Valami mást

Olasz borsor mellé magyaros ételek? Kóstoltuk, és nagyon bejött a GondozóKert Kávézó borteraszán, Balatonarácson, augusztus első szombatján.

Polgár Géza borkereskedő (VINOX) azért hozott a Balaton északi partjára olasz borsort, mert gyakorlatilag csak nálunk ismeretlen olasz pincészetek tételeit tartja szortimentjében: jelenleg 16 itáliai borászatot képvisel idehaza. Köztük a Piccini nevű szicíliai pincészetet, amelynek izgalmasan hangzó "Éjféli Hold" nevű Spumantéjét hozta elsőnek a borkóstolóra, amely - nevéhez méltóan - kizárólag éjjeli szüretelés eredményeként született.

Hozzá előételként nem aprózták el a házigazdák, rögvest megmutatták a ház vendégeinek, mi is az a magyaros vendéglátás: olyan hidegtál került mindenki elé, amelyen volt libamáj társaságában vegyes ízelítő, valamint kézműves sajtokból sajtválogatás.

Utána prosecco érkezett az 1882. évben alapított Cellaro pincészettől, amelyet mi, magyarok tankpezsgőként ismerünk, és miközben kortyoltuk, megtudtuk, hogy például csak a 2018-as évben több prosecco fogyott a világban, mint champagne, annyira sikeres lett az olaszoknak ez a bulizós itala.

Pipoliék Grillo nevű szőlőfajtájából készítették a Grillo nevű bort, amely annyira bio, hogy a szőlőföldeket, ahol terem, kizárólag gyógyteákkal permetezik, és északi lejtőkre ültetik ezt a fajtát, hogy megmaradjanak  a szemekben sokáig a savak.

Erdei gombás, vörösboros marharagu, házi kovászos ubival melegített be a következő borok kóstolásához, friss, ropogós kenyér kíséretében. Jól is gurult mellé le az egyre vidámabb torkokon két nagyon várt tétel egy ugyanazon pincészettől, Pipoliéktól: először egy rozé, majd rögvest követte a Greco & Fiano. Ez utóbbiban a Greco név a görög vonalat jelzi, fele-fele százalékban van jelen benne mindkét szőlőfajta, amelyek vulkanikus talajról érkeztek, hosszú lecsengéssel, páratlanul különleges utóízzel. A rozé pedig cser és meggy ízeket hordoz, és nem volt benne a most divatos és trendinek számító szénsavas hatás.

E sorok írójánál a következő tétel, a Luccarelli pincészet Negroamaroja vitte el a pálmát - mert ez az a nagy vörösbor, amelyet az ember mindig vár és elvár dél-olasz borok kóstolása esetében. Egy hathónapos hordós tétel eredménye ez a bor, amely 100 százalékban hozza a tanninokat, és erősen konyakmeggyes ízekben gazdag, hozzá az a szilvás pite, amelyet még a házigazda, Rommer Róbert apró, családias hangulatú vendéglátóhelye, a GondozóKert kínált édes sárgadinnyével körítve - istenien illett.

Majd újabb "nagyágyú" következett, egy Nero D'Avola (Chiantari) a Zabú pincészetttől, amely szintén éjféli szüret eredményeként született: Ráadásul a gazdák e szőlőfajtát ültetvényeiken teliholdkór szedik le, mert állítólag az igazi ízekhez, zamatokhoz az is elengedhetetlen.

Végül a Vulture pincészet Moscato-ja tette rá a pontot a kellemes estére, ami végén mindannyian úgy döntöttünk: jó kísérlet volt az olasz borok és a magyar ízek párosítára.

Forrás: Turizmus Online


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.