Új mérföldkőhöz érkezett a Gere család

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek. 

Ezen a napon olyan különleges történet részese lehettünk, amely generációk elhivatottságát és alázatos munkáját testesíti meg. Miközben a Gere család pincéjében a pincészet legkiválóbb boraiból kapunk kóstolót, átjár a végtelenség érzése. A hordóban lévő borok a teljesség érzését adják: minden kortyban egyszerre van benne a múlt, a jelen és a jövő, egyesítve a hagyományokat és az újító szellemet, amely generációkon átívelve formálja a villányi borvidék történetét.

A toszkán hangulatú dombokon sorakozó szőlőtőkékben és a hordókban várakozó borokban ott a Gere Pincészet története. Miközben a pincészet udvaról a Szársomlyó-hegyre és a szőlőültetvényekre nyíló kilátást nézem, óhatatlanul eszembe jut, hogy a legmodernebb technológia mellett mennyi mindenre van szükség, hogy ilyen tökéketeles borok szülessenek. 

Magyarország e páratlan dűlőin minden a múlt megismeréséről, jelen pillanat megéléséről és élvezetéről és a jövő formálásáról szól. A Gere Pincészet minden palackjában ott van az idő nyoma.


Fotó: SZT

Gere Attila 1994-ben nyerte el az Év Borásza díjat, amely országosan ismertté tette a Pincészetet.

Akkor egy új időszámítás kezdődött, és most, harminc évvel később ismét egy újabb mérföldkőhöz érkeztek, amikor a három szakmai szervezet, a Magyar Borakadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége által adott díjjal egy közösség, egy család teljesítményét értékelték.

A díj

Az Év Pincészete díj odaítélése egy komplex folyamat, amely során átfogóan vizsgálják a magyar borászatok működését. Ennek során számos tényezőt vesznek figyelemben annak érdekében, hogy ítéletet alkothassanak arról, hogy az adott borászat milyen hatást fejt ki a magyar bor, borkultúra és borfogyasztás népszerűsítésére: a szőlőtermesztésen és a borkészítésen túl a borértékesítés és a borturizmus területén végzett aktivitást is.

Először jelöltállításra kerül sor, amely során 850 ágazati szereplőnek juttatják el a felkérést, hogy szavazhatnak az általuk a díjra legméltóbbnak tartott pincészetre.


Fotó: SZT

Ezt követően a három legtöbb szavazatot kapó borászatot felkérik egy részletes bemutatkozó pályázati anyag elkészítésére, amelyet áttekintve a három szervezet elnökségi tagjai egyénileg és titkosan szavaznak a legjobb pincészetre, hogy ez alapján alakuljon ki a végső sorrend... és így lett idén a Gere Pincészet az Én Pincészete.

Van valami, ami nem változott, mióta bort készítek: a megbízható magas minőséget alapelvárásnak tartom. Ha a Gere név kerül egy címkére, annak a bornak a maga műfajában kiválónak kell lennie, mindegy, hogy az Olaszrizlingről vagy a Solusról van szó

– foglalta össze Gere Attila a villányi pincészet sikerének titkát.

A Kopár-dűlő
A Kopár-dűlő
Fotó: Gere Attila Pincészete

Ez az elvárás nem csak boraik minőségében, hanem minden tevékenységükben megmutatkozik, legyen szó szőlőtermesztésről, borkészítésről vagy éppen a borturizmus népszerűsítéséről, miközben egyre több kihívással kell megküzdeniük az ágazat képviselőinek is.

„Ezért is nagyon fontosak azok az emberek és pincészetek, akik példát tudnak mutatni, hogy igenis van járható út és van helyes út”

- mondta Frittmann János a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, és kiemelte a változásokhoz való alkalmazkodás fontosságát.

Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben kapta meg édesapám az Év Borásza díjat. Ma értettem meg igazán, hogy ezzel az elismeréssel fejezték ki megbecsülésüket azért az intenzív és dinamikus munkáért, amivel Édesapa megalapította és országosan ismertté tette a Gere Attila Pincészetét. Szimbolikus jelentősége van számomra annak, hogy harminc évvel ez után vehetjük át az Év Pincészete díjat. Ebben annak az elhivatottságnak a visszaigazolását látom, ami azóta nap mint nap meghatároz minket is, immár a következő generáció tagjaként. A díj odaítélésének időzítését pedig az teszi még tökéletesebbé, hogy megnyilvánul benne a villányi közösség ereje. Az, hogy 2024-ben mindhárom nagy, országos szakmai díjat villányi borásznak adták át, megmutatja, hogy együtt, egymás mellett válhatunk sikeressé. Tavasszal Günzer Tamást ünnepeltük az Év Bortermelőjeként, júniusban Bock József kapta az Életmű Díjat, most pedig mi vehetjük át az Év Pincészete elismerést” – foglalta össze gondolatait Gere Andrea, aki férjével, Csizmadia Kristóffal együtt felel a pincészet vezetéséért.

A Gere család
A Gere család
Fotó: Gere Attila Pincészete

A Gere birtokon nincs megállás, folyamatosak a fejlesztések. 2022-ben zárult le egy új 1200 négyzetméteres pince építése, ami egyaránt alkalmas hordós és palackos érlelésre is. Ezen túl tavaly a már meglévő belső terei is megújultak, így nemcsak azokat várják egy pincelátogatásra, akik még nem jártak a borászatban, hanem azoknak is érdemes újra elmenni hozzájuk, akik régebben már voltak ott.


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.