Útikönyv a magyar borvidékekről

Száznegyvenöt kiemelt pincét ismertet részletesen Bede Béla Magyar borvidékek című útikalauza; a Corvina Kiadó tematikus útikönyvsorozatának második kötetét szombaton mutatták be a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

"Sokat éltem külföldön, és úgy tapasztaltam, hogy minden sikeres ország meg tudja mutatni azokat az arcait, amelyektől egyedülálló a világban" - mondta az MTI-nek adott interjújában a szerző, hozzátéve: hazánk egyik ilyen kincse a szecessziós építészet, amelyről a sorozat első útikalauzát írta.
Mint hangsúlyozta, talán csak Franciaországban vannak a magyarhoz hasonlóan változatos talajviszonyok és ennyiféle szőlő: csak magyar szőlőfajtából 89-et tartanak nyilván, és 93 fajtát termesztenek tíz hektárnál nagyobb területen hazánkban.
A Panoráma-sorozatban megjelent brazíliai és katalóniai útikönyveiről is ismert Bede Béla elárulta, munkája során minden szakfolyóiratot, szakkönyvet végigolvasott, ami az utóbbi tíz évben a témában megjelent. "Úgy láttam, hogy szinte mind osztályoz, rangsorol, én azonban nem szerettem volna értékeléseket írni a könyvbe. Persze a szerző már a választással is értékel, hiszen nem egyszerű például húsz borászatot kiválasztani Tokajból" - ismerte be.
Bede Béla kiemelte: sikerült megnyernie a kötet szakmai lektorának Mészáros Gabriellát, az egyik legnagyobb tudású hazai borszakírót, oktatót.
Az útikönyv röviden áttekinti mind a 22 magyar borvidék történetét, jellemzőit, majd az ott található vezető borászatokat ismerteti, többnyire magukat a termelőket is megszólaltatva.
"Bizonyos értelemben a kötet legizgalmasabb része a végén található lista, amely a felkeresett borászok által ajánlott, további több mint kétszáz pincészet adatait tartalmazza" - hívta fel a figyelmet a szerző, hozzátéve: ebben a névsorban egyaránt szerepelnek nevesebb, de a kötet főszövegéből terjedelmi okokból kimaradt termelők és a szélesebb közönség számára ismeretlen borászatok is.
A több mint 400 oldalas, a pincészetek fotóival megjelent útkönyv angol nyelvű változatban is elérhető, de előkészületben van az orosz nyelvű kiadás is.
Bede Béla elárulta: már dolgozik a sorozat következő kötetén, így jövőre várható a magyar fürdőket bemutató tematikus útikönyv megjelenése.

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.