Tízmilliós bírságok

Tíz ellenőrzött szórakozóhely, vendéglátóhely közül négyen csorbultak a munkavállalói jogok - közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) a szórakozóhelyek foglalkoztatási gyakorlatának országos vizsgálata alapján.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a nyári szünidőben sok fiatalnak a szórakozóhelyek nem csupán kikapcsolódást, hanem pénzkeresési lehetőséget is jelentenek. Elsősorban a fiatalabb korosztályt veszélyeztetik az esetleges visszaélések, így a rendőrséggel együttműködve a fővárosi és megyei kormányhivatalok munkaügyi felügyelői is országszerte ellenőrizték a szórakozóhelyek foglalkoztatási gyakorlatát.

Az ellenőrzések alkalmával mintegy tízmillió forint összegben róttak ki munkaügyi bírságot a hatóságok.

Mint írták, a januári West Balkán tragédiát követően a több hatóság bevonásával indított ellenőrzés-sorozathoz kapcsolódva a fővárosi és megyei kormányhivatalok munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervei is sok szórakozóhelyet vizsgáltak az év első felében. A vizsgált 397 munkáltató közül 154-nél tártak fel valamilyen munkaügyi szabálytalanságot. Az ellenőrzések mintegy 1300 munkavállalót érintettek, 41 százalékuk szenvedett el jogsértést - tették hozzá.

A legtöbb esetben a munkabér kifizetésére vonatkozó szabályokat szegték meg a munkáltatók, csaknem kétszáz dolgozó kapta meg késve a fizetését, mintegy hetven munkavállaló pedig nem kapta meg a neki járó, a kötelező legkisebb munkabérnél magasabb összegű, garantált bérminimumot.

A munkaidő szabályainak megsértését 35 szórakozóhely üzemeltetőjénél tapasztalták a felügyelők - írta az OMFF, hozzátéve, ez a visszaélés jóval elterjedtebb lehet, hiszen sok munkáltató nem vezette megfelelően a munkaidő nyilvántartását vagy azt meghamisította.

A legnagyobb, bérkifizetéssel, szabályozatlan munkaidővel kapcsolatos kockázatot azonban annak a 44 konyhai dolgozónak, pultosnak, felszolgálónak vagy ruhatárosnak kellett vállalnia, akiket munkaszerződés és bejelentés nélkül foglalkoztattak - számolt be az ellenőrzés tapasztalatairól a munkaügyi főfelügyelőség. (MTI / Népszava.hu)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.