Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?

Majdnem 40 éve nem fordult elő ragadós száj- és körömfájás, így mind a hatóságokat, mind a sertéstartókat megdöbbenti a mostani kitörés. Bár vízibivalyokban fedezték fel a – vélhetően a Közel-Keletről vagy Törökországból származó – vírust, komoly hatással lehetnek sertésiparra, írja a mostani helyzet okát elemző cikkében az agraragazat.hu szakportál.

A ragadós száj- és körömfájás kitörése miatt az idei gócpont, Németország azonnal elvesztette védőoltás nélküli mentességi státuszát. Ennek messzemenő következményei vannak az Európai Unión kívüli országokkal folytatott kereskedelemre nézve is.

A németországi exportot legalább 3 hónapra betiltják, de ez valószínűleg sokkal tovább tart, és számos EU-tagállam is megtagadja a német hús behozatalát.

A mostani járvány kitöréséért a szakemberek szerint egy brandenburgi vizibivaly csorda a felelős
A mostani járvány kitöréséért a szakemberek szerint egy brandenburgi vizibivaly csorda a felelős
Fotó: Depositphotos

A ragadós száj- és körömfájás kitörése egy vízibivaly-csordában történt Brandenburg államban – erősítette meg egy német nemzeti referencialaboratórium, a Friedrich-Loeffler-Institut január elején. A megfelelő ellenőrzési és védelmi intézkedéseket azonnal és szigorúan megtették év elején a helyi hatóságok.

A vírust akkor fedezték fel, amikor az állományt kéknyelv-betegségre vizsgálták. A szakértők pozitív jelnek tartják, hogy a közvetlen közelben kevés haszonállat volt, így elméletileg csak korlátozott számban terjeszthették a vírust, ezért csak korlátozott számot kellett leölni.

A betegség bejutásának oka még nem tisztázott. A vízibivaly tulajdonosa nem járt járványos országokban, és onnan nem tartott kapcsolatot.

A fertőzött bivalyban talált vírustípus DNS alapján legközelebbi rokonait Iránban és Törökországban dokumentálják. Az ezekből a régiókból származó élelmiszerek terjeszthették a vírust.

Brandenburg tartomány vezetése máris aktiválta a vakcinabankot a járvány kitörése elleni elővigyázatossági intézkedésként, hogy felkészüljenek arra az esetre, ha a vírus Németország más területeire is átterjedhet.

Mint a cikkből kiderül, miután a német sertésexport 20 százaléka irányul harmadik országokba, a tét igen nagy. Az ASF-korlátozások miatt a német sertésexport már korábban is kiszorult Ázsia fontos célpiacairól, például Kínából és Japánból. Ennek ellenére a vágóhidak számos további negatív következményről számoltak be.

A brandenburgi sertéstartókat különösen sújtja a ragadós száj- és körömfájás kitörése, émáris 11 százalékot meghaladó mértékben csökkent a vágások száma. A sertésárak is negatívan reagáltak a járványra.

Nébih itthon arra inti az állattartókat, a Németországból érkező fogékony fajok esetében fokozott figyelemmel kell eljárni. Bármilyen gyanú esetén azonnal értesíteni kell az ellátó állatorvost, valamint a helyi állategészségügyi hatóságot.


Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.
Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.
Megvan az idei Év Fagylaltja

Megvan az idei Év Fagylaltja 

2025. május 24-én a hajdúszoboszlói Szent István parkban rendezték az Év fagylaltja verseny döntőjét.
Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.