Tizennégy új Michelin-csillag Nagy-Britanniának

Büszkék lehetnek a brit éttermesek, hiszen tizennéggyel nőtt a szigetország gasztronómiájának egén fényesedő csillagok száma. Bár a legmagasabb kategóriába, a három plecsnisek közé ezúttal nem minősítette magát új brit vendéglős (a csúcson továbbra is a kétszer három csillagos Heston Blumentha és az „egyszeres háromszoros” Alain Ducasse trónol), a kétcsillagosok száma gyarapodott kettővel. Helen Darroze The Connaught-ja és Nathan Outlaw cornwalli Rock-ja lépett eggyel magasabb kategóriába.

Az ítészek szerint tizenegy étterem lépett az egycsillagos kategóriába, köztük a konyha skót fenegyereke, Gordon Ramsay Petrus-a is, némi fényt varázsolva a celebszakács kissé szomorúra sikeredett utóbbi időszakára. A hiradások ugyanakkor nem kímélik a nemrégiben állítólag plasztikai műtéten (más hírek szerint hajbeültetésen) átesett hírességet, nem mulasztják el megjegyezni a jó hír mellett, hogy ugyanakkor a zsűri elvette Ramsay egyetlen Bib Gourmand-ját, amit korábban Foxtrot Oscar nevű éttermével birtokolt.

Tíz brit étterem veszítette el egy csillagát az idén, köztük kettő azért, mert a kitüntetés elnyerése óta – bezárt.

Érdekes tény, hogy a brit örömbe némi üröm is vegyül, hiszen a csillaggal kitüntetett új éttermek között csak angliai helyek szerepelnek, Wales, Skócia és Írország ezúttal nem gazdagította a „felső tízezer” sorait.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.