Új gombafajt találtak a szalámiban

Ha éppen egy új penészfaj után kajtatunk, nem kell messzire mennünk – elég belenéznünk a szendvicsbe!

Egy csapat európai táplálkozástudós új penészfajt fedezett fel a szalámi felületén – találóan el is nevezték Penicillium salamii-nak.

A kutatók egy olaszországi húscsomagoló üzemben, az érlelt húskészítményeken fellelhető gombák leltárazása közben bukkantak az élőlények eme eddig ismeretlen csoportjára.

Ahogy azt a tanulmány is említi, a vizsgálatokat egy, az élelmiszer-biztonság növelését célzó kormányzati kezdeményezés keretében végezték el.

A szalámi érlelése során általában egy fehér, ehető penészfajt, jelesül a Penicillium nalgiovense-t használnak fel.

A gyártók a szalámi becsomagolása és megfűszerezése után vezetik a penészt a húskészítménybe; ezzel az eljárással, míg új zamatokat csempésznek a csemegébe, a potenciálisan veszélyes gombafajokat is ki tudják zárni a finomságból.

A DNS-szekvenálás folyamán a csapat két gombafajt azonosított az általa elemzett húsokon: a tipikusnak nevezhető Penicillium nalgiovensét, illetve egy másikat, amely elsőre az ún. Penicillium olsonii-nak tűnt.

De valahogy mégsem volt pontosan az.

Az olsonii tenyészete az érlelt húsok felületén természetes, ám amikor a kutatók molekuláris szinten elemezték az olasz húsok felületén található gombákat, különbségeket fedeztek fel a között, amit látnak, és az olsonii között.

A vizsgált gombák által termelt metabolit például kicsit eltérő, és a fehér nalgiovensével illetve a szürke olsoniival ellentétben az új faj enyhén zöldes színnel büszkélkedhet.

Ugyan a tudósok nem tudják, hogy az új penészfaj hány éves, de azt gyanítják, hogy egy ideje már jelen van, csak éppen az „unokatestvérével” összetévesztették.

Az irodalomban számos jelentés megemlékezik a P. olsonii jelenlétéről az érlelt húsok felületén. Mivel a P. salamii nagyon hasonlít a P. olsoniihoz, lehetséges, hogy a két törzset összekeverték, vélekednek tanulmányukban a kutatók.

Ez azt jelenti, hogy a gomba Argentínától, Görögországig és Spanyolországig valószínűleg már mindenhova eljutott.

A jó hír? A tanulmány szerint a gomba nem ártalmas!

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.