Kilencedik alkalommal rendezik meg szeptember végén a Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozót (www.szeszt.hu). A hazai vállalkozások összefogásával létrejövő ingyenes szakmai rendezvény célja, hogy a szálloda és vendéglátóipar képviselőinek teret biztosítson a mélyreható szakmai információk megszerzésére, a lehetőségek feltérképezésére és a tapasztalatok cseréjére.
Aki talpon maradt, jól járt, vonja le az elmúlt év tanulságát Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) elnöke, a SzÉSzT egyik előadója. Mint mondja, a Covid és az energiaárrobbanás kettős negatív hatására reagálva a vendéglátóhelyek 8 százaléka zárt be, és mintegy tízezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma az ágazatban. Ám tavaly év vége felé a forgalom váratlanul elkezdett növekedni, az év végi ugrás eredményeként a tavalyi egész éves forgalom volumenben már csak 4 százalékkal maradt alul a 2019-eshez képest, értékben pedig e felett volt.
Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke szerint a magyar turisztikai ágazat kifejezetten jó évet zár az idén. Ez kétségtelenül az ide – és ezen belül leginkább Budapestre – látogató külföldi turistáknak köszönhető, foglaltságban ugyan nem, ám bevételben már bőven elértük a járvány előtti szintet. A szakember szerint az idei szezon különlegessége, hogy az a hazai réteg, amely a növekvő árak ellenére megengedhetett magának hosszabb nyári üdülést, az idén – négy év bezártság után – inkább külföldre ment.
A most elkövetkező időszakban azonban érdemes lesz azt is figyelni, milyen valós hatása lesz a SZÉP Kártya szabály-változásainak, hiszen a turisztikai ágazat védelme érdekében esetleg szükség lehet az élelmiszer-vásárlásoknál akár egy plafon megállapítására is. Hasonló kérdés, hogy milyen új helyzetet teremt a fővárosi piacon a magánszállások újranyitása. Amíg a járvány idején 4-5 ezerre csökkent az AirBnB típusú szállások száma Budapesten, addig az idénre számuk ismét 14 ezerre nőtt. De hasonló változást hoz majd a vendéglátásban januártól az új betétdíjas rendszer bevezetése is, hiszen a visszagyűjtendő edényeket (mindent, ami egy decisnél nagyobb kiszerelésben van) külön tárolni és rendszerezni kell majd, ami egészen új helyzetet teremt a raktározásban és a hulladékkezelésben.
A SzÉSzT-találkozón többek között ezekről a kérdésekről három szekcióban (management, housekeeping, vendéglátás) párhuzamosan folynak majd az előadások, választ keresve a szakma mai kihívásaira. A különleges találkozónak különleges helyszín ad most otthont: a Birdies Rendezvényház Szentendrén, amelyet eleganciája, modernitása és az egyedi design megoldásai tesznek különlegessé. A ház és a hozzá kapcsolódó egyedi kialakítású dunai kikötő, a luxus kivitelű apartmanház, és a dunaparti szabad területek formabontó és egyedi helyszínt adnak az idén a SzÉSzT-nek.
A szeptember 26-i konferencián a szálloda- és vendéglátóipari szakemberek számára a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a https://szeszt.hu/regisztracio/ címen lehetséges.
Forrás: SzÉSzT