Új gombafajt találtak a szalámiban

Ha éppen egy új penészfaj után kajtatunk, nem kell messzire mennünk – elég belenéznünk a szendvicsbe!

Egy csapat európai táplálkozástudós új penészfajt fedezett fel a szalámi felületén – találóan el is nevezték Penicillium salamii-nak.

A kutatók egy olaszországi húscsomagoló üzemben, az érlelt húskészítményeken fellelhető gombák leltárazása közben bukkantak az élőlények eme eddig ismeretlen csoportjára.

Ahogy azt a tanulmány is említi, a vizsgálatokat egy, az élelmiszer-biztonság növelését célzó kormányzati kezdeményezés keretében végezték el.

A szalámi érlelése során általában egy fehér, ehető penészfajt, jelesül a Penicillium nalgiovense-t használnak fel.

A gyártók a szalámi becsomagolása és megfűszerezése után vezetik a penészt a húskészítménybe; ezzel az eljárással, míg új zamatokat csempésznek a csemegébe, a potenciálisan veszélyes gombafajokat is ki tudják zárni a finomságból.

A DNS-szekvenálás folyamán a csapat két gombafajt azonosított az általa elemzett húsokon: a tipikusnak nevezhető Penicillium nalgiovensét, illetve egy másikat, amely elsőre az ún. Penicillium olsonii-nak tűnt.

De valahogy mégsem volt pontosan az.

Az olsonii tenyészete az érlelt húsok felületén természetes, ám amikor a kutatók molekuláris szinten elemezték az olasz húsok felületén található gombákat, különbségeket fedeztek fel a között, amit látnak, és az olsonii között.

A vizsgált gombák által termelt metabolit például kicsit eltérő, és a fehér nalgiovensével illetve a szürke olsoniival ellentétben az új faj enyhén zöldes színnel büszkélkedhet.

Ugyan a tudósok nem tudják, hogy az új penészfaj hány éves, de azt gyanítják, hogy egy ideje már jelen van, csak éppen az „unokatestvérével” összetévesztették.

Az irodalomban számos jelentés megemlékezik a P. olsonii jelenlétéről az érlelt húsok felületén. Mivel a P. salamii nagyon hasonlít a P. olsoniihoz, lehetséges, hogy a két törzset összekeverték, vélekednek tanulmányukban a kutatók.

Ez azt jelenti, hogy a gomba Argentínától, Görögországig és Spanyolországig valószínűleg már mindenhova eljutott.

A jó hír? A tanulmány szerint a gomba nem ártalmas!

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.