Úgy néz ki, a randa gyümölcsök egészségesebbek

Az amerikai Nemzeti Közszolgálati Rádió (NPR) honlapjának egyik cikke azt sugallja, hogy a sérülésekkel tarkított termények elfogyasztása a szemrevalóbbakénál jótékonyabb hatást gyakorol a szervezetünkre. Számunkra az irományt a Fooducate nevű blog beszámolója foglalja össze.

Nyílt titok, hogy az élelmiszer-kiskereskedelemben naponta óriási mennyiségű, kiváló minőségű zöldség és gyümölcs kerül a kukába csak azért, mert nem felelnek meg a szigorú vizuális előírásoknak, vagyis egyszóval eladhatatlanok.

Ilyenek például a túl kicsi körték, a sérült almák vagy a túlérett banánok is.

Az NPR egyik „friss” cikke ugyanakkor azt bizonyítja, hogy a hibás gyümölcsök éppenséggel pont, hogy több tápanyaggal rendelkeznek jobb megjelenésű rokonaiknál.

A terményeken fellelhető „sebesülések” a gombákhoz és a rovarokhoz hasonló kártevők ellen folytatott küzdelmes csaták ékes (?) bizonyítékai. A nyomás alá került növények és produktumaik ilyenkor antioxidánsokat vetnek be a támadások kivédéséhez. A flavonoidok, fenolos savak, antocianinok és karotinoidok mind olyan antioxidánsok, amelyeket az ostromok visszaveréséhez a növények fokozott mennyiségben állítanak elő. Így lehetséges, hogy a csunyus gyümölcsök a dekoratív fajtársaiknál akár 10 százalékkal több antioxidánst is tartalmazhatnak.


Az ökológiai gazdálkodásból származó termények nem mellékesen éppen azért tekinthetők a hagyományos unokatestvéreiknél tápanyagokban gazdagabb élelmiszereknek, mert sokkal kimerítőbb harcot folytatnak a kártevők ellen, mint a növényvédő szerekkel oltalmazott zöldségek és gyümölcsök.

Ezt úgy is értelmezhetjük: ami nem öl meg, az megerősít.

Legközelebb tehát, amikor a szupermarketben a termények osztályán válogatunk a felhozatalban, ne felejtsük el: ez nem szépségverseny.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.