Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?

Majdnem 40 éve nem fordult elő ragadós száj- és körömfájás, így mind a hatóságokat, mind a sertéstartókat megdöbbenti a mostani kitörés. Bár vízibivalyokban fedezték fel a – vélhetően a Közel-Keletről vagy Törökországból származó – vírust, komoly hatással lehetnek sertésiparra, írja a mostani helyzet okát elemző cikkében az agraragazat.hu szakportál.

A ragadós száj- és körömfájás kitörése miatt az idei gócpont, Németország azonnal elvesztette védőoltás nélküli mentességi státuszát. Ennek messzemenő következményei vannak az Európai Unión kívüli országokkal folytatott kereskedelemre nézve is.

A németországi exportot legalább 3 hónapra betiltják, de ez valószínűleg sokkal tovább tart, és számos EU-tagállam is megtagadja a német hús behozatalát.

A mostani járvány kitöréséért a szakemberek szerint egy brandenburgi vizibivaly csorda a felelős
A mostani járvány kitöréséért a szakemberek szerint egy brandenburgi vizibivaly csorda a felelős
Fotó: Depositphotos

A ragadós száj- és körömfájás kitörése egy vízibivaly-csordában történt Brandenburg államban – erősítette meg egy német nemzeti referencialaboratórium, a Friedrich-Loeffler-Institut január elején. A megfelelő ellenőrzési és védelmi intézkedéseket azonnal és szigorúan megtették év elején a helyi hatóságok.

A vírust akkor fedezték fel, amikor az állományt kéknyelv-betegségre vizsgálták. A szakértők pozitív jelnek tartják, hogy a közvetlen közelben kevés haszonállat volt, így elméletileg csak korlátozott számban terjeszthették a vírust, ezért csak korlátozott számot kellett leölni.

A betegség bejutásának oka még nem tisztázott. A vízibivaly tulajdonosa nem járt járványos országokban, és onnan nem tartott kapcsolatot.

A fertőzött bivalyban talált vírustípus DNS alapján legközelebbi rokonait Iránban és Törökországban dokumentálják. Az ezekből a régiókból származó élelmiszerek terjeszthették a vírust.

Brandenburg tartomány vezetése máris aktiválta a vakcinabankot a járvány kitörése elleni elővigyázatossági intézkedésként, hogy felkészüljenek arra az esetre, ha a vírus Németország más területeire is átterjedhet.

Mint a cikkből kiderül, miután a német sertésexport 20 százaléka irányul harmadik országokba, a tét igen nagy. Az ASF-korlátozások miatt a német sertésexport már korábban is kiszorult Ázsia fontos célpiacairól, például Kínából és Japánból. Ennek ellenére a vágóhidak számos további negatív következményről számoltak be.

A brandenburgi sertéstartókat különösen sújtja a ragadós száj- és körömfájás kitörése, émáris 11 százalékot meghaladó mértékben csökkent a vágások száma. A sertésárak is negatívan reagáltak a járványra.

Nébih itthon arra inti az állattartókat, a Németországból érkező fogékony fajok esetében fokozott figyelemmel kell eljárni. Bármilyen gyanú esetén azonnal értesíteni kell az ellátó állatorvost, valamint a helyi állategészségügyi hatóságot.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.