Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban

Ilyen még nem volt: eredetileg tavaszi tekercskészítő versenyre hívták a főváros egyik legelitebb gimnáziumának, az Eötvös József Gimnázium diákjait március 22-én, szombaton az iskolába, az Eötvös napok keretében, azonban a gasztro megmérettetés végül másképp alakult.

A szervezők felhívása sok diák fantáziáját megmozgatta:

„Négy válogatott étel. Egy válogatott zsűri. A közös főzés és közös kóstolás öröme az Eötvös első gasztrofesztiválján”,

olvasható benne. A gimnázium falaira kihelyezett és az online térben terjedő plakátok meghozták a diákok kedvét a programhoz – több mint százan jelentkeztek, akiket négyfős csapatokba osztottak. Minden adott volt egy izgalmas versenyhez… egyetlen apróságot leszámítva. A nagy készülődés közepette ugyanis kiderült, hogy a tavaszi tekercs elkészítéséhez meleg ételkészítési lehetőség kell, márpedig az iskola ilyen kapacitással nem rendelkezik – pláne nem 30 csapatnyi versenyző számára.

Tavaszi versenyszám helyett érkezett a nyári megoldás

De a diákokból álló szervezőcsapat  nem rettent meg egy ilyen kis kihívástól! A recepteket böngészve gyorsan rájöttek, hogy a tavaszi tekercs „kistestvére”, a nyári tekercs tökéletes alternatíva – hiszen azt melegítés nélkül is el lehet készíteni. Így a versenykiírást az utolsó pillanatban módosították, és máris útjára indulhatott a nagy nyári tekercs-verseny.

Készül az egyik versenymunka az ételkészítésnek helyt adó alagsori menzán
Készül az egyik versenymunka az ételkészítésnek helyt adó alagsori menzán
Fotó: Zólyomi Péter / EJG

Azért érdemes egy pár mondatot szentelni annak, tulajdonképpen mi is az a nyári tekercs? Nos,

a nyári tekercs (más néven vietnámi tekercs vagy gỏi cuốn) egy könnyű, friss, ázsiai étel, amelyet általában rizspapírba tekert zöldségekből, fűszernövényekből, rákból, csirkéből vagy más fehérjéből készítenek.

Jellemzően nyersen fogyasztják – nem sütik vagy pirítják, ellentétben a tavaszi tekercsekkel. Ez egy friss és egészséges előétel, tele ropogós zöldségekkel és fehérjével, amelyet gyakran mártogatóssal tálalnak, és ez a fogás nemcsak Vietnámban népszerű, hanem világszerte kedvelt street food és előétel.

Káoszból kreativitás

A nyári tekercs mellett a diákoknak egy klasszikus tapas, annak különleges, felturbózott változata és egy desszert elkészítése is szerepelt a versenykiírásban. Mindössze két óra állt rendelkezésükre – reggel 9 és 11 között kellett elkészíteniük az összes fogást, hogy időben tálalhassák azokat a zsűrinek.

A versenyzők otthonról is hozhattak alapanyagokat, de a szervezők egy nagy asztalon friss zöldségeket, gyümölcsöket, pitát és más hozzávalókat is biztosítottak, amelyekből bárki szabadon válogathatott.

Néhány fogás már kész, a többi még alakul az egyik versenyző csapatnál
Néhány fogás már kész, a többi még alakul az egyik versenyző csapatnál
Fotó: Zólyomi Péter / EJG

Aki ebben a két órában különben a csapatok asztalai körül járt, annak könnyen az az érzése támadhatott, hogy totális káosz uralkodik. Volt, ahol lázas kapkodás folyt, máshol a versenyzők látszólag teljes zűrzavarban próbálták összerakni az ételeket. A versenyzők segítséget kérhettek a meghívott mentoroktól: Kohári Évától (Gluténmentes Íz-lik), Kalas Györgyitől, számos fiatalok számára készített gasztrokönyv szerzőjétől, Wichmann Annától (annuskam.hu), Czirók Adrienntől, aki az iskola tanára és Makrai Sonjától, a Magyar Hang kulturális újságírójától, aki a receptek összeállításában is segítette a csapatokat. A sürgés-forgásban kívülről nézve nem sok esély volt arra, hogy minden csapat időben elkészül és tálalni tudja a versenymunkáját.

Tekeredik az egyik fogás
Tekeredik az egyik fogás
Fotó: Zólyomi Péter / EJG

De az Eötvös diákjai ismét bizonyították, hogy a kreativitás és a csapatmunka meghozza a gyümölcsét:

pontban 11 órára az iskola 3. emeleti dísztermébe felkerültek az elkészült fogások.

Sőt, nem csak hogy elkészültek, de a csapatok külön gondot fordítottak a díszítésre, és még arra is maradt idejük, hogy ötletes neveket adjanak az ételeiknek és rímeket farigcsáljanak hozzá – hiszen ezért is pluszpont járt.

Le a kalappal a diákok előtt!

Egyedi, kreatív ötletekből nem volt hiány
Egyedi, kreatív ötletekből nem volt hiány
Fotó: Zólyomi Péter / EJG

Ezután következett a zsűrizés: 6 bíráló páros (egy tanár és egy diák) járta körbe az asztalokat, és szakértő módon kóstolgatták a versenyműveket. Az értékelések alapján kialakult a shortlist, azaz a döntőbe jutott csapatok névsora, akik közül végül a gimnázium igazgatója, Kampós András egy diák társaságában választotta ki a három dobogóst.

Az első helyezett csapat - Kommunikationswissenschaft - versenymunkái
Az első helyezett csapat - Kommunikationswissenschaft - versenymunkái
Fotó: Facebook

A három dobogós csapat a következő lett:

1. Kommunikationswissenschaft (Varga Berta, Erőss Kincső, Németh Anna, Sárosi Anna)

2. Ribizlik (Járdán Anna, Balding Maya, Fülöp Lilla, Táborszki Réka)

3. Kis szűcsök (Pulay Johanna, Papik Szonja, Pajor Blanka, Kiss Lilla)

Az egyik díjnyertes desszert kompozíció - ahol elszállt a készítők fantáziája
Az egyik díjnyertes desszert kompozíció - ahol elszállt a készítők fantáziája
Fotó: Zólyomi Péter / EJG

És a nyereményük sem akármi:

Egy négy főre szóló 60 000 Ft értékű vacsora az M. étterembe

Egy 80 000 Ft értékű főzőkurzus a Chef Parade felajánlásával

Egy török lakásvacsora négy főre a Nar Gourmet-tól

Gratulálunk a jó hangulatú és nagyszerűen megvalósított, különleges gasztroversenyhez egy gimnázium falain belül – a diákok és tanáraik kreativitása és rugalmassága túlszárnyalt minden képzeletet. A szervezők pedig már most megígérték: jövőre is folytatódik a tekercsek csatája, és biztos lesz akkor is sok meglepetés!

 


Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.
Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást?

Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást? 

A Kisfaludy Program tájékoztatása szerint az üzletenkénti 3 millió forintos forrásra a pályázatra jogosult italüzletek mintegy 80 százaléka jelentkezett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.