Úgy néz ki, a randa gyümölcsök egészségesebbek

Az amerikai Nemzeti Közszolgálati Rádió (NPR) honlapjának egyik cikke azt sugallja, hogy a sérülésekkel tarkított termények elfogyasztása a szemrevalóbbakénál jótékonyabb hatást gyakorol a szervezetünkre. Számunkra az irományt a Fooducate nevű blog beszámolója foglalja össze.

Nyílt titok, hogy az élelmiszer-kiskereskedelemben naponta óriási mennyiségű, kiváló minőségű zöldség és gyümölcs kerül a kukába csak azért, mert nem felelnek meg a szigorú vizuális előírásoknak, vagyis egyszóval eladhatatlanok.

Ilyenek például a túl kicsi körték, a sérült almák vagy a túlérett banánok is.

Az NPR egyik „friss” cikke ugyanakkor azt bizonyítja, hogy a hibás gyümölcsök éppenséggel pont, hogy több tápanyaggal rendelkeznek jobb megjelenésű rokonaiknál.

A terményeken fellelhető „sebesülések” a gombákhoz és a rovarokhoz hasonló kártevők ellen folytatott küzdelmes csaták ékes (?) bizonyítékai. A nyomás alá került növények és produktumaik ilyenkor antioxidánsokat vetnek be a támadások kivédéséhez. A flavonoidok, fenolos savak, antocianinok és karotinoidok mind olyan antioxidánsok, amelyeket az ostromok visszaveréséhez a növények fokozott mennyiségben állítanak elő. Így lehetséges, hogy a csunyus gyümölcsök a dekoratív fajtársaiknál akár 10 százalékkal több antioxidánst is tartalmazhatnak.


Az ökológiai gazdálkodásból származó termények nem mellékesen éppen azért tekinthetők a hagyományos unokatestvéreiknél tápanyagokban gazdagabb élelmiszereknek, mert sokkal kimerítőbb harcot folytatnak a kártevők ellen, mint a növényvédő szerekkel oltalmazott zöldségek és gyümölcsök.

Ezt úgy is értelmezhetjük: ami nem öl meg, az megerősít.

Legközelebb tehát, amikor a szupermarketben a termények osztályán válogatunk a felhozatalban, ne felejtsük el: ez nem szépségverseny.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.