Új mestereket avattak a gasztronómiai szövetség hévízi vacsoráján

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) Hévízen tartotta hagyományos éves Mestervacsoráját a hétvégén. A közel öt évtizedes múltra visszatekintő rendezvényen az új mesterek, vizsgája, avatása mellett különböző elismerések átadására is sor került.

A NaturMed Hotel Carbonában összegyűlt mintegy kétszázötven résztvevőt, köztük Papp Gábor hévízi polgármestert és az Európai Fürdővárosok Szövetsége éppen a városban tartózkodó vezetőit az MNGSZ elnöke, Krivács András köszöntötte. Mint elmondta, a hagyományok tisztelete mellett arra is ügyelnek, hogy a szervezet által adományozott mesteri cím egyaránt megfeleljen a mai szakmai elvárásoknak és törvényi rendelkezéseknek.

A gasztronómiai szövetség a törvényi rendelkezéseknek való megfelelés érdekében döntött korábban arról, hogy az MNGSZ mester címét csak azok a gasztronómiai szakemberek kaphatják meg, akik már rendelkeznek a kamarai szakácsmester végzettséggel. Ez persze csak a kiinduló feltétel, a mesterszakács, mestercukrász cím elnyeréséhez szükség van még sikeres szakmai előéletre, megfelelő elméleti felkészültségre, és el kell készíteni a szakmai vizsgamunkát, amibe a hidegkonyhai készítmények és a mestervacsora elkészítésében való megfelelő közreműködés egyaránt beletartozik.

A mestervacsora menüjét Volenter István székesfehérvári séf, az MNGSZ alelnöke állította össze, és irányította a mesterszakács jelöltek munkáját. A hatfogásos menüben "elő-előételként" Kacsamáj macaron; hideg előételként Fekete currys skót lazac és marinált Szt. Jakab kagyló; levesként Cékla "consomme" bárány lapockával, zöldalmával, tejföllel; meleg előételként Házi nyúl répákkal, répa "majonézzel", sült répákkal, körtével, póréhagymával, citrus jusszal; Sorbetként "Bloody Mary", főételként Szarvas gerinc kenyérmorzsában és szarvas comb mozaik gombákkal; desszertként pedig "Csokoládé erdő" - csokoládé textúrák, tökmag, meggy és japán zöld tea szerepelt. A borokat hozzá a Kristinus Borbirtok, a Bezerics Pincészet, a Grál Pincészet, a Cezar Pincészet és az Áldos Pincészet boraiból választották.



A mestervacsora előtt adták át az MNGSZ hagyományos szakmai elismeréseit a gasztronómiában hosszú idő óta kiemelkedő munkát végző személyeknek, szervezeteknek. Posztumusz elnöki elismerést adományoztak a márciusban elhunyt hévízi olimpiai ezüstérmes mesterszakácsnak, Mayer Tibornak.

Ugyancsak elnöki elismerést kapott Hévíz is. A város önkormányzata az elmúlt években anyagilag és szervező munkával támogatta az MNGSZ versenyzőinek, képviselőinek nemzetközi szereplését többek között a luxemburgi szakács világbajnokságon és az erfurti kulináris olimpián. A város egyúttal maga is részt vett saját standdal a rendezvényeken, hogy saját lehetőségei mellett a hungarikumokkal is megismertesse a rendezvények résztvevőit, látogatóit.

A díjazottak között voltak még az alábbiak. A Magyar Gasztronómia Követe címet kapott: Ambrus György, az MNGSZ korábbi alelnöke; Prikryl József, az MNGSZ Kanizsa és környéke régió vezetője; Zsiga István, az MNGSZ Pécs és környéke régió elnöke.

Életmű díjat kapott: Galambos László szakács (komárnói Centrum étterem és más vendéglők); Gombi Mihályné (MNGSZ Kiállítás és Verseny Bizottság); Kandik Ferenc, az MNGSZ Miskolci Régió volt vezetője; Dr. Kovács Mihályné, az MNGSZ Nyíregyházi Régió volt vezetője; Mátyás Rudolf Oscar-díjas szakács;Mészáros László szakács, a bécsi Mátyás pince és más éttermek egykori konyhafőnöke; Tímár János panzió vezető, szakmai oktató (Gyomaendrőd).

Venesz-díjjal ismerték el Konyári Sándor szakácsot (Nyíregyháza) és a Mirbest Kft.-t. Schnitta Sámuel díjat kapott Bobák József, a Jászsági Vendéglátók Egyesületének elnöke, valamint Rácz Mihály, a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend alapítója. További tizenhét személy munkáját Gasztronómiáért Érdeméremmel ismerték el.

Mesterszakács lett
Csányi Jenő (Mirbest Kft., termékfejlesztő kreatív séf) Cserei Lászlóné (miskolci Szentpáli szakiskola, szakoktató)
Horváth Ferenc (békéscsabai Zwack József szakiskola, tanár)
Miseta Péter (Nemzeti Kézilabda Akadémia, konyhafőnök)
Skrut György (pécsi Kalamáris Borbisztro és Vinotéka, konyhafőnök)

Mestercukrásszá avatták
Csuta Zsolt (csákvári Csuta Cukrászda)
Jezsóné Rieder Krisztina (vértessomlói Krisztina Cukrászda)


Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat

Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat 

2024. szeptember 20-án hivatalosan bejelentésre került, kik az idei év díjazottjai.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza

Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza 

Az 50 Top Pizza Awards listája a  világ legjobb pizzáit rangsorolja. A győztes ezúttal azonban nem egy olasz étterem lett!
A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.