Új fajta gluténmentes ételekkel kísérleteznek

Az Európai Unió HEALTHGRAIN nevű projektjének keretein belül a kutatók számos új gluténmentes élelmiszert fejlesztettek ki.

Ennek köszönhetően a lisztérzékenyek a jövőben változatosabban táplálkozhatnak majd. Hamarosan enzimtechnológiával, bio eljárásokkal és magasnyomású technikákkal állíthatnak elő jobb minőségű, biztonságosabb és magasabb tápértékű élelmiszereket azok számára, akik nem fogyaszthatnak gabonaféléket. A lisztérzékenység az egyik leggyakrabban előforduló étel intolerancia: világszerte 100 emberből egyet érint. Ha ezek a betegek bármilyen gabonafélét vagy abból származó ételt vagy összetevőt fogyasztanak, immunrendszerük hevesen válaszol a bevitt tápanyagra. Kezelésének egyetlen módja, hogy életük végéig szigorú, gluténmentes diétát tartanak - írja a Medical News TODAY. A gabonafélék azonban számos mindennapi ételben jelen vannak, így a kísértés hatalmas, ráadásul alig marad valami, amit ők is megehetnek. Éppen ezért folyamatosan újabb, gluténmentes ételek kifejlesztésén fáradoznak a tudósok, hogy megkönnyíthessék ezeknek az embereknek a diéta betartását - ezeknek az élelmiszereknek az előállítása azonban gyakran problémás. Az EU szakemberei éppen ezért új technikákat alkalmaznak annak érdekében, hogy minőségi, fogyasztható ételeket kínálhassanak a lisztérzékenyek számára. A magas nyomás segítségével elfogadhatóbbá tehető az állag - ehhez pedig olyan biológiai anyagokat keresnek, amelyekkel az íz és a minőség sem romlik. (Forrás: OrientPress Hírügynökség)

Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.