Szombaton volt az első Food Revolution Day

MTI - A "valódi", vagyis feldolgozatlan élelmiszerek és ételek mellé áll, az egészséges táplálkozás igényét, a főzés örömét próbálta népszerűsíteni Magyarországon is május 19-én az első Food Revolution Day, amelyet Jamie Oliver világhírű sztárszakács alapítványa hívott életre.

Az alapítvány célkitűzéseinek megfelelően a világon több tízezer ember vesz részt a rendezvényeken, ahol tanácsokat és inspirációt kaphatnak ahhoz, miként tudják helyes ételválasztással megelőzni a nem megfelelő táplálkozás okozta betegségeket.
A világhírű brit szakács, Jamie Oliver teljes mellszélességgel kiáll az egészséges táplálkozás mellett. Az elhízott emberek száma ugyanis 1980 óta megduplázódott. Először fordul elő a világtörténelemben, hogy a túlsúly több ember halálát okozza, mint az alultápláltság: évente legalább 2,8 millió felnőtt hal bele a beteges elhízottság vagy a túlsúly következményeibe.
"Változtatnunk kell: vissza kell térnünk az alapokhoz és el kell gondolkoznunk azon, honnan is jön maga az étel. Felelős társadalommá kell válnunk, amely mindennap felelősen dönt az ételről" - olvasható Oliver üzenete a világszintű kezdeményezés honlapján (www.foodrevolutionday.com).


A Food Revolution Day célja, hogy az emberek ösztönzést kapjanak az ételek jobb és körültekintőbb megválasztására. "A táplálkozás terén hozott jobb döntések növelik a saját és gyermekeink életminőségét. Ma már 42 millió öt év alatti gyermek túlsúlyos, ezen pedig változtatni kell" - fejti ki a szakács.
Jamie Oliver felhívásának hatására már 57 országban, 543 városban több mint 390 nagyobb rendezvényt és 425 vacsorapartit tartottak május 19-én. Az egészséges táplálkozás elkötelezett hívei nemcsak Európa országaiban, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerika államaiban mozgósították magukat, hanem például Hawai szigetén, valamint több arab és afrikai országban.
A projekt Magyarországon is követőkre talált. A csapatot a felhívásra felfigyelő Povodör Judit szervezte meg, létrehozva a Food Revolution Hungaryt (FRH). Budapesten több kisebb-nagyobb rendezvény, ingyenes nyílt nap, gyermekeknek és felnőtteknek szóló program várta az érdeklődőket. Gyerekeknek és szüleiknek tartott felvilágosító előadásokat a Nyersétel Akadémia, emellett az egészséges táplálkozásra, sportra nevelő vetélkedők, játékok és közös főzés várt mindenkit a Szűcs Sándor Általános Iskolában. A Mannatural Ételbár interaktív tortakészítő workshopot tartott, a Fruccola Étterem a friss zöldségeket és gyümölcsöket készül még jobban megszerettetni kicsikkel és nagyokkal.
A MOM Kulturális Központban a Food Revolution Day alkalmából megrendezte a Szemünk Fénye Családi Majálist, ahol főzőbemutatók, előadások, dietetikus tanácsadás, gyerekprogramok várták a családokat. 
A mozgalomhoz bárki csatlakozhatott önkéntesként a projekt honlapján keresztül: szervezhetett vacsora-partyt vagy pikniket a családjának, barátainak. 


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.