Szarvasgombás az ország első luxustortája

A budaörsi, franciás stílusú, elegáns Nour desszertszalon alapítója-tulajdonosa, Kecskés Alexandra csütörtökön mutatta be izgalmas tavaszi kollekcióját. Mintha csak egy tavaszi divatbemutatón lennénk: franciás szépségek mutatkoztak be, csak nem a kifutón, hanem a desszerttányéron.

A szarvasgomba mindenek felett

A tavaly augusztusban Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf a Nour Dubaji Desszertvacsora kóstolásakor döntötte el, hogy a szarvasgomba és az édes desszertvilág találkozásának meghökkentő élményét át szeretné adni vendégeinek is, egy különleges torta formájában.

Az ínyencség iránti évek óta tartó rajongása és kíváncsisága a jeles esemény után egy rábakecöli kutyás szarvasgomba-vadászatra vitte, hogy még több tapasztalatot szerezzen a különösen nemes alapanyag kapcsán.

A Nour desszertműhelyben most, félévnyi folyamatos tökéletesítés után mutatkozott be a La Truff’, „Magyarország első luxustortája”.
(E jelzős meghatározás a cég találmánya, jóllehet, ma már minden jobb minőségű torta lassan luxus lesz, körülbelül hárommillió magyar számára….) De a Nour nem nekik szól.

Fehér csokoládé, aranypelyhek, karamell és puffasztott rizs

A tavaly augusztusi Dubaji Desszertvacsora után kezdődött a kísérletezés, hogy a torta minden szempontból olyan legyen, amelyet a hazai közönség és az emelt szintű gasztronómia iránt rajongók itthon még nem kóstoltak.
Egy ilyen különleges, kézműves torta elsősorban ünnepek, kiemelt események, kerek évfordulók ajándéka lehet, és elsősorban azoknak készült, akik értékelik a különleges alapanyagokat és a nem mindennapi ízélményt.

A tortaalap egy vaníliás tarte, melyben szarvasgombás fehér csokoládé ganache, selymes, folyékony, aranyszínű karamell és puffasztott rizses fehércsokoládé-ropogós rétegek váltják egymást. A tortát könnyű krémsajtréteg öleli körbe, majd mindezt a mesterek fekete bársony fújással és aranypelyhekkel díszítik.

A desszertet egyedi kalapdobozban vihetik haza a vásárlók, akik ajándékként egy kis aranyporos üvegcsében különleges esszenciát is kapnak hozzá.



Másik ihlető a matcha tea

A régi kedvencek mellett március 25-től elérhető a Nour új, tavaszi desszertkollekciója is: bemutatkozik a Matcha, amely biztosan elkápráztathatja azokat, akik kíváncsiak egy japán teakertből érkező, különleges ízélményre. Ezen a hétvégén debütál két gyümölcsös szépség, a Citron, amely a lágy fehér csokoládé és a citrom savanyú ízvilágának különleges találkozására épül, illetve a Framboise, amely egy házi puncsos granolarétegen hordozza a málnát és a vaníliát. A különlegességek kedvelői ekkor élvezhetik először a Sésame desszertben a fekete szezám, a csokoládé és az arany találkozását is.

Budaörs az utóbbi években a vendéglátásban, ezen belül a cukrászdák terén is erősen feljött. Adott a fizetőképes kereslet, szinte Budapest egyik kerületében vagyunk, nagyon sok az új építésű ház, számos penthouse jellegű.

Hobbi, szenvedély és stílusérzék

A két éve nyílt Nour cukrászda nem a hagyományos magyar cukrászati vonulatot képviseli, sokkal inkább egy elegáns enteriőr, egy szenvedélyes hobbi lenyomata, művészeti törekvésekkel párosulva.
Amikor mindegyik desszert egyedi, kézműves alkotás, szinte sajnálja az ember belenyomni a desszertvillát, nehogy elrontsa annak harmonikus szépségét. A sütemények – nevezzük most így ezeket a költeményeket - az üzletet megálmodó Kecskés Alexandra és Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf elképzeléseit tükrözik.
Évszakonként változik a kínálat, de mindig talál az ember újdonságot. Ide nem egy krémesért meg egy kávéért szaladnak be az emberek, hanem megtervezik előre az élményt.

Érdemes szólni kell a hely klasszikus signature-édességéről, azaz a Nour-tortáról, amely a tarte-tészta, a mogyoróganache, a sós karamell és a robbanócukor váratlan találkozása. Hasonlóan emlékezetes a kakaós-fűszeres meggyragus Mon Chérie, a marcipános-ribizlis La Femme vagy a találóan elnevezett pisztáciás Hédoniste.
Alexandra egyébként – ahogyan az egyik online lapnak nyilatkozta - csoki-, pisztácia- és mogyorórajongó, a tömény, laktató, de nem édes, hanem inkább gazdag ízű édességeket kedveli.
Különleges ajánlatuk, a hónap desszertje, amely természetesen illeszkedik az adott évszakhoz, ünnephez, mindig népszerű.

Elek Lenke 


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.