Sztrájkoló macedón vendéglősök

Miközben Magyarországon a buszvezetők sztrájkja bénította meg a főváros életét, Macedóniában a vendéglősök protestáltak a hétvégén.

Nem nyitott ki pénteken a macedón vendéglátóhelyek többsége, így titakozva a január elsejével hatályba lépő törvény ellen, amely nem csak a közintézményekben, hanem a vendéglátóhelyeken, és azok terasztán is megtiltja a dohányzást.

A cigaretta száműzése érzékenyen érintette az éttermek, bárok, kávéházak tulajdonosait, Ognen Cijovski, az vendéglátóhely tulajdonosok szóvivője szerint legalább 40 százalékkal esett vissza a forgalom, de van, ahol ez a visszaesés eléri a 70 százalékot. Ezért munkaerőelbocsátások várhatók, és vélhetően sokan lesznek kénytelenek bezárni éttermüket, kávézójukat.A törvény ellenzői azzal érvelnek, hogy a dohányzás hozzátartozik a macedón emberek habitusához, Európában talán a balkáni országban a legmagasabb a dohányosok statisztikai aránya. A négymilliós ország lakosságának nagyjábol fele hódol a füstölgés szenvedélyének.

Bujar Osmani macedón egészségügyi miniszter a riasztó statisztikai adatokkal, és a legfrissebb felmérések eredményeivel válaszolt pénteken a demonstráló vendéglősöknek, megerősítve, hogy meggyőződése továbbra is szilárd abban, hogy csakis a teljes tiltás útján érhető el a dohányzásra visszavezethető elhalálozási statisztikák javítása.

A törvény megszegőire súlyos bírság vár Macedóniában, a nyilvános helyeken dohányzó magánszemélyek akár 300 eurós, azaz 800 ezer forintos, míg a dohányzást megengedő jogi személyek 4000 eurós, azaz több mint 10 millió forintos bírsággal számolhatnak.

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.