Üzletben árulják a „házipálinkát”

- állapította meg helyszíni ellenőrzésein a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A párlatok otthoni előállítását, a magánfőzést lehetővé tevő törvény már több mint fél éve hatályban van, és a jelek szerint a kijátszása is azóta tart - olvasható a Gazdasági Rádió online kiadásában.

A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy gyümölcsökből évente 50 liter mennyiségig jövedéki adó megfizetése nélkül párlat kerüljön előállítására, akár otthoni körülmények között, akár szeszfőzdében, azonban ezek a termékek saját fogyasztásra készíthetők és nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszervei megvizsgálták, hogy e joggal és kedvezménnyel követnek-e el visszaéléseket és ha igen, akkor milyen mértékben. Ezek fényében 2011 márciusa és májusa között a szokásos ellenőrzéseken felül speciális ellenőrzéseket is végeztek a pénzügyőrök elsősorban a vendéglátóhelyeken, de a különböző vásárokon, valamint piacokon is vizsgálódtak.

Fő céljuk az adózatlan párlatok kereskedelemből történő kiszorítása volt. Az összesen több mint 5000 ellenőrzés mintegy 11%-ában tapasztaltak jogsértést és összesen 3730 liter igazolatlan eredetű párlatot foglaltak le. A feltárt 584 jogsértés között akadt más is. Lefoglaltak például engedély nélkül előállított pálinkafőző készüléket és sok esetben jártak el adminisztratív mulasztások miatt is.

A felderített párlat mennyiség, valamint a nagyszámú jogsértés indokolttá teszi, hogy a célzott ellenőrzések tovább folytatódjanak. (Gazdasági Rádió)


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.