Új gombafajt találtak a szalámiban

Ha éppen egy új penészfaj után kajtatunk, nem kell messzire mennünk – elég belenéznünk a szendvicsbe!

Egy csapat európai táplálkozástudós új penészfajt fedezett fel a szalámi felületén – találóan el is nevezték Penicillium salamii-nak.

A kutatók egy olaszországi húscsomagoló üzemben, az érlelt húskészítményeken fellelhető gombák leltárazása közben bukkantak az élőlények eme eddig ismeretlen csoportjára.

Ahogy azt a tanulmány is említi, a vizsgálatokat egy, az élelmiszer-biztonság növelését célzó kormányzati kezdeményezés keretében végezték el.

A szalámi érlelése során általában egy fehér, ehető penészfajt, jelesül a Penicillium nalgiovense-t használnak fel.

A gyártók a szalámi becsomagolása és megfűszerezése után vezetik a penészt a húskészítménybe; ezzel az eljárással, míg új zamatokat csempésznek a csemegébe, a potenciálisan veszélyes gombafajokat is ki tudják zárni a finomságból.

A DNS-szekvenálás folyamán a csapat két gombafajt azonosított az általa elemzett húsokon: a tipikusnak nevezhető Penicillium nalgiovensét, illetve egy másikat, amely elsőre az ún. Penicillium olsonii-nak tűnt.

De valahogy mégsem volt pontosan az.

Az olsonii tenyészete az érlelt húsok felületén természetes, ám amikor a kutatók molekuláris szinten elemezték az olasz húsok felületén található gombákat, különbségeket fedeztek fel a között, amit látnak, és az olsonii között.

A vizsgált gombák által termelt metabolit például kicsit eltérő, és a fehér nalgiovensével illetve a szürke olsoniival ellentétben az új faj enyhén zöldes színnel büszkélkedhet.

Ugyan a tudósok nem tudják, hogy az új penészfaj hány éves, de azt gyanítják, hogy egy ideje már jelen van, csak éppen az „unokatestvérével” összetévesztették.

Az irodalomban számos jelentés megemlékezik a P. olsonii jelenlétéről az érlelt húsok felületén. Mivel a P. salamii nagyon hasonlít a P. olsoniihoz, lehetséges, hogy a két törzset összekeverték, vélekednek tanulmányukban a kutatók.

Ez azt jelenti, hogy a gomba Argentínától, Görögországig és Spanyolországig valószínűleg már mindenhova eljutott.

A jó hír? A tanulmány szerint a gomba nem ártalmas!

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.