A 20 éves jubileumkor változások a Tokaj Kereskedőháznál

1993-ban alapították a Tokaj Kereskedőház Zrt-t, amely nem akármilyen hendikeppel indult a többi Tokaj és környéke igényes borkészítőihez képest.

Hiszen itthon, aki ismerte – a korábban még Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátként működő – cég nevét, mindenki tudta: gyakorlatilag ihatatlan, egyforma ízű löttyöt várhat a pohárba, ami általában túlédes volt, és amiről pontosan tudták a hozzáértők, hogy főként a mennyiség, és nem a minőség számított. Hiszen a feneketlen orosz (akkor még szovjet) piac mindenre vevő volt, így a terv teljesítése sosem jelentett problémát. Ám 20 éve, mint az akkori cégelnök, dr. Hörcsik Richárd (jelenleg a történelmi borvidék kormánypárti országgyűlési képviselője) elmondta, hirtelen új helyzettel kellett szembesülnie az akkori vezetésnek, hiszen a szovjet megrendelők egyik pillanatról a másikra elmaradtak, a tokaji állami cég óriási államhitelt vett fel a túlélés érdekében, egyszóval szorult a hurok az addig sikeres nagyvállalat körül. Egyetlen megoldás a cég átpozícionálása lehetett, új szerepvállalással, és a minőség előtérbe helyezése a mennyiséggel szemben. Más, szintén nagy elődöktől négy éve vette át a tokaji (továbbra is) állami cég irányítását dr. Kiss István, akiről szakmai berkekben úgy vélik: személyéhez kapcsolódik a kereskedőháziak mai igazi sikertörténete.
A jubileum alkalmával tartott január 29-i tájékoztatón hazánk egyetlen állami tulajdonú pincészetének vezérigazgatója elmondta, a magyar államnak nem kell hozzátenni anyagi eszközt a működésükhöz, és nemcsak hogy önfenntartók, hanem immár hitelük sincs. Tételeik 40 százalékát belföldön, a többit külföldön értékesítik: a pincészet küldi a legtöbb tokajit a határon túlra, 34 országban terítve tételeit. És ahogy mondani szokták: csak azon a nemzetközi vagy hazai borversenyen nem nyernek, amelyikre nem neveznek be, furmintjaik például világversenyekről is fényes díjakat hoztak el.

(A jubileumi találkozó másnapján bejelentették, hogy A 2007-ben kinevezett Kiss Istvánnal közös megegyezéssel bontott szerződést a munkáltató Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt)

(balról jobbra) dr. Hörcsik Richárd (Tokaji Borvidéki országgyűlési képviselője), Dr. Kiss István, a cég jelenlegi vezérigazgatója és Marcinkó Ferenc (hegyközségi elnök)


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.