Továbbra is Kovács László az MVI elnöke

Tisztújító Közgyűlést tartott május 16-án a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tagsága. Egyhangúlag elfogadták a 2021. évi elnöki és pénzügyi beszámolót, ismertették a 2022. évi költségvetési és cselekvési tervet, valamint megválasztották az MVI elnökségét, Képviselő testületét és Felügyelő Bizottságát, valamint Etikai Bizottságát - tájékoztatta lapunkat az MVI.

A testület elnöki tisztségét az elkövetkezendő négy évben – immár 4. ciklusban – ismét Kovács László tölti majd be. Szintén döntés született az alelnökök személyéről, mely pozícióra Berkes Gyula, Semsei Rudolf, Kis Zoltán és Polyák Norbert kaptak megbízatást. Garaczi János - korábbi alelnök - kérte a tisztsége alóli felmentést egyéb elfoglaltságai miatt, az ő helyét vette át Polyák Norbert. Az alelnökök személyében más változás nem történt az előző ciklushoz képest.

A közgyűlés megválasztotta a Felügyelő Bizottságot is, melynek összetételében nem történt változás a korábbiakhoz képest; az elnök Horváth Tamás, a tagjai Szabó László és ifj. Gombás András maradtak. A következő periódus Képviselő Testületének tagjaiban sem történt változás, a megbízást Balázs József, Gottwald Zoltán, Rápolthy István, Major Vilmos, Ipacs Tamás, Molnár Attila, Sztankó Tamás, Zerényi Károly és Csúcsy István kapták.

Az Etikai Bizottság tagjai Katona Gábor (elnök), Csúcsy István és Radvánszky Attila. Radvánszky Attila a tavaly elhunyt kolléga, Balogh István Ferenc helyét vette át a bizottságban.
A közgyűlésen a tagok elfogadták a 2022. évi cselekvési tervet, melynek főbb pillérei a következők:


•    a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború okozta negatív gazdasági hatások enyhítését célzó javaslatok megfogalmazása, illetve ezzel összefüggésben a vendéglátó vállalkozások szakmai támogatása
•    az ÁFA-szabályozás egyszerűsítése és a reprezentációt terhelő adók jelentős csökkentése – együttműködve a kormányzattal és az MTÜ-vel
•    a vendéglátóhelyek NTAK-hoz való csatlakozását érintően további javaslatok megfogalmazása a szakmai szervezetekkel közösen a kötelező adatszolgáltatás optimalizálása érdekében
•    a VIMOSZ-MVI-Edutus konzorciumban az atipikus foglalkoztatás ösztönzését célzó GINOP-projekt befejezése
•    részvétel továbbra is az MKIK turizmus-vendéglátás ÁKT-ban, valamint a Nemzeti Készségcsoportban a turizmus-vendéglátás ágazatra vonatkozó képzési eszközök és készségfejlesztés támogatása érdekében
•    a Talent Ágazati Képző Központ munkájában való aktív részvétel, elsősorban Kis Zoltán alelnök munkáján keresztül
•    a vendéglátásról szóló éves statisztikai helyzetjelentés elkészítése Zerényi Károly részéről
•    részvétel a hazai és nemzetközi versenyeken, illetve azok anyagi és szakmai támogatása, konferenciák szervezése
•    szakmai programok, hazai gasztrotúrák és külföldi szakmai kirándulás szervezése, valamint a hagyományőrzés és tiszteletadás tekintetében a Gundel Károly-díj és az Év Vendéglőse díj adományozásának folytatása
•    Idén október 16-án díjátadó gálaebéd szervezése, amely a koronavírus-járvány miatt két éve elmaradt.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.