Úgy néz ki, a randa gyümölcsök egészségesebbek

Az amerikai Nemzeti Közszolgálati Rádió (NPR) honlapjának egyik cikke azt sugallja, hogy a sérülésekkel tarkított termények elfogyasztása a szemrevalóbbakénál jótékonyabb hatást gyakorol a szervezetünkre. Számunkra az irományt a Fooducate nevű blog beszámolója foglalja össze.

Nyílt titok, hogy az élelmiszer-kiskereskedelemben naponta óriási mennyiségű, kiváló minőségű zöldség és gyümölcs kerül a kukába csak azért, mert nem felelnek meg a szigorú vizuális előírásoknak, vagyis egyszóval eladhatatlanok.

Ilyenek például a túl kicsi körték, a sérült almák vagy a túlérett banánok is.

Az NPR egyik „friss” cikke ugyanakkor azt bizonyítja, hogy a hibás gyümölcsök éppenséggel pont, hogy több tápanyaggal rendelkeznek jobb megjelenésű rokonaiknál.

A terményeken fellelhető „sebesülések” a gombákhoz és a rovarokhoz hasonló kártevők ellen folytatott küzdelmes csaták ékes (?) bizonyítékai. A nyomás alá került növények és produktumaik ilyenkor antioxidánsokat vetnek be a támadások kivédéséhez. A flavonoidok, fenolos savak, antocianinok és karotinoidok mind olyan antioxidánsok, amelyeket az ostromok visszaveréséhez a növények fokozott mennyiségben állítanak elő. Így lehetséges, hogy a csunyus gyümölcsök a dekoratív fajtársaiknál akár 10 százalékkal több antioxidánst is tartalmazhatnak.


Az ökológiai gazdálkodásból származó termények nem mellékesen éppen azért tekinthetők a hagyományos unokatestvéreiknél tápanyagokban gazdagabb élelmiszereknek, mert sokkal kimerítőbb harcot folytatnak a kártevők ellen, mint a növényvédő szerekkel oltalmazott zöldségek és gyümölcsök.

Ezt úgy is értelmezhetjük: ami nem öl meg, az megerősít.

Legközelebb tehát, amikor a szupermarketben a termények osztályán válogatunk a felhozatalban, ne felejtsük el: ez nem szépségverseny.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.