Vajon a zenére érlelt sajt finomabb?

Éppen ezt a kérdést igyekszik megválaszolni egy emmentáli ementálikészítő.

Egy, a svájci Emmentálban tevékenykedő ementálisajt-készítő úgy döntött, kideríti, hogy a zenére érlelt sajt finomabb-e. Beat Wampfler meg van győződve arról, hogy nem csupán az érlelődő készítményt körülvevő levegő nedvességtartalma és hőmérséklete, illetve a tápanyagok adják a sajtok zamatát, hanem a kialakulásukat kísérő hanghatások, például a zene is.


Teóriájának megalapozottságának ellenőrzéséhez a svájci termelő érdekes kísérletbe fogott. A születőfélben lévő ementálikat csoportokra osztotta, kicsi hangfalakat helyezett a közelükbe, és különítményenként más és más stílusú és jelenleg is szóló zenét zúdított rájuk. Van, amelyik technóra „nemesedik”, egy talán kissé szerencsésebb szekció ambient zenének van kitéve, egy harmadik csoport közelében pedig klasszikus muzsika szól szüntelen.

Ami azt illeti, egy szonokémia nevű tudományág már régóta vizsgálja, hogy a hangok milyen hatást gyakorolhatnak a szilárd testekre és a kémiai reakciókra, szóval a sajtkészítő hipotézise talán nem is akkora őrültség.

Annyi biztos, hogy egy professzionális sajtbírákból álló zsűri március 15-én fogja eldönteni, mennyire helytálló Wampfler feltételezése.

Addig is kitartást kívánunk a sajtoknak!

Forrás: Élelmiszer Online


Kihirdették a 2024-es San Pellegrino Young Chef Award for South Europe győztesét

Kihirdették a 2024-es San Pellegrino Young Chef Award for South Europe győztesét  

Haiku ihletésű őzhús fogással nyert a fiatal séf.
Növekszik a halfogyasztás Magyarországon

Növekszik a halfogyasztás Magyarországon  

A METRO Gasztroakadémián rendezett eseményen hangsúlyozták a magyar halak kiváló minőségét, egészségügyi előnyeit és környezetbarát jellegét, valamint a hazai halászok fontos és áldozatos munkáját.
A csokoládé, amely pillanatok alatt meghódította a világot

A csokoládé, amely pillanatok alatt meghódította a világot 

Mi az a dubai csokoládé, és mi az oka annak, hogy mindenki megőrül érte?
Három Michelin-elismerés a MOL Campus éttermeinek

Három Michelin-elismerés a MOL Campus éttermeinek 

Dupla Michelin-ajánlás a MOL torony éttermeiben és Lendvai Levente az Év Fiatal Séfje.
Liptai Zsolt lett az év bortermelője

Liptai Zsolt lett az év bortermelője 

A magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét kedden hirdették ki.
Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája

Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája 

A világ vezető étteremkalauza, a Michelin Guide 2024. december 10-i magyarországi díjátadóján kiderült, hogy országos szinten 78 étterem került be a francia kalauz magyarországi ajánlójába.
Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet

Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter aláírta azt a rendeletet, amely szabályozza a szervizdíjakat.
Mész vagy maradsz, Osama?

Mész vagy maradsz, Osama? 

Osama Kutaini , szír származású séf neve mára megkerülhetetlenné vált a hazai gasztro területén. Tehetségét sosem kispályán mutatta meg: mindig is a fine dining csúcskategóriás világában, ötcsillagos éttermek konyháján alkotott.
High-end japán életérzés – kerek évfordulóval

High-end japán életérzés – kerek évfordulóval 

Idén 30 éves az a márka, amely világszerte lenyűgözi rajongóit.
Jövőre  megújul a ProWein

Jövőre megújul a ProWein  

„Fedezd fel a holnap ízeit” mottóval, friss és modern megjelenéssel, illetve új csarnokelrendezéssel mutatkozik be a ProWein 2025.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.