Új minőséget hoz Zamárdiba a most nyílt rendezvényhelyszín

Egyedülálló gasztro-kulturális központ nyílt a napokban Zamárdiban, amelynek egyik legfőbb célja, hogy felpezsdítse a Balaton kulturális életét szezonon kívül is.

Mindez egy kifejezetten erre a célra tervezett, egyedülálló helyen, Zamárdi hatalmas szabadstrandja mellett, közvetlenül a Balaton parton valósult meg. Az ötletgazda Kállay-Németh Ilona, aki egy különleges épületbe, ahhoz méltó, mégis fesztelen kulturális és gasztronómiai kínálatot álmodott meg.



Formabontó, turistamágnes dizájn

A Studio A4 által tervezett, többfunkciós épületet, amely Zamárdira utalva a Zam! nevet kapta, kifejezetten landmark-nak szánták. Csákovics Gyula polgármester nem kisebb látványossághoz, mint az Eiffel toronyhoz hasonlítja a Zam!-ot, amely ugyancsak megosztó volt a maga idejében, le is akarták bontani a világkiállítás után, amelyre készült, mára azonban a világ leglátogatottabb műemléke, évente sokmillióan keresik fel - hangsúlyozta a város első embere. A Kendik Géza által tervezett, a tó körül is megfigyelhető, későmodern építészeti hagyományokhoz igazodó épület még csak a héten nyílt, de már számos külföldi építészeti nívódíjat bezsebelt. Lapos kavicsra emlékeztető különleges belső tere szezonon kívül is alkalmassá teszi majd kiállítások, koncertek, előadások befogadására. A Zam! kulturális programfelelőse Lévai Balázs rendező-producer, aki megtölti élettel és programokkal ezt a vadonatúj helyszínt.



Unikális produkciók, társadalmilag hasznos előadások

A sajtóbejáráson Lévai elmondta, hogy 80-90 fős koncerteknek, programoknak tud helyet adni a fedett terem, amelynek intim tere jól passzol azokhoz a műsorokhoz, előadókhoz, akiket itt cél színpadra állítani. A kulturális kínálat üdítően magas nívót képvisel, ezzel remélhetőleg egy újfajta közönséget, vendégkört is vonz a Déli-partra a helyszín, kora tavasztól késő őszig. Műfaji sokszínűség is jellemzi a Zam!-ot, lesznek rendszeres akusztikus koncertek egy-két fő előadásában (Lóci játszik, Czutor Zoli, Beck Zoli, Bérczesi Róbert, stb.)  szakmai, irodalmi, művészeti előadások (például Zacher Gábortól és Pál Feri atyától, Grecsó Krisztiántól, Mucsi Zoltántól, Vecsei H. Miklóstól), balatoni tematikájú filmeket is láthatnak az érdeklődők, és a Petőfi Irodalmi Ügynökséggel kötött együttműködésnek köszönhetően feltörekvő tehetséges fiatal zenészek szinte folyamatosan biztosítanak majd élőzenét.



Balatoni hullámok újhullámos koszttal
A közösségi tér nem maradhat gasztronómiai koncepció nélkül. A magaskultúrához, a fővárosban már bevált prémium vendéglátást párosították a Zam! megálmodói. Budapest egyik legmenőbb kézműves péksége, a Bake My Day munkatársai és baristái gondoskodnak a reggeliről: a péksütikről, kovászos kenyérről és a pazar kávéról. A tetőteraszon pedig a naplemente mellett az újragondolt strandkajáké, a hetente változó koktélkínálaté, sütiké és fagyiké lesz a főszerep a szintén a fővárosból ismert Kedveskrémtől.



Van, ami szuperegészséges, és van ami egyszerűen csak finom
A Bake my Day 2018-as nyitása óta már három budai üzletet működtet és idén több éves tervezgetés után a zamárdi egység nyitásával beveszik a vidéket is. Az egyik tulajdonos, Takács Zoltán elmondta, hogy kenyereiket vadkovászos, kézműves technikával készítik, amely a pékszakma dolgozói számára komoly kihívást jelent, a pepecselés azonban megéri, hiszen az eljárásnak köszönhetően jelentősen alacsonyabb kenyereik glutén- és szénhidráttartalma, mint az élesztővel készülőké, így a diétázók is bátran fogyaszthatják. Félbarna, aszalt áfonyás, pirított hagymás és a sejtregeneráló hatásáról ismert, magyar szuperfooddal, a hántolt kendermaggal dúsított változatokban kapható, búza és rozslisztből készült kenyereik, akárcsak a vajas levelestésztából sütött péksütijeik, mint a belga csokis pain ou chocolat, a fővárosi közönség után hamarosan a Balatonnál üdülők számára is fogalommá válhatnak. Zamárdiban Szatmári Dóri kétszeres Európa-bajnok barista színes csikóhalakat és nyuszikat is varázsol a capuccinók tetejére, amelyek a pékség ismert Budapest kávéjából készülnek.



Itt a foglalkoztatás jószolgálat
A Bake My Day pékségek nemcsak a termékeik miatt különlegesek, hanem mert elkötelezettek a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatása iránt. Itt a személyzet 80 százaléka ilyen munkavállaló. A pékségek tulajdonosa és működtetője a Rehab Force Nonprofit Kft., amelynek tulajdonosa Szabó Péter. Arról beszélt lapunknak, hogy összesen 200 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztatnak pékségeikben, valamint épülettakarítási és call center üzletágaikban. A szakember – aki él hal ezért a segítő szakmáért - nemrég édesanyja közreműködésével a hajléktalanfoglalkoztatásba is belevágott: 50 fős a csapatuk, melynek tagjai főként parkokat gondoznak. A most nyitott balatoni egységben is az a cél, hogy megváltozott munkaképességűeknek adjanak munkát, egyelőre azonban, ahogy általánosságban, ezen a területen is komoly munkaerőhiánnyal küzd a gasztroszakma.



Strandkajaforradalom
A Kun Balázs által jegyzett Kedveskrémnek irtó hálás lehet majd a zamárdi szabadstrand közönségének jó része. 30 fokban nem mindenki vevő az olajban, zsírban tocsogó hurka-kolbász-lángos szentháromságra, pláne, hogy az ember, ha csak rájuk néz, hízik egy kilót, ami a fürdőruhás helyszínen különösen nyugtalanító. A Zam!-ban viszont lelkiismeretfurdalás nélkül vethetjük rá magunkat az egészséges és korszerű konyhatechológiával, főként grillen készülő strandételekre, mint a sós ananászos királyráknyársak, a szuvidált csirkemellfilé, a kissé ress, így még gazdag beltartalmú grill zöldségek, a szürreálisan finom grillezett kecskesajt, a grillezett sárgadinnye pármai sonkával, vagy reggelire a füstölt lazacos rántotta. Aki bírja a tartalmasabb kosztot, választhatja a Bake my day bucijával készülő ZAMburgert, a sült kolbászt – mert az azért itt is akad - és élete legjobb grill tarjáját is. Mindezek azonban könnyedek és egészségesek is, mert fantáziadús salátákkal vannak körítve, és olyan illatos szezámszósszal öntik őket nyakon, amely parfümnek is beillene. A pont az í-re pedig az egytől egyig gluténmentes Kedveskrém fagyik, amelyek kizárólag természetes alapanyagokból készülnek, mesterséges színezékek, ízesítők és térfogatnövelők nélkül. Sokuk szorbet formában még a tejfehérjét is mellőzni. A grillterasz üzemeltetője tervezi, hogy tematikus gasztrohétvégékkel teszi ismertté a helyet a nyár folyamán.



Bringatúra digitális élményekkel turbózva
Ha pedig túl sokat ettünk, le is mozoghatjuk a fölös kalóriákat. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Digitális Vándor applikációjában a 60 gyalogos túraútvonal mellett most élesedett hat új bringás útvonal is, amelynek egyike éppen a Zam!-tól indul. A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel együttműködésben kialakított túraútvonalak célja, hogy a kütyükhöz szokott fiatalabb generációkat is kimozdítsák a természetbe. Ők az appban kiválaszthatják a megfelelő túrát, - mi a Kalandok a Balaton déli partján címűt teszteltük. A 25 kilométeres szakaszon Zamárditól Balatonlelléig két kedves figura kalauzolja végig a felhasználókat, akik 7 állomáson feladatokat oldhatnak meg, jelvényeket gyűjthetnek és a történet szereplőit – mert azt is írtak hozzá a fejlesztők - , Csatangot és Piszkét oda is varázsolhatják az orruk elé a kiterjesztett valóság részeként. Az útvonal előre is letölthető, így nem jelent gondot az sem, ha a túra közben éppen nincsen térerőnk, vagy nem működik a mobilnet.

Turizmus Online

Fotók. Pirovich Gergely


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.