Tréningeztek a Bocuse d’Or verseny pincérei

A világ leghíresebb szakácsversenyének Magyarországon megrendezendő európai döntőjére készülnek azok a pincér tanulók a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A több körben megtartott kiválasztási folyamat után bekerült 30 fő feladata az lesz, hogy a szakácsversenyzők által elkészített és megtálalt ételkompozíciókat hibátlanul prezentálják a 12 főből álló nemzetközi zsűri elé. A felelősségük óriási, hisz amennyiben bármelyikük hibázik – netán elejti a tányért – akkor az a szakácsversenyző, akinek a megtálalt ételét nem tudták megfelelően eljuttatni a zsűri elé, gyakorlatilag kiesik a versenyből.

A pincér tanulók kiválasztása már a december 13-i magyar elődöntőn elkezdődött, ahol a meghirdetett helyekre több, mint 55 diák érkezett az ország minden részéről. Nagyon sok szakképző intézmény képviseltette magát, az oktatók által kijelölt legjobb tanulókkal. A szakmai válogatás során nehéz helyzetbe kerültek a végső csapat összeállítására hivatott szakemberek, hisz kiderült, hogy kiváló képességű diákok gyűltek össze aznap a verseny színhelyén, a budaörsi Metro Vevőakadémián.

Mivel a verseny kommunikációs nyelve az angol, ezért fontos volt, a megfelelő, magabiztos angol nyelvtudás, mivel érteniük kell az Európa minden részéről érkező versenyzők utasításait, ahol a verseny hevében gyorsan, és sokféle akcentussal jönnek majd az instrukciók. Ezért a második szűrő a nyelvtudás felmérésére irányult. A legjobb angoltudással rendelkező tanulók kerültek be a 30 fős keretbe, akik megkezdték a felkészülést a versenyre.

Ennek első lépcsőjeként a Budapesti Gazdasági Egyetem tanéttermében megtörtént az első tréning, ahol a pincér csapat éles szituációban gyakorolhatta a versenykörülményeket. A 12 fős zsűri ez esetben az egyetem tanáraiból, és meghívott vendégekből állt, akik a vendéglátós szakmát a legmagasabb szinteken képviselték.

A felszolgált menüsort Dr. Sándor Dénes, a BGE docense állította össze és készítette el, a pincérek kiválasztása, felkészítése és az éttermi munka irányítója Tóth Gábor, a Gödöllői Szakképző Magániskola gyakorlati oktatásvezetőjének volt a feladata. A team munkáját segítette Vomberg Frigyes a magyar Bocuse csapat szakmai tanácsadója.

A pincérek munkája – azon túl, hogy biztonságosan kell tudniuk dolgozni – egy szigorú, összehangolt koreográfia szerint zajlik, a tréning feladata elsősorban ezeknek a mozdulatsoroknak az összehangolása volt. A következő fontos lépcső a felkészülésben, a 2016. február 18-án a BNV-n megrendezendő magyar Bocuse d’Or döntő lesz, ahol a tanulók igazán éles körülmények között kell, hogy teljesítsenek.

Forrás: Tóth Gábor, VSZOE

Forrás: Vendég&Hotel Online


Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.