Új gombafajt találtak a szalámiban

Ha éppen egy új penészfaj után kajtatunk, nem kell messzire mennünk – elég belenéznünk a szendvicsbe!

Egy csapat európai táplálkozástudós új penészfajt fedezett fel a szalámi felületén – találóan el is nevezték Penicillium salamii-nak.

A kutatók egy olaszországi húscsomagoló üzemben, az érlelt húskészítményeken fellelhető gombák leltárazása közben bukkantak az élőlények eme eddig ismeretlen csoportjára.

Ahogy azt a tanulmány is említi, a vizsgálatokat egy, az élelmiszer-biztonság növelését célzó kormányzati kezdeményezés keretében végezték el.

A szalámi érlelése során általában egy fehér, ehető penészfajt, jelesül a Penicillium nalgiovense-t használnak fel.

A gyártók a szalámi becsomagolása és megfűszerezése után vezetik a penészt a húskészítménybe; ezzel az eljárással, míg új zamatokat csempésznek a csemegébe, a potenciálisan veszélyes gombafajokat is ki tudják zárni a finomságból.

A DNS-szekvenálás folyamán a csapat két gombafajt azonosított az általa elemzett húsokon: a tipikusnak nevezhető Penicillium nalgiovensét, illetve egy másikat, amely elsőre az ún. Penicillium olsonii-nak tűnt.

De valahogy mégsem volt pontosan az.

Az olsonii tenyészete az érlelt húsok felületén természetes, ám amikor a kutatók molekuláris szinten elemezték az olasz húsok felületén található gombákat, különbségeket fedeztek fel a között, amit látnak, és az olsonii között.

A vizsgált gombák által termelt metabolit például kicsit eltérő, és a fehér nalgiovensével illetve a szürke olsoniival ellentétben az új faj enyhén zöldes színnel büszkélkedhet.

Ugyan a tudósok nem tudják, hogy az új penészfaj hány éves, de azt gyanítják, hogy egy ideje már jelen van, csak éppen az „unokatestvérével” összetévesztették.

Az irodalomban számos jelentés megemlékezik a P. olsonii jelenlétéről az érlelt húsok felületén. Mivel a P. salamii nagyon hasonlít a P. olsoniihoz, lehetséges, hogy a két törzset összekeverték, vélekednek tanulmányukban a kutatók.

Ez azt jelenti, hogy a gomba Argentínától, Görögországig és Spanyolországig valószínűleg már mindenhova eljutott.

A jó hír? A tanulmány szerint a gomba nem ártalmas!

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.