Vajon igaz, hogy a törkölypálinka csodaszer?

Az ősz beköszöntével lassan jön a sál, nagykabát és persze a pálinka szezonja, hogy felmelegítsen bennünket. „Megfáztál? Igyál egy kupicával.” „Fáj a gyomrod is? Igyál még egy pohárral.” – gyakran mondogatjuk. De vajon igaz, hogy a törkölypálinka csodaszer? Barangolás a törkölypálinka legendák világában.

Amikor hűvösre fordul az idő, akkor jön a pálinka igazi szezonja, megannyi fesztivállal és az otthoni esti pálinkázásokkal. A törkölypálinka az egyik legrégebbi pálinkafajta – az olajos, gyorsan melegítő nedű a népi hiedelmek szerint hamar fertőtlenít és hatásos módja a megfázás kezelésének is. A törkölypálinkát a legtöbben még mindig a pálinka túl erős mostohatestvérének tartják, pedig különlegesen karakteres, olajos természete igazi hungarikum.

A pálinkára általában, de a törkölypálinkára fokozottan igaz, hogy rengetek népi monda, hiedelem kapcsolódik köré. Sokan mondogatják, hogy a gyomor doktora, hogy a keringésre és a szívre is jó hatással van. Természetesen alkoholról lévén szó a törkölypálinkáról is elmondható, hogy mértékkel és felelősséggel fogyasztandó.

A törkölypálinkának két pozitív élettani hatását ismerjük. A másodlagos, tréfás hatás, miszerint „a vidám ember mindig egészségesebb”. Elsődleges pozitív hatását az olajosságának köszönheti. Még a borászoknál, a szőlőfürtök kipréselésével megmarad az értékes, de már kevésbé lédús szőlőszem, ez a szőlőmagot is tartalmazó törköly érkezik be a pálinkafőzőhöz. Van, ahol a mag egy részét kiszedik – ebből készül sok esetben az újrafelhasználás eredményeképpen a köztudottan egészséges és egyre inkább népszerű szőlőmag olaj és szőlőmag liszt. A törkölyben maradó többi mag pedig a törkölypálinkának kölcsönöz kellemesen olajos, lágy zamatot.

Népi hiedelmek:

A pálinkával kapcsolatban sok népszokás és hiedelem alakult ki. Az egyik a „pálinkás jó reggelt!” – vagyis a földeken dolgozók úgy kezdték el a munkát reggel, hogy előtte jól meghúzták a pálinkás üveget. Később kiderült, hogy a pálinka károsan hat az üres gyomorra. Jobb étkezés után, teli hassal inni egy kis törkölyt, így lassabb lesz ugyan a hatása, azonban segíti az emésztést. Népi gyógymód még a megfázásra és rekedtségre fogyasztandó kupica. Az alkohol erős fertőtlenítőszer, így a pálinka jó kúrája lehet egy gyenge meghűlésnek. Népi hiedelem továbbá, hogy a pálinka önmagában jó magas vérnyomás ellen, illetve hogy a fokhagymás pálinka varázsszer. Sok falusi legenda keringett régen a pálinka felhasználás módozatairól, melyeket a modern években semmiképp nem ajánlatos kipróbálni – ilyen például, hogy ha a gyermek sokat sír fogzás alatt, adjunk neki egy kis pálinkás kenyeret, az megnyugtatja az idegeit.

Ha ősz, akkor pálinkafesztivál:

Aki nem hisz a népi babonákban, vagy nem kóstolta még a híres törkölypálinkát, az most kipróbálhatja magát – szeptembertől ugyanis országszerte pálinkafesztiválokat rendeznek. Az egyik legnépszerűbb és legtöbb látogatót vonzó esemény a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál, mely idén október 2-4. között, kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a főváros egyik legszebb pontján, a Budai Várban. A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon találkozhatunk a törkölypálinka specialistájával is – a Villányi Pálinka standján három különböző alkoholfokú, díjnyertes törkölypálinkát kóstolhat a nagyérdemű.

Forrás: Villányi Pálinka

Forrás: Vendég & Hotel Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.