Valami mást

Olasz borsor mellé magyaros ételek? Kóstoltuk, és nagyon bejött a GondozóKert Kávézó borteraszán, Balatonarácson, augusztus első szombatján.

Polgár Géza borkereskedő (VINOX) azért hozott a Balaton északi partjára olasz borsort, mert gyakorlatilag csak nálunk ismeretlen olasz pincészetek tételeit tartja szortimentjében: jelenleg 16 itáliai borászatot képvisel idehaza. Köztük a Piccini nevű szicíliai pincészetet, amelynek izgalmasan hangzó "Éjféli Hold" nevű Spumantéjét hozta elsőnek a borkóstolóra, amely - nevéhez méltóan - kizárólag éjjeli szüretelés eredményeként született.

Hozzá előételként nem aprózták el a házigazdák, rögvest megmutatták a ház vendégeinek, mi is az a magyaros vendéglátás: olyan hidegtál került mindenki elé, amelyen volt libamáj társaságában vegyes ízelítő, valamint kézműves sajtokból sajtválogatás.

Utána prosecco érkezett az 1882. évben alapított Cellaro pincészettől, amelyet mi, magyarok tankpezsgőként ismerünk, és miközben kortyoltuk, megtudtuk, hogy például csak a 2018-as évben több prosecco fogyott a világban, mint champagne, annyira sikeres lett az olaszoknak ez a bulizós itala.

Pipoliék Grillo nevű szőlőfajtájából készítették a Grillo nevű bort, amely annyira bio, hogy a szőlőföldeket, ahol terem, kizárólag gyógyteákkal permetezik, és északi lejtőkre ültetik ezt a fajtát, hogy megmaradjanak  a szemekben sokáig a savak.

Erdei gombás, vörösboros marharagu, házi kovászos ubival melegített be a következő borok kóstolásához, friss, ropogós kenyér kíséretében. Jól is gurult mellé le az egyre vidámabb torkokon két nagyon várt tétel egy ugyanazon pincészettől, Pipoliéktól: először egy rozé, majd rögvest követte a Greco & Fiano. Ez utóbbiban a Greco név a görög vonalat jelzi, fele-fele százalékban van jelen benne mindkét szőlőfajta, amelyek vulkanikus talajról érkeztek, hosszú lecsengéssel, páratlanul különleges utóízzel. A rozé pedig cser és meggy ízeket hordoz, és nem volt benne a most divatos és trendinek számító szénsavas hatás.

E sorok írójánál a következő tétel, a Luccarelli pincészet Negroamaroja vitte el a pálmát - mert ez az a nagy vörösbor, amelyet az ember mindig vár és elvár dél-olasz borok kóstolása esetében. Egy hathónapos hordós tétel eredménye ez a bor, amely 100 százalékban hozza a tanninokat, és erősen konyakmeggyes ízekben gazdag, hozzá az a szilvás pite, amelyet még a házigazda, Rommer Róbert apró, családias hangulatú vendéglátóhelye, a GondozóKert kínált édes sárgadinnyével körítve - istenien illett.

Majd újabb "nagyágyú" következett, egy Nero D'Avola (Chiantari) a Zabú pincészetttől, amely szintén éjféli szüret eredményeként született: Ráadásul a gazdák e szőlőfajtát ültetvényeiken teliholdkór szedik le, mert állítólag az igazi ízekhez, zamatokhoz az is elengedhetetlen.

Végül a Vulture pincészet Moscato-ja tette rá a pontot a kellemes estére, ami végén mindannyian úgy döntöttünk: jó kísérlet volt az olasz borok és a magyar ízek párosítára.

Forrás: Turizmus Online


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?