Ennek köszönhetően a lisztérzékenyek a jövőben változatosabban táplálkozhatnak majd. Hamarosan enzimtechnológiával, bio eljárásokkal és magasnyomású technikákkal állíthatnak elő jobb minőségű, biztonságosabb és magasabb tápértékű élelmiszereket azok számára, akik nem fogyaszthatnak gabonaféléket.
A lisztérzékenység az egyik leggyakrabban előforduló étel intolerancia: világszerte 100 emberből egyet érint. Ha ezek a betegek bármilyen gabonafélét vagy abból származó ételt vagy összetevőt fogyasztanak, immunrendszerük hevesen válaszol a bevitt tápanyagra. Kezelésének egyetlen módja, hogy életük végéig szigorú, gluténmentes diétát tartanak - írja a Medical News TODAY.
A gabonafélék azonban számos mindennapi ételben jelen vannak, így a kísértés hatalmas, ráadásul alig marad valami, amit ők is megehetnek. Éppen ezért folyamatosan újabb, gluténmentes ételek kifejlesztésén fáradoznak a tudósok, hogy megkönnyíthessék ezeknek az embereknek a diéta betartását - ezeknek az élelmiszereknek az előállítása azonban gyakran problémás.
Az EU szakemberei éppen ezért új technikákat alkalmaznak annak érdekében, hogy minőségi, fogyasztható ételeket kínálhassanak a lisztérzékenyek számára. A magas nyomás segítségével elfogadhatóbbá tehető az állag - ehhez pedig olyan biológiai anyagokat keresnek, amelyekkel az íz és a minőség sem romlik. (Forrás: OrientPress Hírügynökség)
Új fajta gluténmentes ételekkel kísérleteznek
Az Európai Unió HEALTHGRAIN nevű projektjének keretein belül a kutatók számos új gluténmentes élelmiszert fejlesztettek ki.

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak
Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról
A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson
A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Bazalt Napok Badacsonytördemicen
A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka
A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között
A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.

Ízek Kertje Nagyrédén
Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel
Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén
A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás
Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.