Új minőséget hoz Zamárdiba a most nyílt rendezvényhelyszín

Egyedülálló gasztro-kulturális központ nyílt a napokban Zamárdiban, amelynek egyik legfőbb célja, hogy felpezsdítse a Balaton kulturális életét szezonon kívül is.

Mindez egy kifejezetten erre a célra tervezett, egyedülálló helyen, Zamárdi hatalmas szabadstrandja mellett, közvetlenül a Balaton parton valósult meg. Az ötletgazda Kállay-Németh Ilona, aki egy különleges épületbe, ahhoz méltó, mégis fesztelen kulturális és gasztronómiai kínálatot álmodott meg.



Formabontó, turistamágnes dizájn

A Studio A4 által tervezett, többfunkciós épületet, amely Zamárdira utalva a Zam! nevet kapta, kifejezetten landmark-nak szánták. Csákovics Gyula polgármester nem kisebb látványossághoz, mint az Eiffel toronyhoz hasonlítja a Zam!-ot, amely ugyancsak megosztó volt a maga idejében, le is akarták bontani a világkiállítás után, amelyre készült, mára azonban a világ leglátogatottabb műemléke, évente sokmillióan keresik fel - hangsúlyozta a város első embere. A Kendik Géza által tervezett, a tó körül is megfigyelhető, későmodern építészeti hagyományokhoz igazodó épület még csak a héten nyílt, de már számos külföldi építészeti nívódíjat bezsebelt. Lapos kavicsra emlékeztető különleges belső tere szezonon kívül is alkalmassá teszi majd kiállítások, koncertek, előadások befogadására. A Zam! kulturális programfelelőse Lévai Balázs rendező-producer, aki megtölti élettel és programokkal ezt a vadonatúj helyszínt.



Unikális produkciók, társadalmilag hasznos előadások

A sajtóbejáráson Lévai elmondta, hogy 80-90 fős koncerteknek, programoknak tud helyet adni a fedett terem, amelynek intim tere jól passzol azokhoz a műsorokhoz, előadókhoz, akiket itt cél színpadra állítani. A kulturális kínálat üdítően magas nívót képvisel, ezzel remélhetőleg egy újfajta közönséget, vendégkört is vonz a Déli-partra a helyszín, kora tavasztól késő őszig. Műfaji sokszínűség is jellemzi a Zam!-ot, lesznek rendszeres akusztikus koncertek egy-két fő előadásában (Lóci játszik, Czutor Zoli, Beck Zoli, Bérczesi Róbert, stb.)  szakmai, irodalmi, művészeti előadások (például Zacher Gábortól és Pál Feri atyától, Grecsó Krisztiántól, Mucsi Zoltántól, Vecsei H. Miklóstól), balatoni tematikájú filmeket is láthatnak az érdeklődők, és a Petőfi Irodalmi Ügynökséggel kötött együttműködésnek köszönhetően feltörekvő tehetséges fiatal zenészek szinte folyamatosan biztosítanak majd élőzenét.



Balatoni hullámok újhullámos koszttal
A közösségi tér nem maradhat gasztronómiai koncepció nélkül. A magaskultúrához, a fővárosban már bevált prémium vendéglátást párosították a Zam! megálmodói. Budapest egyik legmenőbb kézműves péksége, a Bake My Day munkatársai és baristái gondoskodnak a reggeliről: a péksütikről, kovászos kenyérről és a pazar kávéról. A tetőteraszon pedig a naplemente mellett az újragondolt strandkajáké, a hetente változó koktélkínálaté, sütiké és fagyiké lesz a főszerep a szintén a fővárosból ismert Kedveskrémtől.



Van, ami szuperegészséges, és van ami egyszerűen csak finom
A Bake my Day 2018-as nyitása óta már három budai üzletet működtet és idén több éves tervezgetés után a zamárdi egység nyitásával beveszik a vidéket is. Az egyik tulajdonos, Takács Zoltán elmondta, hogy kenyereiket vadkovászos, kézműves technikával készítik, amely a pékszakma dolgozói számára komoly kihívást jelent, a pepecselés azonban megéri, hiszen az eljárásnak köszönhetően jelentősen alacsonyabb kenyereik glutén- és szénhidráttartalma, mint az élesztővel készülőké, így a diétázók is bátran fogyaszthatják. Félbarna, aszalt áfonyás, pirított hagymás és a sejtregeneráló hatásáról ismert, magyar szuperfooddal, a hántolt kendermaggal dúsított változatokban kapható, búza és rozslisztből készült kenyereik, akárcsak a vajas levelestésztából sütött péksütijeik, mint a belga csokis pain ou chocolat, a fővárosi közönség után hamarosan a Balatonnál üdülők számára is fogalommá válhatnak. Zamárdiban Szatmári Dóri kétszeres Európa-bajnok barista színes csikóhalakat és nyuszikat is varázsol a capuccinók tetejére, amelyek a pékség ismert Budapest kávéjából készülnek.



Itt a foglalkoztatás jószolgálat
A Bake My Day pékségek nemcsak a termékeik miatt különlegesek, hanem mert elkötelezettek a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatása iránt. Itt a személyzet 80 százaléka ilyen munkavállaló. A pékségek tulajdonosa és működtetője a Rehab Force Nonprofit Kft., amelynek tulajdonosa Szabó Péter. Arról beszélt lapunknak, hogy összesen 200 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztatnak pékségeikben, valamint épülettakarítási és call center üzletágaikban. A szakember – aki él hal ezért a segítő szakmáért - nemrég édesanyja közreműködésével a hajléktalanfoglalkoztatásba is belevágott: 50 fős a csapatuk, melynek tagjai főként parkokat gondoznak. A most nyitott balatoni egységben is az a cél, hogy megváltozott munkaképességűeknek adjanak munkát, egyelőre azonban, ahogy általánosságban, ezen a területen is komoly munkaerőhiánnyal küzd a gasztroszakma.



Strandkajaforradalom
A Kun Balázs által jegyzett Kedveskrémnek irtó hálás lehet majd a zamárdi szabadstrand közönségének jó része. 30 fokban nem mindenki vevő az olajban, zsírban tocsogó hurka-kolbász-lángos szentháromságra, pláne, hogy az ember, ha csak rájuk néz, hízik egy kilót, ami a fürdőruhás helyszínen különösen nyugtalanító. A Zam!-ban viszont lelkiismeretfurdalás nélkül vethetjük rá magunkat az egészséges és korszerű konyhatechológiával, főként grillen készülő strandételekre, mint a sós ananászos királyráknyársak, a szuvidált csirkemellfilé, a kissé ress, így még gazdag beltartalmú grill zöldségek, a szürreálisan finom grillezett kecskesajt, a grillezett sárgadinnye pármai sonkával, vagy reggelire a füstölt lazacos rántotta. Aki bírja a tartalmasabb kosztot, választhatja a Bake my day bucijával készülő ZAMburgert, a sült kolbászt – mert az azért itt is akad - és élete legjobb grill tarjáját is. Mindezek azonban könnyedek és egészségesek is, mert fantáziadús salátákkal vannak körítve, és olyan illatos szezámszósszal öntik őket nyakon, amely parfümnek is beillene. A pont az í-re pedig az egytől egyig gluténmentes Kedveskrém fagyik, amelyek kizárólag természetes alapanyagokból készülnek, mesterséges színezékek, ízesítők és térfogatnövelők nélkül. Sokuk szorbet formában még a tejfehérjét is mellőzni. A grillterasz üzemeltetője tervezi, hogy tematikus gasztrohétvégékkel teszi ismertté a helyet a nyár folyamán.



Bringatúra digitális élményekkel turbózva
Ha pedig túl sokat ettünk, le is mozoghatjuk a fölös kalóriákat. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Digitális Vándor applikációjában a 60 gyalogos túraútvonal mellett most élesedett hat új bringás útvonal is, amelynek egyike éppen a Zam!-tól indul. A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel együttműködésben kialakított túraútvonalak célja, hogy a kütyükhöz szokott fiatalabb generációkat is kimozdítsák a természetbe. Ők az appban kiválaszthatják a megfelelő túrát, - mi a Kalandok a Balaton déli partján címűt teszteltük. A 25 kilométeres szakaszon Zamárditól Balatonlelléig két kedves figura kalauzolja végig a felhasználókat, akik 7 állomáson feladatokat oldhatnak meg, jelvényeket gyűjthetnek és a történet szereplőit – mert azt is írtak hozzá a fejlesztők - , Csatangot és Piszkét oda is varázsolhatják az orruk elé a kiterjesztett valóság részeként. Az útvonal előre is letölthető, így nem jelent gondot az sem, ha a túra közben éppen nincsen térerőnk, vagy nem működik a mobilnet.

Turizmus Online

Fotók. Pirovich Gergely


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.