Egy, a svájci Emmentálban tevékenykedő ementálisajt-készítő úgy döntött, kideríti, hogy a zenére érlelt sajt finomabb-e. Beat Wampfler meg van győződve arról, hogy nem csupán az érlelődő készítményt körülvevő levegő nedvességtartalma és hőmérséklete, illetve a tápanyagok adják a sajtok zamatát, hanem a kialakulásukat kísérő hanghatások, például a zene is.
Teóriájának megalapozottságának ellenőrzéséhez a svájci termelő érdekes kísérletbe fogott. A születőfélben lévő ementálikat csoportokra osztotta, kicsi hangfalakat helyezett a közelükbe, és különítményenként más és más stílusú és jelenleg is szóló zenét zúdított rájuk. Van, amelyik technóra „nemesedik”, egy talán kissé szerencsésebb szekció ambient zenének van kitéve, egy harmadik csoport közelében pedig klasszikus muzsika szól szüntelen.
Ami azt illeti, egy szonokémia nevű tudományág már régóta vizsgálja, hogy a hangok milyen hatást gyakorolhatnak a szilárd testekre és a kémiai reakciókra, szóval a sajtkészítő hipotézise talán nem is akkora őrültség.
Annyi biztos, hogy egy professzionális sajtbírákból álló zsűri március 15-én fogja eldönteni, mennyire helytálló Wampfler feltételezése.
Addig is kitartást kívánunk a sajtoknak!
Forrás: Élelmiszer Online