Szombaton volt az első Food Revolution Day

MTI - A "valódi", vagyis feldolgozatlan élelmiszerek és ételek mellé áll, az egészséges táplálkozás igényét, a főzés örömét próbálta népszerűsíteni Magyarországon is május 19-én az első Food Revolution Day, amelyet Jamie Oliver világhírű sztárszakács alapítványa hívott életre.

Az alapítvány célkitűzéseinek megfelelően a világon több tízezer ember vesz részt a rendezvényeken, ahol tanácsokat és inspirációt kaphatnak ahhoz, miként tudják helyes ételválasztással megelőzni a nem megfelelő táplálkozás okozta betegségeket.
A világhírű brit szakács, Jamie Oliver teljes mellszélességgel kiáll az egészséges táplálkozás mellett. Az elhízott emberek száma ugyanis 1980 óta megduplázódott. Először fordul elő a világtörténelemben, hogy a túlsúly több ember halálát okozza, mint az alultápláltság: évente legalább 2,8 millió felnőtt hal bele a beteges elhízottság vagy a túlsúly következményeibe.
"Változtatnunk kell: vissza kell térnünk az alapokhoz és el kell gondolkoznunk azon, honnan is jön maga az étel. Felelős társadalommá kell válnunk, amely mindennap felelősen dönt az ételről" - olvasható Oliver üzenete a világszintű kezdeményezés honlapján (www.foodrevolutionday.com).


A Food Revolution Day célja, hogy az emberek ösztönzést kapjanak az ételek jobb és körültekintőbb megválasztására. "A táplálkozás terén hozott jobb döntések növelik a saját és gyermekeink életminőségét. Ma már 42 millió öt év alatti gyermek túlsúlyos, ezen pedig változtatni kell" - fejti ki a szakács.
Jamie Oliver felhívásának hatására már 57 országban, 543 városban több mint 390 nagyobb rendezvényt és 425 vacsorapartit tartottak május 19-én. Az egészséges táplálkozás elkötelezett hívei nemcsak Európa országaiban, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerika államaiban mozgósították magukat, hanem például Hawai szigetén, valamint több arab és afrikai országban.
A projekt Magyarországon is követőkre talált. A csapatot a felhívásra felfigyelő Povodör Judit szervezte meg, létrehozva a Food Revolution Hungaryt (FRH). Budapesten több kisebb-nagyobb rendezvény, ingyenes nyílt nap, gyermekeknek és felnőtteknek szóló program várta az érdeklődőket. Gyerekeknek és szüleiknek tartott felvilágosító előadásokat a Nyersétel Akadémia, emellett az egészséges táplálkozásra, sportra nevelő vetélkedők, játékok és közös főzés várt mindenkit a Szűcs Sándor Általános Iskolában. A Mannatural Ételbár interaktív tortakészítő workshopot tartott, a Fruccola Étterem a friss zöldségeket és gyümölcsöket készül még jobban megszerettetni kicsikkel és nagyokkal.
A MOM Kulturális Központban a Food Revolution Day alkalmából megrendezte a Szemünk Fénye Családi Majálist, ahol főzőbemutatók, előadások, dietetikus tanácsadás, gyerekprogramok várták a családokat. 
A mozgalomhoz bárki csatlakozhatott önkéntesként a projekt honlapján keresztül: szervezhetett vacsora-partyt vagy pikniket a családjának, barátainak. 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.