A szervezők felhívása sok diák fantáziáját megmozgatta:
„Négy válogatott étel. Egy válogatott zsűri. A közös főzés és közös kóstolás öröme az Eötvös első gasztrofesztiválján”,
olvasható benne. A gimnázium falaira kihelyezett és az online térben terjedő plakátok meghozták a diákok kedvét a programhoz – több mint százan jelentkeztek, akiket négyfős csapatokba osztottak. Minden adott volt egy izgalmas versenyhez… egyetlen apróságot leszámítva. A nagy készülődés közepette ugyanis kiderült, hogy a tavaszi tekercs elkészítéséhez meleg ételkészítési lehetőség kell, márpedig az iskola ilyen kapacitással nem rendelkezik – pláne nem 30 csapatnyi versenyző számára.
Tavaszi versenyszám helyett érkezett a nyári megoldás
De a diákokból álló szervezőcsapat nem rettent meg egy ilyen kis kihívástól! A recepteket böngészve gyorsan rájöttek, hogy a tavaszi tekercs „kistestvére”, a nyári tekercs tökéletes alternatíva – hiszen azt melegítés nélkül is el lehet készíteni. Így a versenykiírást az utolsó pillanatban módosították, és máris útjára indulhatott a nagy nyári tekercs-verseny.

Fotó: Zólyomi Péter / EJG
Azért érdemes egy pár mondatot szentelni annak, tulajdonképpen mi is az a nyári tekercs? Nos,
a nyári tekercs (más néven vietnámi tekercs vagy gỏi cuốn) egy könnyű, friss, ázsiai étel, amelyet általában rizspapírba tekert zöldségekből, fűszernövényekből, rákból, csirkéből vagy más fehérjéből készítenek.
Jellemzően nyersen fogyasztják – nem sütik vagy pirítják, ellentétben a tavaszi tekercsekkel. Ez egy friss és egészséges előétel, tele ropogós zöldségekkel és fehérjével, amelyet gyakran mártogatóssal tálalnak, és ez a fogás nemcsak Vietnámban népszerű, hanem világszerte kedvelt street food és előétel.
Káoszból kreativitás
A nyári tekercs mellett a diákoknak egy klasszikus tapas, annak különleges, felturbózott változata és egy desszert elkészítése is szerepelt a versenykiírásban. Mindössze két óra állt rendelkezésükre – reggel 9 és 11 között kellett elkészíteniük az összes fogást, hogy időben tálalhassák azokat a zsűrinek.
A versenyzők otthonról is hozhattak alapanyagokat, de a szervezők egy nagy asztalon friss zöldségeket, gyümölcsöket, pitát és más hozzávalókat is biztosítottak, amelyekből bárki szabadon válogathatott.

Fotó: Zólyomi Péter / EJG
Aki ebben a két órában különben a csapatok asztalai körül járt, annak könnyen az az érzése támadhatott, hogy totális káosz uralkodik. Volt, ahol lázas kapkodás folyt, máshol a versenyzők látszólag teljes zűrzavarban próbálták összerakni az ételeket. A versenyzők segítséget kérhettek a meghívott mentoroktól: Kohári Évától (Gluténmentes Íz-lik), Kalas Györgyitől, számos fiatalok számára készített gasztrokönyv szerzőjétől, Wichmann Annától (annuskam.hu), Czirók Adrienntől, aki az iskola tanára és Makrai Sonjától, a Magyar Hang kulturális újságírójától, aki a receptek összeállításában is segítette a csapatokat. A sürgés-forgásban kívülről nézve nem sok esély volt arra, hogy minden csapat időben elkészül és tálalni tudja a versenymunkáját.

Fotó: Zólyomi Péter / EJG
De az Eötvös diákjai ismét bizonyították, hogy a kreativitás és a csapatmunka meghozza a gyümölcsét:
pontban 11 órára az iskola 3. emeleti dísztermébe felkerültek az elkészült fogások.
Sőt, nem csak hogy elkészültek, de a csapatok külön gondot fordítottak a díszítésre, és még arra is maradt idejük, hogy ötletes neveket adjanak az ételeiknek és rímeket farigcsáljanak hozzá – hiszen ezért is pluszpont járt.
Le a kalappal a diákok előtt!

Fotó: Zólyomi Péter / EJG
Ezután következett a zsűrizés: 6 bíráló páros (egy tanár és egy diák) járta körbe az asztalokat, és szakértő módon kóstolgatták a versenyműveket. Az értékelések alapján kialakult a shortlist, azaz a döntőbe jutott csapatok névsora, akik közül végül a gimnázium igazgatója, Kampós András egy diák társaságában választotta ki a három dobogóst.

Fotó: Facebook
A három dobogós csapat a következő lett:
1. Kommunikationswissenschaft (Varga Berta, Erőss Kincső, Németh Anna, Sárosi Anna)
2. Ribizlik (Járdán Anna, Balding Maya, Fülöp Lilla, Táborszki Réka)
3. Kis szűcsök (Pulay Johanna, Papik Szonja, Pajor Blanka, Kiss Lilla)

Fotó: Zólyomi Péter / EJG
És a nyereményük sem akármi:
Egy négy főre szóló 60 000 Ft értékű vacsora az M. étterembe
Egy 80 000 Ft értékű főzőkurzus a Chef Parade felajánlásával
Egy török lakásvacsora négy főre a Nar Gourmet-tól
Gratulálunk a jó hangulatú és nagyszerűen megvalósított, különleges gasztroversenyhez egy gimnázium falain belül – a diákok és tanáraik kreativitása és rugalmassága túlszárnyalt minden képzeletet. A szervezők pedig már most megígérték: jövőre is folytatódik a tekercsek csatája, és biztos lesz akkor is sok meglepetés!