Trónok harca és merlot? Bridgertonok és chardonnay?

A Hilltop online kutatásából többek között kiderül, hogy milyen szériát és tételeket fogyasztunk a legszívesebben, és a válaszadók azt is megszavazták, hogy melyik népszerű sorozathoz melyik borfajta illik a legjobban.

Bor és New York

Idén tavasszal izgalmas időszak kezdődött a sorozatbarátok életében, hiszen élesítette fegyvertárát a már hazánkban is elérhető HBO Max, és a napokban debütált a Bridgerton család várva várt 2. évada is, ami mellé a rajongók többsége egy kellemesen aromás chardonnay-t tud leginkább elképzelni – derült ki a Hilltop kutatásából. Pont úgy, ahogy a Szex és New York esetében is, míg A Vaják, Az utolsó királyság, a Trónok harca és a Walking Dead véres valósága merlot-ért kiált. A Grace Klinika, A tanár, a Keresztanyu, valamint a Rick és Morty mellé pedig egy friss Irsai Olivér dukál.

Egyébként a Bridgertonok történetének következő felvonása egyértelműen a tavasz legjobban várt újdonsága a túlnyomórészt (80%-ban) aktív korú hölgyekből álló kitöltők körében, még akkor is, ha a kosztümös, történelmi témájú szériák csak a harmadik legnépszerűbb kategóriát képviselik a fej-fej mellett végzett vígjátékok és krimik mögött. A legnagyobb várakozással övezett folytatások népszerűségi listáján második helyre került a Vaják, de az 1998 (!) óta futó Szex és New York sincs sokkal lemaradva mögötte. Nem véletlen, hogy a válaszadók közül a legtöbben Ríviai Geralttal (Vaják), rögtön utána pedig Carrie Bradshaw-val (Szex és New York) koccintanának a képernyőről, azaz inkább a képernyőn kívül. A dobogó második fokára az Agymenők Pennyje került, míg a harmadik helyen Dr House és a Jóbarátok Rachele osztozik.

A „legborosabb sorozat címért” folytatott küzdelemben viszont toronymagasan (kétharmados többséggel) nyert a Szex és New York, de a szériafanok véleménye szerint a Trónok harca és az Agymenők szereplői sem mondanak nemet egy-egy jó pohár borra. Ahogy maguk a rajongók sem.

Kedvencek mellé kedvencek - csak stílusosan!

A legtöbben kedvenc nedűjüket szopogatva, nassolási lehetőségként inkább chips-szel, mint popcornnal vagy éppen klasszikus borkorcsolyákkal felszerelkezve ülnek le a képernyő elé. A válaszadók több mint a fele a borban, azon belül is a fehérborban találja meg a szórakozás tökéletes kísérőjét - tisztán vagy fröccsként fogyasztva. A maradék voksokon 1:1 arányban osztozik a vörösbor és a rozé (28,9% és 28,3%). A kutatásból arra is fény derült, hogy a rajongók általában nem a „tévézésbiztos” speciális ivóalkalmatosságból, hanem stílusosan, a fajtához illő borospohárból szürcsölik a szívükhöz legközelebb álló tételt. A választás alapja pedig kevésbé a sztori hangulata, mint az egyéni preferencialista, azaz aki teheti (61%), ragaszkodik a jól bevált ízvilághoz. Mindezt hetente 1-2 alkalommal, inkább esténként vagy hétvégén, de a válaszadók harmada akár minden nap visszakapcsolódik imádott karakterei életébe. Ilyenkor sokan szívesen néznek meg akár több részt is egymás után, viszont egy egész évadot csak a legelvetemültebbek (kb. minden 13. ember) darálnak le egyszerre. És igen: akadnak olyanok is, akik ebéd- vagy munkaidőben (8.6% és 6.4%) is lopva vissza-visszakapcsolódnak a sztoriba.

 

1A Hilltop online, nem reprezentatív felmérése 2022.03.24. és 2021.03.31. között készült a Typeform felületén. Az 535 válaszadó négyötöde nő, egynegyede férfi, legtöbben a 25-34, majd azt követően a 35-44, valamint 45-64 év között korcsoportból (32,2%, 28,4%, 26,7%).

 

Forrás: Hilltop / Store Insider


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.