Úgy néz ki, a randa gyümölcsök egészségesebbek

Az amerikai Nemzeti Közszolgálati Rádió (NPR) honlapjának egyik cikke azt sugallja, hogy a sérülésekkel tarkított termények elfogyasztása a szemrevalóbbakénál jótékonyabb hatást gyakorol a szervezetünkre. Számunkra az irományt a Fooducate nevű blog beszámolója foglalja össze.

Nyílt titok, hogy az élelmiszer-kiskereskedelemben naponta óriási mennyiségű, kiváló minőségű zöldség és gyümölcs kerül a kukába csak azért, mert nem felelnek meg a szigorú vizuális előírásoknak, vagyis egyszóval eladhatatlanok.

Ilyenek például a túl kicsi körték, a sérült almák vagy a túlérett banánok is.

Az NPR egyik „friss” cikke ugyanakkor azt bizonyítja, hogy a hibás gyümölcsök éppenséggel pont, hogy több tápanyaggal rendelkeznek jobb megjelenésű rokonaiknál.

A terményeken fellelhető „sebesülések” a gombákhoz és a rovarokhoz hasonló kártevők ellen folytatott küzdelmes csaták ékes (?) bizonyítékai. A nyomás alá került növények és produktumaik ilyenkor antioxidánsokat vetnek be a támadások kivédéséhez. A flavonoidok, fenolos savak, antocianinok és karotinoidok mind olyan antioxidánsok, amelyeket az ostromok visszaveréséhez a növények fokozott mennyiségben állítanak elő. Így lehetséges, hogy a csunyus gyümölcsök a dekoratív fajtársaiknál akár 10 százalékkal több antioxidánst is tartalmazhatnak.


Az ökológiai gazdálkodásból származó termények nem mellékesen éppen azért tekinthetők a hagyományos unokatestvéreiknél tápanyagokban gazdagabb élelmiszereknek, mert sokkal kimerítőbb harcot folytatnak a kártevők ellen, mint a növényvédő szerekkel oltalmazott zöldségek és gyümölcsök.

Ezt úgy is értelmezhetjük: ami nem öl meg, az megerősít.

Legközelebb tehát, amikor a szupermarketben a termények osztályán válogatunk a felhozatalban, ne felejtsük el: ez nem szépségverseny.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.