Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

A szlovák földművelésügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig nem észleltek gyanús eseteket Szlovákiában, és a vizsgálatok eredményei is negatívak voltak, viszont szigorú óvintézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az ország területére.

A brit kormány a hazai gazdák és állatállomány védelme érdekében betiltotta a hús- és tejtermékek importját Magyarországról és Szlovákiából, miután a két ország határán száj- és körömfájásos megbetegedést észleltek, számolt be a Politico című napilap. A tilalom kiterjed a szarvasmarhákra, sertésekre, juhokra, kecskékre és más kérődzőkre, valamint ezek kezeletlen termékeire, például a friss húsra és tejtermékekre.

Ezen felül az utazók sem vihetnek be húst, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket Magyarországról és Szlovákiából az Egyesült Királyságba. 


Fotó: Depositphotos

Kapcsolódó cikkünket itt olvashatja:

Közben a szlovák földművelésügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig nem észleltek gyanús eseteket Szlovákiában, és a vizsgálatok eredményei negatívak voltak, viszont szigorú óvintézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az ország területére.

A betegség egy magyarországi szarvasmarhatelepen, Kisbajcs közelében ütötte fel a fejét, alig néhány kilométerre a szlovák határtól. Erre reagálva a Szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság aktiválta a szükséges készenléti terveket, beleértve a Magyarországgal közös határátkelőhelyeken bevezetett ellenőrzéseket, derült ki az infostart.hu cikkéből.

Mint írják, „a hatóság tájékoztatása szerint továbbra is érvényben van az állatok és állati termékek szállításának tilalma azokból a településekből, amelyek a tíz kilométeres megfigyelési övezetbe tartoznak.”


Fotó: Depositphotos

Szlovákia területén ez a Komáromi és a Dunaszerdahelyi járás több települését érinti. A tilalom magában foglalja a szarvasmarhák, juhok, kecskék és sertések ki- és betelepítését, valamint a nyers tej, friss hús és hőkezelés nélküli húsipari termékek szállítását.

A szlovák élelmiszerbiztonsági hatóság azt is javasolja a lakosságnak, hogy kerüljék az érintett magyarországi területekre való utazást, és semmilyen körülmények között ne próbáljanak élő állatokat vagy állati termékeket áthozni a határon.

Eközben Németországban is érződik a járvány hatása, különösen a sertésexport területén. A német vágóhidak és termelők máris jelentős visszaesést tapasztalnak, a sertésvágások száma több mint 11%-kal csökkent, és a sertésárak is esésnek indultak. Az exportkorlátozások miatt több ország – köztük Kína és Japán – ideiglenesen felfüggesztette a német hús behozatalát, ami súlyos gazdasági következményekkel járhat. Piaci elemzők szerint akár egy évbe is telhet, mire a húsértékesítés normalizálódik, miközben a járvány máris több száz millió eurós veszteséget okozott az ágazatnak, olvasható az agraragazat.hu oldalán.


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.