Vajon igaz, hogy a törkölypálinka csodaszer?

Az ősz beköszöntével lassan jön a sál, nagykabát és persze a pálinka szezonja, hogy felmelegítsen bennünket. „Megfáztál? Igyál egy kupicával.” „Fáj a gyomrod is? Igyál még egy pohárral.” – gyakran mondogatjuk. De vajon igaz, hogy a törkölypálinka csodaszer? Barangolás a törkölypálinka legendák világában.

Amikor hűvösre fordul az idő, akkor jön a pálinka igazi szezonja, megannyi fesztivállal és az otthoni esti pálinkázásokkal. A törkölypálinka az egyik legrégebbi pálinkafajta – az olajos, gyorsan melegítő nedű a népi hiedelmek szerint hamar fertőtlenít és hatásos módja a megfázás kezelésének is. A törkölypálinkát a legtöbben még mindig a pálinka túl erős mostohatestvérének tartják, pedig különlegesen karakteres, olajos természete igazi hungarikum.

A pálinkára általában, de a törkölypálinkára fokozottan igaz, hogy rengetek népi monda, hiedelem kapcsolódik köré. Sokan mondogatják, hogy a gyomor doktora, hogy a keringésre és a szívre is jó hatással van. Természetesen alkoholról lévén szó a törkölypálinkáról is elmondható, hogy mértékkel és felelősséggel fogyasztandó.

A törkölypálinkának két pozitív élettani hatását ismerjük. A másodlagos, tréfás hatás, miszerint „a vidám ember mindig egészségesebb”. Elsődleges pozitív hatását az olajosságának köszönheti. Még a borászoknál, a szőlőfürtök kipréselésével megmarad az értékes, de már kevésbé lédús szőlőszem, ez a szőlőmagot is tartalmazó törköly érkezik be a pálinkafőzőhöz. Van, ahol a mag egy részét kiszedik – ebből készül sok esetben az újrafelhasználás eredményeképpen a köztudottan egészséges és egyre inkább népszerű szőlőmag olaj és szőlőmag liszt. A törkölyben maradó többi mag pedig a törkölypálinkának kölcsönöz kellemesen olajos, lágy zamatot.

Népi hiedelmek:

A pálinkával kapcsolatban sok népszokás és hiedelem alakult ki. Az egyik a „pálinkás jó reggelt!” – vagyis a földeken dolgozók úgy kezdték el a munkát reggel, hogy előtte jól meghúzták a pálinkás üveget. Később kiderült, hogy a pálinka károsan hat az üres gyomorra. Jobb étkezés után, teli hassal inni egy kis törkölyt, így lassabb lesz ugyan a hatása, azonban segíti az emésztést. Népi gyógymód még a megfázásra és rekedtségre fogyasztandó kupica. Az alkohol erős fertőtlenítőszer, így a pálinka jó kúrája lehet egy gyenge meghűlésnek. Népi hiedelem továbbá, hogy a pálinka önmagában jó magas vérnyomás ellen, illetve hogy a fokhagymás pálinka varázsszer. Sok falusi legenda keringett régen a pálinka felhasználás módozatairól, melyeket a modern években semmiképp nem ajánlatos kipróbálni – ilyen például, hogy ha a gyermek sokat sír fogzás alatt, adjunk neki egy kis pálinkás kenyeret, az megnyugtatja az idegeit.

Ha ősz, akkor pálinkafesztivál:

Aki nem hisz a népi babonákban, vagy nem kóstolta még a híres törkölypálinkát, az most kipróbálhatja magát – szeptembertől ugyanis országszerte pálinkafesztiválokat rendeznek. Az egyik legnépszerűbb és legtöbb látogatót vonzó esemény a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál, mely idén október 2-4. között, kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a főváros egyik legszebb pontján, a Budai Várban. A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon találkozhatunk a törkölypálinka specialistájával is – a Villányi Pálinka standján három különböző alkoholfokú, díjnyertes törkölypálinkát kóstolhat a nagyérdemű.

Forrás: Villányi Pálinka

Forrás: Vendég & Hotel Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.