Szétzúzták az ONYX-ot

 Az eddigi formájában már senki sem találkozhat majd a magyar séffel itthon elsőként Michelin-csillagot szerzett étteremmel. A diningguide.hu értesülései szerint néhány hét múlva videóban mutatja meg Onyx: a Gerbeaud-csoport két tulajdonosnője, Niszkács Anna és édesanyja, Pintér Katalin kis feketében és kiskosztümben tűsarkú cipőben zúzták szét az elegáns éttereim falait, üvegvitrineit, padlóját és tapétáit.

Az éttermek világszerte bajban vannak a pandémia miatt. A legmagasabb színvonalúakat különösen nehéz helyzetbe hozta a koronavírus: az az élmény, amelyet ők nyújtanak, nem igazán bedobozolható és zacskókban a lakásküszöbön a kedves vendégnek átadhathó.

Az ország – és éveken át az egész közép-európai régió – egyetlen két Michelin-csillagos étterme márciusban bezárt. Ugyanebben a hónapban a fiatal konyhafőnök, a Dining Guide 2020-as Év Séfjének választott Mészáros Ádám távozott az Onyxból. A járvány miatt szunnyadó fine dining étterem nem kezdett kiszállításba, konyhája voltaképpen gazdátlan maradt. Ami pedig most, október végén történt, arra valószínűleg kevesen számítottak: az étterem az eddig ismert a formájában örökre búcsúzik.

"Mi akkor szeretnénk újranyitni az Onyx-szal, amikor nem kell ilyen kompromisszumokat kötnünk." - nyilatkozta májusban  Niszkács Anna a járványügyi intézkedések éttermekre vonatkozó korlátozásairól. A további tervekről akkor elmondta: "mi új trendet szeretnénk diktálni, és nem egy emberre, hanem a közösségünkre építeni az Onyxot. Az egész csapatunk megérdemli, hogy megkapja a kellő figyelmet és tiszteletet, nem csak egyetlen név."

"Tizenhárom fantasztikus év után, idén márciusban be kellett zárnunk Magyarország egyetlen két Michelin csillagos éttermét, az ONYX-ot.Most azonban, hét hónap elteltével újra bekapcsoljuk a sütőket, felkapcsoljuk a lámpákat és kinyitjuk az ajtókat egy különleges vacsora erejéig, mellyel lezárunk egy sikeres időszakot és belevágunk valami egészen újba. Az Utolsó Vacsora a kezdet, az ONYX METAMORFÓZIS a folytatás." -olvashatró az étterem honlapján.

Túl az Utolsó Vacsorán

Az Utolsó vacsora megrendezése a jelen járványügyi korlátozások között úgy volt lehetséges, hogy az esemény egy forgatás volt, annak minden engedélyével és kellékével együtt. A helyszínen koronavírus-gyorstesztet készítettek az összes megjelent számára, aki az Onyxban tartózkodott, a személyzettől a stábtagokon át a vendégekig. Az erről készült felvételeket a következő hetekben teszi közzé az étterem.

 

Változás

Ahogy az a rombolásból is sejthető volt, a tulajdonosok teljesen új, formabontó, a bevett piaci működéstől eltérő koncepcióban gondolkoznak. Teljes egészében szakítanak a francia típusú, klasszikus intézményi és konyhai hierarchiával. Csapatban alkotnak, és ehhez a továbbiakban is tartják magukat. Egy tizenegy főt számláló teamben hozzák meg a döntéseket, kérdéses szituációkban szavaznak, és ilyen módon is fejlesztenek. A továbbiakban tehát nem egy séf kezében összpontosítják a konyha vezetését, hanem legalább négyen intézik majd a legfontosabbakat, és ahogy az most is elhangzott, a kortárs képzőművészet és a tudomány progresszív gasztronómiai metszeteként egy élményműhelyben gondolkodnak.

A dolgozók pedig nem tipikus vendéglátós kilátásokkal állnak majd munkába: a cél egy családbarát munkahely létrehozása, ami fenntarthatóan működik.

 

 

Forrás: Dining Guide


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.