Új megoldás az élelmiszer-pazarlás csökkentésére

Az élelmiszer-feleslegek karitatív célú átvételének, valamint a visszamaradt veszteség biogáz-erőművekben való hasznosításának integrált folyamatát dolgozták ki az i-REXFO elnevezésű nemzetközi projektben, amelynek tagja a Magyar Élelmiszerbank Egyesület is. Az i-REXFO modell egy új megközelítés a napjainkban sajnos hatalmas méreteket öltő élelmiszer-pazarlás csökkentésére, melynek révén végre megnyílhat az út a vendéglátásból származó élelmiszer-feleslegek karitatív célú hasznosítására is.

Az élelmiszerpazarlás- vagy élelmiszerhulladék-hierarchia a legjobb megoldástól a legkevésbé hatásos megoldásig mutatja be a felesleg feldolgozásának lehetőségeit: 1. a legjobb esetben hatékonyan csökkentjük az élelmiszer-veszteség mértékét, 2. lehetőség szerint emberi fogyasztásra ajánljuk fel a felesleget, 3. állati felhasználásra, takarmányozásra továbbítjuk, 4. bioüzemanyagként, biogázként vagy komposztként használjuk fel, 5. a legrosszabb esetben a felesleget a kommunális hulladékgyűjtőbe juttatjuk.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület részt vett abban az Európai Unió által támogatott kezdeményezésben, amely a maradékok fenntartható továbbhasznosítását tűzte ki céljául. A LIFE finanszírozta i-REXFO projekt (Increase in the Reduction and Recovery of Expired Food) ennek a hierarchiának két szintjét, az adományozást és a biogázként való hasznosítást célozza meg. A projekt alaptézise az volt, hogy vannak olyan élelmiszerfelesleg-források, amelyek alsóbb szinten hasznosulnak, miközben a piramis magasabb szintjein is fel lehetne használni őket. A projektben azt vizsgálták, hogy van-e lehetőség a feleslegessé váló élelmiszerek szelekciójára úgy, hogy egy része emberi fogyasztásra, másik része pedig biogáz-erőművekben való feldolgozásra kerüljön.

A projekt során létrehozott ú.n. i-REXFO modell lényege, hogy egy integrált megközelítéssel lehetséges lenne az, hogy az élelmiszerek akkor is a piramis lehető legmagasabb szintjén végezzék, amennyiben kikerülnek a „normál” élelmiszerlánc keretei közül, mindezt úgy, hogy az élelmiszer-adományozáshoz kapcsolódó költségeket a rendszer maga képes legyen finanszírozni. A projekt résztvevői megfelelő válaszokat kerestek és találtak azokra a kérdésekre, hogy melyik szereplő mit kell, hogy végezzen, illetve milyen költséget kell, hogy álljon a folyamatban.

A 2017 őszén indult, 2022 elején záruló projektet a Perugiai Egyetem biogáztudomány központja irányította, a projektben olasz, dán, illetve magyar konzorciumi tagok vettek részt. A projekt során a modellalkotáson túlmenően megtörtént a vendéglátásból származó élelmiszer-feleslegek karitatív célú átadásához szükséges folyamatok kidolgozása is, melynek segítségével a Magyar Élelmiszerbank Egyesület el tudja indítani Magyarországon is a szállodákban, éttermekben, közétkeztetésben és rendezvények során megmaradó, még fogyasztható ételek nélkülözőknek történő eljuttatását.

Forrás: Store Insider


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.