Útikönyv a magyar borvidékekről

Száznegyvenöt kiemelt pincét ismertet részletesen Bede Béla Magyar borvidékek című útikalauza; a Corvina Kiadó tematikus útikönyvsorozatának második kötetét szombaton mutatták be a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

"Sokat éltem külföldön, és úgy tapasztaltam, hogy minden sikeres ország meg tudja mutatni azokat az arcait, amelyektől egyedülálló a világban" - mondta az MTI-nek adott interjújában a szerző, hozzátéve: hazánk egyik ilyen kincse a szecessziós építészet, amelyről a sorozat első útikalauzát írta.
Mint hangsúlyozta, talán csak Franciaországban vannak a magyarhoz hasonlóan változatos talajviszonyok és ennyiféle szőlő: csak magyar szőlőfajtából 89-et tartanak nyilván, és 93 fajtát termesztenek tíz hektárnál nagyobb területen hazánkban.
A Panoráma-sorozatban megjelent brazíliai és katalóniai útikönyveiről is ismert Bede Béla elárulta, munkája során minden szakfolyóiratot, szakkönyvet végigolvasott, ami az utóbbi tíz évben a témában megjelent. "Úgy láttam, hogy szinte mind osztályoz, rangsorol, én azonban nem szerettem volna értékeléseket írni a könyvbe. Persze a szerző már a választással is értékel, hiszen nem egyszerű például húsz borászatot kiválasztani Tokajból" - ismerte be.
Bede Béla kiemelte: sikerült megnyernie a kötet szakmai lektorának Mészáros Gabriellát, az egyik legnagyobb tudású hazai borszakírót, oktatót.
Az útikönyv röviden áttekinti mind a 22 magyar borvidék történetét, jellemzőit, majd az ott található vezető borászatokat ismerteti, többnyire magukat a termelőket is megszólaltatva.
"Bizonyos értelemben a kötet legizgalmasabb része a végén található lista, amely a felkeresett borászok által ajánlott, további több mint kétszáz pincészet adatait tartalmazza" - hívta fel a figyelmet a szerző, hozzátéve: ebben a névsorban egyaránt szerepelnek nevesebb, de a kötet főszövegéből terjedelmi okokból kimaradt termelők és a szélesebb közönség számára ismeretlen borászatok is.
A több mint 400 oldalas, a pincészetek fotóival megjelent útkönyv angol nyelvű változatban is elérhető, de előkészületben van az orosz nyelvű kiadás is.
Bede Béla elárulta: már dolgozik a sorozat következő kötetén, így jövőre várható a magyar fürdőket bemutató tematikus útikönyv megjelenése.

Forrás: MTI


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.