A 20 éves jubileumkor változások a Tokaj Kereskedőháznál

1993-ban alapították a Tokaj Kereskedőház Zrt-t, amely nem akármilyen hendikeppel indult a többi Tokaj és környéke igényes borkészítőihez képest.

Hiszen itthon, aki ismerte – a korábban még Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátként működő – cég nevét, mindenki tudta: gyakorlatilag ihatatlan, egyforma ízű löttyöt várhat a pohárba, ami általában túlédes volt, és amiről pontosan tudták a hozzáértők, hogy főként a mennyiség, és nem a minőség számított. Hiszen a feneketlen orosz (akkor még szovjet) piac mindenre vevő volt, így a terv teljesítése sosem jelentett problémát. Ám 20 éve, mint az akkori cégelnök, dr. Hörcsik Richárd (jelenleg a történelmi borvidék kormánypárti országgyűlési képviselője) elmondta, hirtelen új helyzettel kellett szembesülnie az akkori vezetésnek, hiszen a szovjet megrendelők egyik pillanatról a másikra elmaradtak, a tokaji állami cég óriási államhitelt vett fel a túlélés érdekében, egyszóval szorult a hurok az addig sikeres nagyvállalat körül. Egyetlen megoldás a cég átpozícionálása lehetett, új szerepvállalással, és a minőség előtérbe helyezése a mennyiséggel szemben. Más, szintén nagy elődöktől négy éve vette át a tokaji (továbbra is) állami cég irányítását dr. Kiss István, akiről szakmai berkekben úgy vélik: személyéhez kapcsolódik a kereskedőháziak mai igazi sikertörténete.
A jubileum alkalmával tartott január 29-i tájékoztatón hazánk egyetlen állami tulajdonú pincészetének vezérigazgatója elmondta, a magyar államnak nem kell hozzátenni anyagi eszközt a működésükhöz, és nemcsak hogy önfenntartók, hanem immár hitelük sincs. Tételeik 40 százalékát belföldön, a többit külföldön értékesítik: a pincészet küldi a legtöbb tokajit a határon túlra, 34 országban terítve tételeit. És ahogy mondani szokták: csak azon a nemzetközi vagy hazai borversenyen nem nyernek, amelyikre nem neveznek be, furmintjaik például világversenyekről is fényes díjakat hoztak el.

(A jubileumi találkozó másnapján bejelentették, hogy A 2007-ben kinevezett Kiss Istvánnal közös megegyezéssel bontott szerződést a munkáltató Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt)

(balról jobbra) dr. Hörcsik Richárd (Tokaji Borvidéki országgyűlési képviselője), Dr. Kiss István, a cég jelenlegi vezérigazgatója és Marcinkó Ferenc (hegyközségi elnök)


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.