Tizedszerre Rosalia Fesztivál

Tizedik alkalommal szervezik a Rosalia Fesztivált július 2. és 4. között, a városligeti rendezvényen több mint 60 borász borai mellett kiválasztják a Liget Borát, lesznek gasztronómiai különlegességek, valamint a Máltai Manufaktúra is bemutatja termékeit.

A Rosalia Fesztivált először 2012-ben rendezték meg a budai Gesztenyés kertben, a Budai Borfesztivál nyárköszöntő kísérőrendezvényeként. A rendezvény 2016-ban költözött a megújuló Városligetbe. Az új helyszíntől az is várható, hogy a meglévő hazai turisták mellett idővel a külföldiek is megjelenjenek a fesztiválon - közölte Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője a rendezvényről tartott keddi sajtótájékoztatón.

Az eseményen a Liget Bora választásnál kiderül, hogy melyik a látogatók kedvenc rozéja, mely egyben a Liget Budapest reprezentatív bora is lesz az év hátralevő részében; az elismerésért harminc rozé verseng. A rendezvényen kóstolható lesz az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny legjobb rozéja és legjobb gyöngyözőbora is. A Rosalia Fesztiválon fehér- és vörösborok is kóstolhatók lesznek. A látogatók gasztronómiai különlegességeket is fogyaszthatnak, többek között tépettmalac-burgert, magyaros fűszerezésű lepényt, valamint a Rosalia Kürtős Szelet nevű desszertet is.

A hátrányos helyzetűeket foglalkoztató, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által létrehozott Máltai Manufaktúra idén először állítja ki a fesztiválon az ország hátrányos helyzetű részein készült kézműves édességeket. A SPAR Magyarország a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.-vel egy különleges bort mutat be. A vállalat nyílt pályázatot hirdetett, a díjnyertes tételt, vagyis a Rosalia rozét több mint 50 tétel közül választották ki. A győztes a móri Paulus Molnár Borház bora lett, amely a Merlot és Pinot noir ötvözésével készült zamatos rozé. A járványhelyzetre való tekintettel idén a Rosalia területét körbekerítik. A fesztiválra kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt, valamint a felügyelete alatt álló 18 év alatti gyermek léphet be.

Forrás: MTI


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.