Szarvasborjú terrine és füstölt túrógombóc a Sirhán

Egyebek mellett ezek is szerepelnek majd a Sirhán a Visegrádi Négyek menüjén az MTÜ szervezésében.

Magyarország 2017-2018. évi elnöksége és a Visegrádi Egyezmény 1991. február 15-i aláírásának tiszteletére a Magyar Turisztikai Ügynökség megrendezi a Visegrádi Napok eseménysorozatot, amelynek célja a tagországok közti kapcsolatok erősítése, közös értékeink ismertetése, így a V4 országok gasztronómiai kultúrájának bemutatása is.

Ennek részeként az MTÜ felkérésére a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a vezető cseh, lengyel és szlovák séfekkel összeállította a „V4 menüt”, amelyet február 7-én mutat be a Sirha 2018 kiállításon. A helyszínen egy játék keretében ezt a tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazó, hagyományos és modern felfogásban elkészített ételeket felvonultató menüt kóstolhatják meg a nyertesek.

A V4 menü különleges ételei a következők lesznek: Magyarország speciális fűszerkeverékkel megbolondított gulyást, desszertnek pedig egy „újragondolt” somlói galuskát állított össze; Csehország főétele az omlós sertéssült sörös pecsenyelével, káposztavariációkkal és knédlivel; Lengyelország főétele a kacsahús csicsóka chipsszel, zellergyökér-pürével, füstölt túrógombócokkal, fondant burgonyával és lóbabbal; Szlovákia főétele pedig a szarvasborjú terrine lesz juhtúró ropogóssal, homoktövis gyöngyökkel és diópesztóval, salátával. A fogásokhoz Szik Mátyás örökös magyar bajnok sommelier ajánl magyar borokat.

Az eseményen bemutatott fogásokkal az MTÜ által meghirdetett V4 Menük Hetéhez csatlakozó éttermek kínálatában február 12. és 18. között a nagyközönség is találkozhat.

A V4 Standon egy külön „Gasztrohub” is várja az érdeklődőket, ahol a Magyar Turisztikai Ügynökség és a SVÉT bemutatja a nagyközönség és a szakma számára azokat a hazai termelőket, akiknek a termékei magas minőséget képviselnek. Ezzel is segítve, hogy termékeik eljussanak a hazai vendéglátóegységekhez. Ennek támogatására a SIRHA Budapest 2018 rendezvényen a SVÉTasztal termelői adatbázisra épülő, a bor és a gasztronómia kapcsolatát megjelenítő programokat is szerveznek.

Az MTÜ és a SVÉT a termelői piacok és termelők bemutatkozásának is teret biztosít: a kiállítás minden napján egy órás szakmai fórumok lesznek, Vajas Balázs (Pancs Gasztro Placc Piac), Debreczeny Balázs (azénpiacom.hu), valamint Blázsovics Balázs „piacosok” részvételével.

A kiállítás első napjának részletes programja:

11:00-12:00 óra között: Bor és étel párosítása a SVÉT-séfek által elkészített falatkák kóstoltatása, hazai termelőktől beszerzett, kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával. Hozzá megfelelő borok kínálása.

12:00-kor kerül sor a V4 Menü sajtóbemutatójára lengyel, cseh, szlovák és magyar séfekkel. Az esemény moderátora Jókuti András.

13:00-14:00 óra között termelői piacok és a Vidéki SVÉTasztal bemutatkozása:

- Február 7-én: 1 órás beszélgetés Vajas Balázs (Pancs Gasztroplacc piac), Debreczeny Balázs (azénpiacom), valamint Blázsovics Attila (Palkonyai Termelői Piac) közreműködésével, illetve az általuk ajánlott és meghívott, minőségi alapanyagokat előállító termelőkkel. A beszélgetést moderálja: Pauli Zoltán

- Február 8-án: 1 órás beszélgetés Vajas Balázs (Pancs Gasztroplacc piac), Debreczeny Balázs (azénpiacom), valamint Blázsovics Attila (Palkonyai Termelői Piac) közreműködésével, illetve az általuk ajánlott és meghívott, minőségi alapanyagokat előállító termelőkkel. A beszélgetést moderálja: Pauli Zoltán

- Február 9-én: Felelős Gasztrohős, Vighné Boóc Judit előadása a helyi termelők fontosságáról a fenntartható vendéglátásban, gasztronómiában

15:00-16:00 óra között: bor- étel párosítások, ízpárok - Tokaji édes borok, illetve desszertek párosítása - Tájjellegű édes borok és sajtok - Vörös borok, valamint csokoládék kapcsolata

Forrás: Vendég & Hotel


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.