Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha

Nem könnyű megszerezni egy Michelin-csillagot, de megőrizni talán még annál is nagyobb kihívás. A Borkonyha tíz éve büszkélkedhet a Michelin-csillag elismeréssel, amit mindössze négy évvel a nyitás után nyert el. 

A jeles évfordulót az étterem különleges nyitvatartással és kedvezménnyel ünnepli. Sárközi Ákos a Dining Guide-nak mesélt a Borkonyha múltjáról és jelenéről, a Michelin-csillag felelősségéről és megőrzéséről, az új generáció támogatásának fontosságáról, a tudás és a magas minőség átörökítéséről és arról is, hogy miért hasonlít a gasztronómia a Forma 1-re.

A Borkonyha csapata / Fotó: Dining Guide
A Borkonyha csapata / Fotó: Dining Guide

Arra vagyok a legbüszkébb, hogy tíz éve töretlenül ugyanazzal a csapattal dolgozunk együtt.

Tíz éve Michelin-csillagos étterem a Borkonyha. Mennyire ért titeket anno váratlanul a nemzetközi elismerés?

2010-ben kaptam lehetőséget Horváth Tamástól és Kalocsai Zoltántól, hogy vezessem az újonnan megnyíló éttermük konyháját. Nem számítottunk arra, hogy mindössze négy évvel a nyitás után ekkora elismerést és figyelmet fogunk kapni. Különösen azért, mert leginkább az volt a jellemző, hogy fine dining éttermek nyerik el a Michelin-csillagot, a Borkonyha pedig a francia bisztró stílust képviselte. Elképesztően meglepett minket a Michelin-csillag, egy igazi sikersztori volt, hogy pár év után itt tartottunk.

Mi változott a Michelin-csillag után?

Minden: teljesen felforgatta az életünket. A csillag hatására rivaldafénybe került a Borkonyha, elképesztően megnőtt a forgalom és folyamatosan teltház volt. Mi csak kapkodtuk a fejünket, hihetetlen volt, ami történt. A pozitív dolgokhoz azonban nyilván mindig társul valami kevésbé jó dolog is, meg kellett tanulnunk az elismerés viselését és elfogadni azt, hogy vannak, akik kétkednek abban, hogy valóban megérdemeljük-e a csillagot. 

Tíz év távlatából mennyit változott a konyha és az eredeti koncepció a kezdetekhez képest?

Nem kérdés, hogy mindenkinek, aki kreatív szakmában dolgozik, folyamatosan szüksége van a megújulásra. A Borkonyhában továbbra is a szerethetőség és az élményközpontúság a legfontosabb a számunkra.

Biztosan sok olyan dolog van, amit tíz évvel ezelőtt izgalmasnak tartottam, ma pedig már fogom a fejem, hogy mégis hogy jutott ilyesmi az eszembe. Az ember folyamatosan fejlődik, tanul és persze elkövet hibákat, amikből leszűri a tanulságokat. 

Gesztenye, fehér szarvasgomba, mazsola / Fotó: Dining Guide
Gesztenye, fehér szarvasgomba, mazsola / Fotó: Dining Guide

Az interjú a továbbiakban a következő kérdéseket járja körül:

Nagy feladatot jelent megtartani az elismerést és fenntartani ugyanazt a minőséget?

Milyen kontextusba helyezi a Textúrát, hogy egy Michelin-csillagos étterem mellett létezik?

Hogyan ünneplik ezt a jeles alkalmat?

Ha a nagy képet nézzük, mit jelent ma Magyarországon Michelin-csillagos étteremnek lenni?

Vannak új terveik?


Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.