A 20 éves jubileumkor változások a Tokaj Kereskedőháznál

1993-ban alapították a Tokaj Kereskedőház Zrt-t, amely nem akármilyen hendikeppel indult a többi Tokaj és környéke igényes borkészítőihez képest.

Hiszen itthon, aki ismerte – a korábban még Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátként működő – cég nevét, mindenki tudta: gyakorlatilag ihatatlan, egyforma ízű löttyöt várhat a pohárba, ami általában túlédes volt, és amiről pontosan tudták a hozzáértők, hogy főként a mennyiség, és nem a minőség számított. Hiszen a feneketlen orosz (akkor még szovjet) piac mindenre vevő volt, így a terv teljesítése sosem jelentett problémát. Ám 20 éve, mint az akkori cégelnök, dr. Hörcsik Richárd (jelenleg a történelmi borvidék kormánypárti országgyűlési képviselője) elmondta, hirtelen új helyzettel kellett szembesülnie az akkori vezetésnek, hiszen a szovjet megrendelők egyik pillanatról a másikra elmaradtak, a tokaji állami cég óriási államhitelt vett fel a túlélés érdekében, egyszóval szorult a hurok az addig sikeres nagyvállalat körül. Egyetlen megoldás a cég átpozícionálása lehetett, új szerepvállalással, és a minőség előtérbe helyezése a mennyiséggel szemben. Más, szintén nagy elődöktől négy éve vette át a tokaji (továbbra is) állami cég irányítását dr. Kiss István, akiről szakmai berkekben úgy vélik: személyéhez kapcsolódik a kereskedőháziak mai igazi sikertörténete.
A jubileum alkalmával tartott január 29-i tájékoztatón hazánk egyetlen állami tulajdonú pincészetének vezérigazgatója elmondta, a magyar államnak nem kell hozzátenni anyagi eszközt a működésükhöz, és nemcsak hogy önfenntartók, hanem immár hitelük sincs. Tételeik 40 százalékát belföldön, a többit külföldön értékesítik: a pincészet küldi a legtöbb tokajit a határon túlra, 34 országban terítve tételeit. És ahogy mondani szokták: csak azon a nemzetközi vagy hazai borversenyen nem nyernek, amelyikre nem neveznek be, furmintjaik például világversenyekről is fényes díjakat hoztak el.

(A jubileumi találkozó másnapján bejelentették, hogy A 2007-ben kinevezett Kiss Istvánnal közös megegyezéssel bontott szerződést a munkáltató Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt)

(balról jobbra) dr. Hörcsik Richárd (Tokaji Borvidéki országgyűlési képviselője), Dr. Kiss István, a cég jelenlegi vezérigazgatója és Marcinkó Ferenc (hegyközségi elnök)


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.