Tréningeztek a Bocuse d’Or verseny pincérei

A világ leghíresebb szakácsversenyének Magyarországon megrendezendő európai döntőjére készülnek azok a pincér tanulók a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A több körben megtartott kiválasztási folyamat után bekerült 30 fő feladata az lesz, hogy a szakácsversenyzők által elkészített és megtálalt ételkompozíciókat hibátlanul prezentálják a 12 főből álló nemzetközi zsűri elé. A felelősségük óriási, hisz amennyiben bármelyikük hibázik – netán elejti a tányért – akkor az a szakácsversenyző, akinek a megtálalt ételét nem tudták megfelelően eljuttatni a zsűri elé, gyakorlatilag kiesik a versenyből.

A pincér tanulók kiválasztása már a december 13-i magyar elődöntőn elkezdődött, ahol a meghirdetett helyekre több, mint 55 diák érkezett az ország minden részéről. Nagyon sok szakképző intézmény képviseltette magát, az oktatók által kijelölt legjobb tanulókkal. A szakmai válogatás során nehéz helyzetbe kerültek a végső csapat összeállítására hivatott szakemberek, hisz kiderült, hogy kiváló képességű diákok gyűltek össze aznap a verseny színhelyén, a budaörsi Metro Vevőakadémián.

Mivel a verseny kommunikációs nyelve az angol, ezért fontos volt, a megfelelő, magabiztos angol nyelvtudás, mivel érteniük kell az Európa minden részéről érkező versenyzők utasításait, ahol a verseny hevében gyorsan, és sokféle akcentussal jönnek majd az instrukciók. Ezért a második szűrő a nyelvtudás felmérésére irányult. A legjobb angoltudással rendelkező tanulók kerültek be a 30 fős keretbe, akik megkezdték a felkészülést a versenyre.

Ennek első lépcsőjeként a Budapesti Gazdasági Egyetem tanéttermében megtörtént az első tréning, ahol a pincér csapat éles szituációban gyakorolhatta a versenykörülményeket. A 12 fős zsűri ez esetben az egyetem tanáraiból, és meghívott vendégekből állt, akik a vendéglátós szakmát a legmagasabb szinteken képviselték.

A felszolgált menüsort Dr. Sándor Dénes, a BGE docense állította össze és készítette el, a pincérek kiválasztása, felkészítése és az éttermi munka irányítója Tóth Gábor, a Gödöllői Szakképző Magániskola gyakorlati oktatásvezetőjének volt a feladata. A team munkáját segítette Vomberg Frigyes a magyar Bocuse csapat szakmai tanácsadója.

A pincérek munkája – azon túl, hogy biztonságosan kell tudniuk dolgozni – egy szigorú, összehangolt koreográfia szerint zajlik, a tréning feladata elsősorban ezeknek a mozdulatsoroknak az összehangolása volt. A következő fontos lépcső a felkészülésben, a 2016. február 18-án a BNV-n megrendezendő magyar Bocuse d’Or döntő lesz, ahol a tanulók igazán éles körülmények között kell, hogy teljesítsenek.

Forrás: Tóth Gábor, VSZOE

Forrás: Vendég&Hotel Online


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.