Vajon a zenére érlelt sajt finomabb?

Éppen ezt a kérdést igyekszik megválaszolni egy emmentáli ementálikészítő.

Egy, a svájci Emmentálban tevékenykedő ementálisajt-készítő úgy döntött, kideríti, hogy a zenére érlelt sajt finomabb-e. Beat Wampfler meg van győződve arról, hogy nem csupán az érlelődő készítményt körülvevő levegő nedvességtartalma és hőmérséklete, illetve a tápanyagok adják a sajtok zamatát, hanem a kialakulásukat kísérő hanghatások, például a zene is.


Teóriájának megalapozottságának ellenőrzéséhez a svájci termelő érdekes kísérletbe fogott. A születőfélben lévő ementálikat csoportokra osztotta, kicsi hangfalakat helyezett a közelükbe, és különítményenként más és más stílusú és jelenleg is szóló zenét zúdított rájuk. Van, amelyik technóra „nemesedik”, egy talán kissé szerencsésebb szekció ambient zenének van kitéve, egy harmadik csoport közelében pedig klasszikus muzsika szól szüntelen.

Ami azt illeti, egy szonokémia nevű tudományág már régóta vizsgálja, hogy a hangok milyen hatást gyakorolhatnak a szilárd testekre és a kémiai reakciókra, szóval a sajtkészítő hipotézise talán nem is akkora őrültség.

Annyi biztos, hogy egy professzionális sajtbírákból álló zsűri március 15-én fogja eldönteni, mennyire helytálló Wampfler feltételezése.

Addig is kitartást kívánunk a sajtoknak!

Forrás: Élelmiszer Online


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.