Újra kell tanulni a szakácsoknak a szarvasgombát

A séfeknek vissza kellett hódítaniuk az évtizedekre elfeledett szarvasgombát, és újra meg kellett tanulniuk, hogyan kell vásárolni, tárolni és feldolgozni – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Aki ismeri a lelőhelyét, hétpecsétes titokként őrzi, és titokban is adja el. Ugyanilyen misztérium övezi az elkészítését, a legjobb szarvasgombás recepteket is. Valamikor a grófok fegyverrel őriztették azokat a területeket, ahol ez a gomba termett.

Árban is nagy különbségek vannak az egyes fajok és szezonok között – mondta a Kossuth Rádiónak Brandt Sára, a Magyar Szarvasgombász Szövetség elnöke. A nálunk előforduló szarvasgomba kilójáért 10-50 ezer forint közötti összeget adnak, ennél nagyságrendekkel többe kerül a francia gomba. A legdrágább az isztriai fehér szarvasgomba, amelyért több százezer forintot is kérnek kilogrammonként.

Magyarországon a becslések szerint háromszáz-ötszáz gyűjtő dolgozhat. A termesztés viszont még gyerekcipőben jár, legfeljebb ötven hektáros területen lehetnek ültetvények. A Magyar Szarvasgombász Szövetség egyik fő célja az ültetvényes termesztés előmozdítása.

A régi szakácskönyvekben rengeteg olyan recept található, amely a szarvasgombával foglalkozik – mutatott rá Kalla Kálmán. A mesterszakács szerint vissza kellett hódítaniuk a séfeknek az évtizedekre elfeledett szarvasgombát, és újra meg kell tanulniuk, hogyan kell vásárolni, tárolni és feldolgozni. (forrás: Dehir)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.