Sztrájkoló macedón vendéglősök

Miközben Magyarországon a buszvezetők sztrájkja bénította meg a főváros életét, Macedóniában a vendéglősök protestáltak a hétvégén.

Nem nyitott ki pénteken a macedón vendéglátóhelyek többsége, így titakozva a január elsejével hatályba lépő törvény ellen, amely nem csak a közintézményekben, hanem a vendéglátóhelyeken, és azok terasztán is megtiltja a dohányzást.

A cigaretta száműzése érzékenyen érintette az éttermek, bárok, kávéházak tulajdonosait, Ognen Cijovski, az vendéglátóhely tulajdonosok szóvivője szerint legalább 40 százalékkal esett vissza a forgalom, de van, ahol ez a visszaesés eléri a 70 százalékot. Ezért munkaerőelbocsátások várhatók, és vélhetően sokan lesznek kénytelenek bezárni éttermüket, kávézójukat.A törvény ellenzői azzal érvelnek, hogy a dohányzás hozzátartozik a macedón emberek habitusához, Európában talán a balkáni országban a legmagasabb a dohányosok statisztikai aránya. A négymilliós ország lakosságának nagyjábol fele hódol a füstölgés szenvedélyének.

Bujar Osmani macedón egészségügyi miniszter a riasztó statisztikai adatokkal, és a legfrissebb felmérések eredményeivel válaszolt pénteken a demonstráló vendéglősöknek, megerősítve, hogy meggyőződése továbbra is szilárd abban, hogy csakis a teljes tiltás útján érhető el a dohányzásra visszavezethető elhalálozási statisztikák javítása.

A törvény megszegőire súlyos bírság vár Macedóniában, a nyilvános helyeken dohányzó magánszemélyek akár 300 eurós, azaz 800 ezer forintos, míg a dohányzást megengedő jogi személyek 4000 eurós, azaz több mint 10 millió forintos bírsággal számolhatnak.

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.