Továbbra is Kovács László az MVI elnöke

Tisztújító Közgyűlést tartott május 16-án a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tagsága. Egyhangúlag elfogadták a 2021. évi elnöki és pénzügyi beszámolót, ismertették a 2022. évi költségvetési és cselekvési tervet, valamint megválasztották az MVI elnökségét, Képviselő testületét és Felügyelő Bizottságát, valamint Etikai Bizottságát - tájékoztatta lapunkat az MVI.

A testület elnöki tisztségét az elkövetkezendő négy évben – immár 4. ciklusban – ismét Kovács László tölti majd be. Szintén döntés született az alelnökök személyéről, mely pozícióra Berkes Gyula, Semsei Rudolf, Kis Zoltán és Polyák Norbert kaptak megbízatást. Garaczi János - korábbi alelnök - kérte a tisztsége alóli felmentést egyéb elfoglaltságai miatt, az ő helyét vette át Polyák Norbert. Az alelnökök személyében más változás nem történt az előző ciklushoz képest.

A közgyűlés megválasztotta a Felügyelő Bizottságot is, melynek összetételében nem történt változás a korábbiakhoz képest; az elnök Horváth Tamás, a tagjai Szabó László és ifj. Gombás András maradtak. A következő periódus Képviselő Testületének tagjaiban sem történt változás, a megbízást Balázs József, Gottwald Zoltán, Rápolthy István, Major Vilmos, Ipacs Tamás, Molnár Attila, Sztankó Tamás, Zerényi Károly és Csúcsy István kapták.

Az Etikai Bizottság tagjai Katona Gábor (elnök), Csúcsy István és Radvánszky Attila. Radvánszky Attila a tavaly elhunyt kolléga, Balogh István Ferenc helyét vette át a bizottságban.
A közgyűlésen a tagok elfogadták a 2022. évi cselekvési tervet, melynek főbb pillérei a következők:


•    a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború okozta negatív gazdasági hatások enyhítését célzó javaslatok megfogalmazása, illetve ezzel összefüggésben a vendéglátó vállalkozások szakmai támogatása
•    az ÁFA-szabályozás egyszerűsítése és a reprezentációt terhelő adók jelentős csökkentése – együttműködve a kormányzattal és az MTÜ-vel
•    a vendéglátóhelyek NTAK-hoz való csatlakozását érintően további javaslatok megfogalmazása a szakmai szervezetekkel közösen a kötelező adatszolgáltatás optimalizálása érdekében
•    a VIMOSZ-MVI-Edutus konzorciumban az atipikus foglalkoztatás ösztönzését célzó GINOP-projekt befejezése
•    részvétel továbbra is az MKIK turizmus-vendéglátás ÁKT-ban, valamint a Nemzeti Készségcsoportban a turizmus-vendéglátás ágazatra vonatkozó képzési eszközök és készségfejlesztés támogatása érdekében
•    a Talent Ágazati Képző Központ munkájában való aktív részvétel, elsősorban Kis Zoltán alelnök munkáján keresztül
•    a vendéglátásról szóló éves statisztikai helyzetjelentés elkészítése Zerényi Károly részéről
•    részvétel a hazai és nemzetközi versenyeken, illetve azok anyagi és szakmai támogatása, konferenciák szervezése
•    szakmai programok, hazai gasztrotúrák és külföldi szakmai kirándulás szervezése, valamint a hagyományőrzés és tiszteletadás tekintetében a Gundel Károly-díj és az Év Vendéglőse díj adományozásának folytatása
•    Idén október 16-án díjátadó gálaebéd szervezése, amely a koronavírus-járvány miatt két éve elmaradt.


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.