Tréningeztek a Bocuse d’Or verseny pincérei

A világ leghíresebb szakácsversenyének Magyarországon megrendezendő európai döntőjére készülnek azok a pincér tanulók a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A több körben megtartott kiválasztási folyamat után bekerült 30 fő feladata az lesz, hogy a szakácsversenyzők által elkészített és megtálalt ételkompozíciókat hibátlanul prezentálják a 12 főből álló nemzetközi zsűri elé. A felelősségük óriási, hisz amennyiben bármelyikük hibázik – netán elejti a tányért – akkor az a szakácsversenyző, akinek a megtálalt ételét nem tudták megfelelően eljuttatni a zsűri elé, gyakorlatilag kiesik a versenyből.

A pincér tanulók kiválasztása már a december 13-i magyar elődöntőn elkezdődött, ahol a meghirdetett helyekre több, mint 55 diák érkezett az ország minden részéről. Nagyon sok szakképző intézmény képviseltette magát, az oktatók által kijelölt legjobb tanulókkal. A szakmai válogatás során nehéz helyzetbe kerültek a végső csapat összeállítására hivatott szakemberek, hisz kiderült, hogy kiváló képességű diákok gyűltek össze aznap a verseny színhelyén, a budaörsi Metro Vevőakadémián.

Mivel a verseny kommunikációs nyelve az angol, ezért fontos volt, a megfelelő, magabiztos angol nyelvtudás, mivel érteniük kell az Európa minden részéről érkező versenyzők utasításait, ahol a verseny hevében gyorsan, és sokféle akcentussal jönnek majd az instrukciók. Ezért a második szűrő a nyelvtudás felmérésére irányult. A legjobb angoltudással rendelkező tanulók kerültek be a 30 fős keretbe, akik megkezdték a felkészülést a versenyre.

Ennek első lépcsőjeként a Budapesti Gazdasági Egyetem tanéttermében megtörtént az első tréning, ahol a pincér csapat éles szituációban gyakorolhatta a versenykörülményeket. A 12 fős zsűri ez esetben az egyetem tanáraiból, és meghívott vendégekből állt, akik a vendéglátós szakmát a legmagasabb szinteken képviselték.

A felszolgált menüsort Dr. Sándor Dénes, a BGE docense állította össze és készítette el, a pincérek kiválasztása, felkészítése és az éttermi munka irányítója Tóth Gábor, a Gödöllői Szakképző Magániskola gyakorlati oktatásvezetőjének volt a feladata. A team munkáját segítette Vomberg Frigyes a magyar Bocuse csapat szakmai tanácsadója.

A pincérek munkája – azon túl, hogy biztonságosan kell tudniuk dolgozni – egy szigorú, összehangolt koreográfia szerint zajlik, a tréning feladata elsősorban ezeknek a mozdulatsoroknak az összehangolása volt. A következő fontos lépcső a felkészülésben, a 2016. február 18-án a BNV-n megrendezendő magyar Bocuse d’Or döntő lesz, ahol a tanulók igazán éles körülmények között kell, hogy teljesítsenek.

Forrás: Tóth Gábor, VSZOE

Forrás: Vendég&Hotel Online


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.