Újra nyitott Debrecen legrégibb fogadója

Svéd királyi lakosztály, rusztikus szoba, boltíves veranda és minőségi magyaros ételek várják a betérő vendégeket a Debrecen legrégibb fogadójaként számon tartott Régi Posta Étteremben, amely hosszú elhagyatottság után csütörtökön nyitotta meg újra kapuit - adta hírül az MTI.

Az 1690-es években épült ház Debrecen egyik legrégibb lakóházának számít, tulajdonosa egykor Diószeghi Sámuel postamester, főbíró volt. A 18. század elejétől Diószeghi fogadót és postaállomást működtetett itt, amelynek legnevezetesebb vendége XII. Károly svéd király volt. Az uralkodó - mint azt emléktábla is tanúsítja - 1714. november 13-án szállt meg itt, miközben menekülni volt kénytelen Nagy Péter orosz cár seregei elől. Az épület fontos hely- és várostörténeti értéket képvisel, csütörtöktől pedig teljesen megújult formában foglalhatja el méltó helyét a belváros szívében - hangoztatta az ünnepélyes megnyitón Mérész Ferenc tulajdonos.

A tavaly novemberben indult 250 millió forint összértékű rekonstrukcióhoz az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség 62 millió forinttal járult hozzá. "Sokat kellett dolgoznunk azon, hogy a fogadó ismét régi hangulatát idézze" - jegyezte meg. A 18. századi atmoszféráról a különböző módon berendezett szobák mindegyikében antik bútorok és egyedülálló építészeti és lakberendezési megoldások gondoskodnak. Az egyik szobában például egy szekérbe rejtett ágyban hajthatja álomra fejét a megfáradt utazó, de a különleges hatást kelt a svéd királyi lakosztály, a színes szoba, a postaállomást megidéző szállás, vagy az élénk színekben pompázó francia szoba is.

Pajna Zoltán alpolgármester, az Észak-Alföldi Fejlesztési Tanács elnöke beszédében kiemelte: nem az volt a cél, hogy növeljük a város kereskedelmi szálláshelyeinek számát, mert arra a mostani 23 személyre kialakított Régi Posta kevés lenne. Ezzel szemben egy olyan hangulatú és olyan patinás, régi fogadó nyílt meg, amely páratlan a régióban. Mint mondta, a több mint háromszáz éves épület jól példázza, hogy a pontos, precíz munkának - amely az akkori építést és a felújítást is jellemezte - van jövője. (MTI)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.