A 20 éves jubileumkor változások a Tokaj Kereskedőháznál

1993-ban alapították a Tokaj Kereskedőház Zrt-t, amely nem akármilyen hendikeppel indult a többi Tokaj és környéke igényes borkészítőihez képest.

Hiszen itthon, aki ismerte – a korábban még Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátként működő – cég nevét, mindenki tudta: gyakorlatilag ihatatlan, egyforma ízű löttyöt várhat a pohárba, ami általában túlédes volt, és amiről pontosan tudták a hozzáértők, hogy főként a mennyiség, és nem a minőség számított. Hiszen a feneketlen orosz (akkor még szovjet) piac mindenre vevő volt, így a terv teljesítése sosem jelentett problémát. Ám 20 éve, mint az akkori cégelnök, dr. Hörcsik Richárd (jelenleg a történelmi borvidék kormánypárti országgyűlési képviselője) elmondta, hirtelen új helyzettel kellett szembesülnie az akkori vezetésnek, hiszen a szovjet megrendelők egyik pillanatról a másikra elmaradtak, a tokaji állami cég óriási államhitelt vett fel a túlélés érdekében, egyszóval szorult a hurok az addig sikeres nagyvállalat körül. Egyetlen megoldás a cég átpozícionálása lehetett, új szerepvállalással, és a minőség előtérbe helyezése a mennyiséggel szemben. Más, szintén nagy elődöktől négy éve vette át a tokaji (továbbra is) állami cég irányítását dr. Kiss István, akiről szakmai berkekben úgy vélik: személyéhez kapcsolódik a kereskedőháziak mai igazi sikertörténete.
A jubileum alkalmával tartott január 29-i tájékoztatón hazánk egyetlen állami tulajdonú pincészetének vezérigazgatója elmondta, a magyar államnak nem kell hozzátenni anyagi eszközt a működésükhöz, és nemcsak hogy önfenntartók, hanem immár hitelük sincs. Tételeik 40 százalékát belföldön, a többit külföldön értékesítik: a pincészet küldi a legtöbb tokajit a határon túlra, 34 országban terítve tételeit. És ahogy mondani szokták: csak azon a nemzetközi vagy hazai borversenyen nem nyernek, amelyikre nem neveznek be, furmintjaik például világversenyekről is fényes díjakat hoztak el.

(A jubileumi találkozó másnapján bejelentették, hogy A 2007-ben kinevezett Kiss Istvánnal közös megegyezéssel bontott szerződést a munkáltató Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt)

(balról jobbra) dr. Hörcsik Richárd (Tokaji Borvidéki országgyűlési képviselője), Dr. Kiss István, a cég jelenlegi vezérigazgatója és Marcinkó Ferenc (hegyközségi elnök)


Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.