Újra nyitott Debrecen legrégibb fogadója

Svéd királyi lakosztály, rusztikus szoba, boltíves veranda és minőségi magyaros ételek várják a betérő vendégeket a Debrecen legrégibb fogadójaként számon tartott Régi Posta Étteremben, amely hosszú elhagyatottság után csütörtökön nyitotta meg újra kapuit - adta hírül az MTI.

Az 1690-es években épült ház Debrecen egyik legrégibb lakóházának számít, tulajdonosa egykor Diószeghi Sámuel postamester, főbíró volt. A 18. század elejétől Diószeghi fogadót és postaállomást működtetett itt, amelynek legnevezetesebb vendége XII. Károly svéd király volt. Az uralkodó - mint azt emléktábla is tanúsítja - 1714. november 13-án szállt meg itt, miközben menekülni volt kénytelen Nagy Péter orosz cár seregei elől. Az épület fontos hely- és várostörténeti értéket képvisel, csütörtöktől pedig teljesen megújult formában foglalhatja el méltó helyét a belváros szívében - hangoztatta az ünnepélyes megnyitón Mérész Ferenc tulajdonos.

A tavaly novemberben indult 250 millió forint összértékű rekonstrukcióhoz az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség 62 millió forinttal járult hozzá. "Sokat kellett dolgoznunk azon, hogy a fogadó ismét régi hangulatát idézze" - jegyezte meg. A 18. századi atmoszféráról a különböző módon berendezett szobák mindegyikében antik bútorok és egyedülálló építészeti és lakberendezési megoldások gondoskodnak. Az egyik szobában például egy szekérbe rejtett ágyban hajthatja álomra fejét a megfáradt utazó, de a különleges hatást kelt a svéd királyi lakosztály, a színes szoba, a postaállomást megidéző szállás, vagy az élénk színekben pompázó francia szoba is.

Pajna Zoltán alpolgármester, az Észak-Alföldi Fejlesztési Tanács elnöke beszédében kiemelte: nem az volt a cél, hogy növeljük a város kereskedelmi szálláshelyeinek számát, mert arra a mostani 23 személyre kialakított Régi Posta kevés lenne. Ezzel szemben egy olyan hangulatú és olyan patinás, régi fogadó nyílt meg, amely páratlan a régióban. Mint mondta, a több mint háromszáz éves épület jól példázza, hogy a pontos, precíz munkának - amely az akkori építést és a felújítást is jellemezte - van jövője. (MTI)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.