ezek is szerepelnek majd a Sirhán a Visegrádi Négyek menüjén az MTÜ szervezésében.

Magyarország 2017-2018. évi elnöksége és a Visegrádi Egyezmény 1991. február 15-i aláírásának tiszteletére a Magyar Turisztikai Ügynökség megrendezi a Visegrádi Napok eseménysorozatot, amelynek célja a tagországok közti kapcsolatok erősítése, közös értékeink ismertetése, így a V4 országok gasztronómiai kultúrájának bemutatása is.

Ennek részeként az MTÜ felkérésére a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a vezető cseh, lengyel és szlovák séfekkel összeállította a „V4 menüt”, amelyet február 7-én mutat be a Sirha 2018 kiállításon. A helyszínen egy játék keretében ezt a tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazó, hagyományos és modern felfogásban elkészített ételeket felvonultató menüt kóstolhatják meg a nyertesek.

A V4 menü különleges ételei a következők lesznek: Magyarország speciális fűszerkeverékkel megbolondított gulyást, desszertnek pedig egy „újragondolt” somlói galuskát állított össze; Csehország főétele az omlós sertéssült sörös pecsenyelével, káposztavariációkkal és knédlivel; Lengyelország főétele a kacsahús csicsóka chipsszel, zellergyökér-pürével, füstölt túrógombócokkal, fondant burgonyával és lóbabbal; Szlovákia főétele pedig a szarvasborjú terrine lesz juhtúró ropogóssal, homoktövis gyöngyökkel és diópesztóval, salátával. A fogásokhoz Szik Mátyás örökös magyar bajnok sommelier ajánl magyar borokat.

Az eseményen bemutatott fogásokkal az MTÜ által meghirdetett V4 Menük Hetéhez csatlakozó éttermek kínálatában február 12. és 18. között a nagyközönség is találkozhat.

A V4 Standon egy külön „Gasztrohub” is várja az érdeklődőket, ahol a Magyar Turisztikai Ügynökség és a SVÉT bemutatja a nagyközönség és a szakma számára azokat a hazai termelőket, akiknek a termékei magas minőséget képviselnek. Ezzel is segítve, hogy termékeik eljussanak a hazai vendéglátóegységekhez. Ennek támogatására a SIRHA Budapest 2018 rendezvényen a SVÉTasztal termelői adatbázisra épülő, a bor és a gasztronómia kapcsolatát megjelenítő programokat is szerveznek.

Az MTÜ és a SVÉT a termelői piacok és termelők bemutatkozásának is teret biztosít: a kiállítás minden napján egy órás szakmai fórumok lesznek, Vajas Balázs (Pancs Gasztro Placc Piac), Debreczeny Balázs (azénpiacom.hu), valamint Blázsovics Balázs „piacosok” részvételével.

A kiállítás első napjának részletes programja:

11:00-12:00 óra között: Bor és étel párosítása a SVÉT-séfek által elkészített falatkák kóstoltatása, hazai termelőktől beszerzett, kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával. Hozzá megfelelő borok kínálása.

12:00-kor kerül sor a V4 Menü sajtóbemutatójára lengyel, cseh, szlovák és magyar séfekkel. Az esemény moderátora Jókuti András.

13:00-14:00 óra között termelői piacok és a Vidéki SVÉTasztal bemutatkozása:

- Február 7-én: 1 órás beszélgetés Vajas Balázs (Pancs Gasztroplacc piac), Debreczeny Balázs (azénpiacom), valamint Blázsovics Attila (Palkonyai Termelői Piac) közreműködésével, illetve az általuk ajánlott és meghívott, minőségi alapanyagokat előállító termelőkkel. A beszélgetést moderálja: Pauli Zoltán

- Február 8-án: 1 órás beszélgetés Vajas Balázs (Pancs Gasztroplacc piac), Debreczeny Balázs (azénpiacom), valamint Blázsovics Attila (Palkonyai Termelői Piac) közreműködésével, illetve az általuk ajánlott és meghívott, minőségi alapanyagokat előállító termelőkkel. A beszélgetést moderálja: Pauli Zoltán

- Február 9-én: Felelős Gasztrohős, Vighné Boóc Judit előadása a helyi termelők fontosságáról a fenntartható vendéglátásban, gasztronómiában

15:00-16:00 óra között: bor- étel párosítások, ízpárok - Tokaji édes borok, illetve desszertek párosítása - Tájjellegű édes borok és sajtok - Vörös borok, valamint csokoládék kapcsolata

Forrás: Vendég & Hotel


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.