Útikönyv a magyar borvidékekről

Száznegyvenöt kiemelt pincét ismertet részletesen Bede Béla Magyar borvidékek című útikalauza; a Corvina Kiadó tematikus útikönyvsorozatának második kötetét szombaton mutatták be a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

"Sokat éltem külföldön, és úgy tapasztaltam, hogy minden sikeres ország meg tudja mutatni azokat az arcait, amelyektől egyedülálló a világban" - mondta az MTI-nek adott interjújában a szerző, hozzátéve: hazánk egyik ilyen kincse a szecessziós építészet, amelyről a sorozat első útikalauzát írta.
Mint hangsúlyozta, talán csak Franciaországban vannak a magyarhoz hasonlóan változatos talajviszonyok és ennyiféle szőlő: csak magyar szőlőfajtából 89-et tartanak nyilván, és 93 fajtát termesztenek tíz hektárnál nagyobb területen hazánkban.
A Panoráma-sorozatban megjelent brazíliai és katalóniai útikönyveiről is ismert Bede Béla elárulta, munkája során minden szakfolyóiratot, szakkönyvet végigolvasott, ami az utóbbi tíz évben a témában megjelent. "Úgy láttam, hogy szinte mind osztályoz, rangsorol, én azonban nem szerettem volna értékeléseket írni a könyvbe. Persze a szerző már a választással is értékel, hiszen nem egyszerű például húsz borászatot kiválasztani Tokajból" - ismerte be.
Bede Béla kiemelte: sikerült megnyernie a kötet szakmai lektorának Mészáros Gabriellát, az egyik legnagyobb tudású hazai borszakírót, oktatót.
Az útikönyv röviden áttekinti mind a 22 magyar borvidék történetét, jellemzőit, majd az ott található vezető borászatokat ismerteti, többnyire magukat a termelőket is megszólaltatva.
"Bizonyos értelemben a kötet legizgalmasabb része a végén található lista, amely a felkeresett borászok által ajánlott, további több mint kétszáz pincészet adatait tartalmazza" - hívta fel a figyelmet a szerző, hozzátéve: ebben a névsorban egyaránt szerepelnek nevesebb, de a kötet főszövegéből terjedelmi okokból kimaradt termelők és a szélesebb közönség számára ismeretlen borászatok is.
A több mint 400 oldalas, a pincészetek fotóival megjelent útkönyv angol nyelvű változatban is elérhető, de előkészületben van az orosz nyelvű kiadás is.
Bede Béla elárulta: már dolgozik a sorozat következő kötetén, így jövőre várható a magyar fürdőket bemutató tematikus útikönyv megjelenése.

Forrás: MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.